2009. július 13.Dömény Ágnes
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

SZIN: A zöldebb fesztivál

Európa legzöldebb fesztiváljai közé pályázik a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), mely az itthoni fesztiválok közt elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés illetve az ökotudatos életmód népszerűsítését. A fesztivál egyebek mellett a jól bevált re:pohárral, riksa-taxival, és alapvető szemléletformálással igyekszik zöldebbé tenni a látogatók felfogását.

A Greener Festival egy not-for-profit szervezet, melynek célja, hogy segítse világszerte a zenei és egyéb művészeti események, fesztiválok zöld törekvéseit. A Greener Festival csapata évente egy díjat is meghirdet, melyre a világ bármely pontjáról pályázhat az a rendezvény, mely a különböző környezetvédelmi kritériumok többségének megfelel. Így például rendelkezni kell környezetvédelmi politikával, számot kell adni, mennyire támogatja a zöld kezdeményezéseket és például milyen erőfeszítéseket tesz az újra felhasználás és újra hasznosítás területén.

A Szegedi Ifjúsági Napok környezetvédelmi politikájában a hulladékkezelés, a közlekedés, a vizgazdálkodás, az energiafelhasználás, az élővilág védelme, a zajszennyezés területén határozta meg a legfontosabb irányvonalakat. Kiemelt célként pedig a szemléletformálást hirdette meg. A folyamatosan bevezetett ökomegoldások közt például a SZIN - elsőként a hazai fesztiválok közt - tavaly bevezette a re:pohár intézményét, így az újrafelhasználással jelentősen csökkentve a szemétterhelést a fesztiválon.

Idén már az egész rendezvény területén lesz re:pohár illetve komposztálható pohár is. Ugyanígy elsőként alkalmazta a SZIN a biológiailag lebomló étkészletet is. Mindezek mellett található a SZIN-en fair trade kávézó, a szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártározó stb. A SZIN szervezői a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében szorosan együttműködtek a MÁV-val, újraélsztették a Telekocsi intézményét és a helyszínen riksa-taxikat állítottak be.

A SZIN-re tavaly kilátogató környezetvédelmi szakértő arra bíztatta a szervezőket, hogy a Greener Festival meghirdetett pályázatán induljanak el. A SZIN jelentkezésére nagy örömmel válaszoltak a Greener Festival munkatársai, hiszen - mint elmondták - javarész angol esemény nyert a tavalyi pályázaton illetve a nemzetközi nyertesek között többnyire ausztrál és Egyesült Államok beli fesztivál szerepel. A tavalyi “Zöldebb Fesztivál" nyertesek közt szerepel például a The Glastonbury Festival, a T-in-the-Park, a Reading Festival, vagy az amerikai Rothbury Festival. Ha a SZIN megfelel a követelményeknek, akkor az első “Zöldebb Fesztivál" lehet a régióban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei