2009. július 29.Sághi Zsuzsanna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bánkitó Fesztivál - Tekerj a tóra!

2009. augusztus 6-8. között vár mindenkit a Bánkitó Fesztivál, aki szeretne elindítani és alakítani egy új nyári fesztivált, hogy olyan legyen, amilyet közösen szeretnénk: laza és igényes. Nem tömegrendezvény. De nem is egy rétegkultúra beltenyészete. Hanem sok karakteres szubkultúra dinamikus találkozási pontja.

Sokszínű, mert különböző stílusok, rétegek, társadalmi csoportok, népek, vallások és korosztályok kultúrája gazdagítja a programot. Összművészeti, mert átível a műfaji korlátokon. Egymást kiegészítve jelennek meg a különféle művészet ágak: a zene, a tánc, a színház, a fotó, a film, költészet, és mindaz, amit majd ezután fogunk kitalálni - együtt.

Nyitott, mert bevonja közönségét az alkotás folyamatába, átemelve erre fogékony tagjait a "látogató" és a "résztvevő" közötti válaszfalon. A jelenléteddel alakíthatod. És azzal, amit hozzáteszel.
Zöld, mert minden lehetséges eszközzel csökkentik a rendezvény ökológiai lábnyomát, mert lesznek környezettudatosságot erősítő programok, és mert fogyasztói megoldások helyett az alulról szerveződés és az aktivizmus eszközeivel élnek.

Egy jó fesztivált az emberek tesznek azzá, önmagukban és közösségeikben. Meg persze a programok; kultúra, művészet, zene, sport és környezetvédelem. A Bánkitó Fesztivál mindezeket igyekszik a látogatóknak kínálni, s a fesztiválozókkal együtt formálni.

A fesztivál előkészületei már elkezdődtek, sőt, lehetőség nyílik mindenki számára bekapcsolódni a munkálatokba. A Bánkitó Fesztivál ugyanis önkénteseket keres. Mivel közelít a fesztivál időpontja, ezért a szervezés miatt érdemes minél hamarabb jelentkezni.

TEKERJ A TÓRA!
Bringás Placc - Kerékpáros Központ
A háromnapos fesztiválon sok mindenre használhatod a bringádat, így jelentkezhetsz Budapest - Bánk Alleycat versenyre és falu-Alleycatre, helyszíni versenyekre, bringás számháborúra. Lesznek bemutatók és civil szervezetek is képviseltetik magukat a biciklizés népszerűsítéséért. A gyerekeket pedig külön programok, így biciklis akadályversenyek és kincskereső alleycat is várják.S*10 koncertek
Bringásoknak (és nem bringásoknak) sokat mondhat az S*10, amely három napon keresztül szórakoztatja majd a fesztiválozókat. Csütörtökön bringás est, Buppával az élen. Pénteken a Fixi4 mulattat, míg szombat este a Faktor Labor gyártja majd a zenéket.

WORKSHOP - Instant VJ
A vizuális élményeket a Don’t eat group hozza el. Az Instant VJ workshop neve alatt a véletlen találkozik a kamera lencséjéval, rámosolyog és felköti magát. Egy kamera, kiszámíthatlan feladatok, az egyén és a közeg ütközete. A kompozíció, a ritmus és a hang egységben gondolkodásának lehetősége. Mindenki számára.

Városi Színház

A Városi Színház szelektorai a TÁP Színház a Tünetegyüttes, a Hoppart Társulat, a Budapesti Zsidó Színház, Pályi János és társaulata, illetve Kárpáti István előadásait kínálják a látogatók számára.

Mozgásszínház
Dékány Edit rendező és koreográfus szomorú gondolatokat készül vidáman eltáncolni. Mint egy darab vakolat, ami mindig mindjárt lepottyan. "Álmodozók, részegesek, sérültek és Down szindrómások között érzed otthon magad. Miért van ez? A nagy művészkedés miatt, amit évek óta csinálunk? Meglehet, hogy ezért jelent néha problémát felszállni még a villamosra is?"

Cigánylabirintus
Szintén mélyebb kérdéseket feszeget a Cigánylabirintus, melynek célja, hogy a résztvevők saját élmény gyakorlatokon keresztül érzékenyebbekké váljanak az egyéni, a csoport és társadalmi szinten is működő előítéletekre, hogy ráirányítsa a figyelmet az ebből fakadó társadalmi sztereotípiákra és előítéletekre. Labirintus vagy útvesztő? Attól függ, megtalálod-e a kijáratot. Ebben kíván segíteni Szabó Mónika és az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ.

Slam Poetry Budapest - Bank Slam
Vannak, akik inkább szövegelni szeretnek, az ő számukra tesznek kísérletet a Slam Poetry Budapest szervezői Bánkon, hogy még közelebb hozzák egymáshoz a slamet művelő és a kedvelő arcokat három workshop keretében, három napon át. Hogy a szavak ereje ragadjon magával.

További fellépők:

Másfél feat Gaya (Deti Piacasso)
Dresch Mihály és Kardos Négyes
Zuboly
Ágoston Béla és a Gabona
Smárton Trio+I
Pop Ivan
Nomada
Hagescher
Santa Diver
Rutkai Bori és a Specko Jedno
Bankos és Norba

***


Bánkitó Fesztivál - Tekerj a tóra
Helyszín: Bánk, Nógrád megye
Időpont: 2009. augusztus 6-8.
Jelentkezés a workshop-programokra, minden információ a Bánkitó Fesztivál honlapján: www.tekerjatora.hu
Önkéntesek jelentkezése:
Kökényesi Ágnes
kokenyesia_kukac_gmail.com, vagy +36/20-992-8449

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei