2009. március 30.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic filmfesztivál: Az üldöző

A fesztivál sokadik napján már meglepő rutinnal ültünk neki a vetítésnek. Füles bekapcsolva, üdítő kikészítve, lássuk, ezúttal mit kapunk. Tömören: egy nagyon élvezetes krimit telepakolva érdekes karakterekkel, egy tisztességes adag erőszakkal, és egy váratlanul feszes tempóval. A dél-koreai mozi remek közönségfilm délutánra stricikről, örömlányokról, és fejre mért ütésekről.

Fesztivál-utazásunk tehát ezúttal Szöulba visz minket, a városba, ahol a rendőrök izzadnak és közönyösen cigarettáznak a kisbuszok ülésein miközben odakint a fertő terjed, mint egy celeb netre kikerült aktja. A főszereplőnk ennek megfelelően persze, hogy egy volt rendőr, aki azon kivételek egyike, aki belebukott korrupciós ügyeibe és azóta karriertörekvései egy escort-szolgálat irányítására késztették. A pillangók élete nem csak játék és mese, mert egy kliens némi felárért szívesen vasrudat szúr a lányok koponyájába, hiába, valaki meg szereti a vonaton csinálni, ízlés dolga.

A vállalkozás érdekeit előtérbe helyező Jun-ho eleinte csak arra kapja fel a fejét, hogy munkavállalói megfogyatkoztak, és attól tart, hogy gazdát cserélve másnak hajtják a profitot, így nyomozni kezd, hogy aztán egy alaposan átgondolt és szépen kivitelezett karakterfejlődés során újrafogalmazza céljait. A közhelyektől nagyjából mentes szereplő jellemének íve áll tehát a film középpontjában, aminek csak azért örülünk, mert ez nem lassított képsorokat és hirtelen páli fordulatokat jelent. Az átalakulás ennél sokkal árnyaltabb formáját láthatjuk, amit a számunkra nyílván ismeretlen Kim Yun-Seok úgy játszik el, hogy épp csak tiszteletteljesen pislogunk néhány őszintét, a színész minden elismerést megérdemel.

Persze a film nem tud kikerülni minden középszerű közönségfilmes kelléket, a stílus tipikus jellemei és jelenetei itt is megvannak. Ennek megfelelően khm.. bélsárral dobálják a polgármestert, a főhős szárnysegédje fölöslegesen ostoba, és még egy kislányt is beleraktak, hogy az is átérezze a történet súlyát, akinek az orra alá kell dörgölni a tragédiát, tessék, nézd milyen ártatlan. De ezek az apróságok bocsánatos bűnök, legalább két ideges szaladgálás/véres verekedés között nevethetünk is egyet, bár a rendőri kihallgatás e nélkül is fergetegesre sikerült, nem hittem volna, hogy a "megöltem őket" sortól bármilyen kontextusban vigyorogni fog egy közönség, és tessék. De a hasonlóképp átgondolt gyilkos karaktere nem csak itt okoz meglepetést, a komplex személyiség és a tehetséges színész (Ha Jung-Woo) itt is találkozik, mi meg csak nézzük nagy szemekkel a főszereplők közös jeleneteit.

Hogy summázzunk egyet a cikk végére, Na Hong-Jin új mozija a nézők nagy kedvence lehet, Dél-Koreában ennek megfelelően a legnézettebb film volt bemutatásakor, okkal. A minden részletében kidolgozott történet és a felépített jellemek egy olyan nagy egészt alkotnak, ami még a fesztivál feléhez közeledve is a fotelba szögez minket.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei