2009. július 20.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Természetbarátok Pusztaszerre!

Pusztaszer ötödik alkalommal ad otthont az Országos Természetfilm-fesztiválnak. 2009. augusztus 7. és 9. között a természetfilm kedvelői már nem a Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztiválra, hanem a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra látogathatnak el. Csak a név változott, a helyszín és a szándék nem.

2005 augusztusában indult útjára Pusztaszeren az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő, első magyarországi természetfilm-fesztivál. Az úttörő, hiánypótló és mára hagyományt teremtő rendezvény Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztiválként indult útjára. A fesztivál ideje alatt hazai és határon túli magyar természetfilmesek kétnapos vetítéssorozat keretében mutathatták be természet- és környezetvédelemmel foglalkozó alkotásaikat a zsűrinek és az érdeklődő közönségnek. Magyarországon ez volt az első fesztivál, mely lehetőséget nyújtott a természetfilmesek számára, hogy egy országos fórum keretein belül találkozzanak, tapasztalatokat cseréljenek és megmutatassák munkáikat a nagyközönségnek.

2009-ben új névvel jelentkezik a természetfilm-alkotók és azokat kedvelők által jól ismert rendezvény. A fesztivál a neki otthont adó Csongrád megyei kisközség nevét vette fel, így lett Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál, melyet 2009. augusztus 7-9. között rendeznek meg. Idén 5 kategóriában lehetett nevezni:
- Növények és állatok élete
- A világ tájai
- Életmód és környezetvédelem
- Etűdök
- Vadászkultúra

Az idei fesztivál zsűritagjainak nevét már márciusban közreadták a szervezők, és azóta a zsűri összeállításában nem mutatkozott változás: Kocsis Tibor (rendező, producer), Radisics Milán (fotóművész), dr. Fiar Sándor (geográfus, szerkesztő), dr. Juhász Árpád (geográfus), ifj. Vitray Tamás (operatőr, vezetőszerkesztő).

2009-ben 107 nevezés érkezett, pontosan annyi, amennyi 2007-ben. A versenyprogram csak július végén derül ki. Az előzsűrizést a fesztiválzsűri tagjai végzik, akikhez csatlakozott Tajti László természetvédelmi őrszolgálat-vezető, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, valamint Nagy Emese a pusztaszeri önkormányzat delegáltjaként.

2009. augusztus 9-én, a fesztivál utolsó napján osztják ki az 5. Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál díjait. Minden egyes kategóriában két díjat adnak át: egy amatőr és egy professzionális díjat, átadásra kerül a fődíj és számos különdíj. A tavalyi fődíjas alkotás, a Vidrasors rendezője, Török Zoltán 25.000 Ft különdíjat ajánlott fel a 2009. évi fesztiválon legjobbnak vélt amatőr természetfilm alkotójának. A nemzetközi hírű természetfilmes tervei szerint az Azara Film "Vad Magyarország" különdíja nem csak idén, hanem a következő években is átadásra kerül majd. Török Zoltán mellett Dr. Tarkó Mihály, az országos természetfilm-fesztivál egyik állandó vendége és versenyzője is felajánlott 25.000 Ft-ot a versenyprogramban szereplő filmek díjazására.

***


5. Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál
Helyszín: Pusztaszer
Időpont: 2009. augusztus 7-9.
Bővebb információ: www.pusztaszer.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei