2009. április 1.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic filmfesztivál: Borzasztó boldog

Az északi (dán, finn, és izlandi) filmek idén először önálló szekcióban kerülnek vetítésre a Titanicon, amiből leginkább csak annyit veszünk észre, hogy mindenki folyton kabátban van, pláne a Borzasztó boldog című, várhatóan nagy közönség-kedvenc esetében is, bár a cowboy kalapokat még így is nehéz elfogadni.

Henrik Ruben Genz rendező filmje egy kisváros életét mutatja be, ahova a koppenhágai rendőrt száműzik, hogy vegye át a régi kolléga helyét. Hiába olvashatjuk, hogy a mozi Erling Jensen A sírás művészete című regényét vette alapul, nincs sorozatnéző, aki ne Dr. Fleischmannra, a Miért éppen Alaszka nagyvárosi orvosára gondolna. A főszereplő Robert élére vasalt nadrágos, szabályszerető közalkalmazott, aki eleinte megdöbbenve tapasztalja a helyiek "magunk között intézzük a dolgokat" magatartását. Persze ez csak kezdetben van így, ahogy hősünk beolvad a valószerűtlen közösségbe, lassan átveszi annak módszereit és attitűdjét.

Ez a valószerűtlenség pedig a lényeg, a rendező saját bevallása szerint is egy "szürreális rémálom" bemutatása volt a cél. Számunkra, akik manapság ezt a kifejezést csak a művtöri tanulmányokból és az ismert villanykörtés viccből ismerik, a valóságtól pedig csak Jackie Chan egy nagyobb ugrása vagy a World of Warcraft kapcsán tudunk elvonatkoztatni, ez szerencsére nem azt jelenti, hogy háromlábú unikornisok és beszélő mosógépek küzdelmét kell végignéznünk utolsó vérig. Csupán a történet fordulatai, és a kisváros lakóinak reakciói rugaszkodnak el annyira a földtől, hogy arra még a közönség az egyébként eléggé kényszer szülte poénokra kevésbé nyitott fele is felkapja a fejét. A felszín alatt megbúvó kollektív hazugság intézménye olyan komplex és hibátlan, hogy ember legyen a talpán, aki ezt rögtön átlátja, egészen az utolsó percekig csak karcoljuk a megismerés felszínét.

És ez a film egyik legnagyobb erénye, hiszen a nagy egész fokozatosan kerül bemutatásra, és még arra is futja erejéből, hogy a végén egy finomat csattanjon, arra mindig vevő a közönség. Mert ugyanakkor, ahogy arra már utaltunk, a Borzasztó boldog sok tekintetben a néző igényeire reagál, ami azonban néha nem válik a mozi javára, saját történetét bagatellizálja, bár lehet, hogy néhány mosolyért megérte, ezt döntse el a rendező.


Összességében egy érdekes kirándulásra válthatunk jegyet a valószerűtlen északra, ahol az emberek közössége a már jól ismert előítéletekkel, de nem várt reakciókkal kezeli az új jövevényt, és saját tagjait és bár néha kicsit elszakad saját rémálmától, összességében mégis egy kellemes másfél órát kapunk a jegyünkért cserébe.


***


Borzasztó boldog
Frygtelig lykkelik/Terribly Happy
Dánia, 2008

Rendező: Henrik Ruben Genz
Forgatókönyv: Henrik Ruben Genz, Dunja Grey Jensen, Erlin Jepsen regénye nyomán
Operatőr: Jorgen Johansson
Vágó: Kasper Leick
Szereplők: Jakob Cedergren, Kim Bodnia, Lene Maria Christensen, Lars Brygmann

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei