2009. augusztus 5.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zempléni Fesztivál 2009 - Kultúra minden mennyiségben

Koncertek, színházi és táncszínházi előadások, kamara programok, gasztronómiai különlegességek és bor - ezzel várják az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Zempléni Fesztiválon a szervezők a vendégeket. 2009. augusztus 7-16-ig a szórakozásé a főszerep több zempléni településen is.

Az évről évre megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál minden évben színvonalas programokkal várja vendégeit. Idén 2009. augusztus 7. és 16. között adnak otthont a zempléni települések kiállításoknak, kulturális, gasztronómiai és turisztikai eseményeknek, színházi- és táncos esteknek, világzenei- és jazz programoknak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei nyitókoncert első felében is magyar zenemű hangzik el. 2009. augusztus 7-én az MR szimfonikusok előadásában hallhatják a zenekedvelők Bartók Magyar képek című zeneművét, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét és Dvorák VIII. szimfónia, G-dúr op. 88-át. Az est szólistája Li Qi kínai hegedűművész, aki 2008-ban a Crescendo International által támogatott európai tanulmányútja során a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia ösztöndíjasa volt Sárospatakon. A Zempléni Fesztivállal közösen rendezett versenyen elnyerte a legeredményesebb résztvevő díját, így a fesztiválon való szereplés lehetőségét is. A nyitóhangversenyen Stephen D’Agostino vezényel. A sárospataki Rákóczi-várban tartandó rendezvényre a jegyek ára 3000 Ft.

A rendezvény első napján az Újbástya Rendezvénycentrumban ingyenesen vehetnek részt a jazz kedvelői a Sárospatak testvérvárosából, Eisenachból érkező Good News koncertjén. Dieter Gasde és Hendrik Kleditz alapította az együttest, de koncertjeik során gyakran lépnek fel vendégművészekkel. Sárospatakon a chicagói születésű Leonard Alexander Exsonnal egészül ki a duó.

Számos fesztiválon vehetnek részt azok, akik augusztusban Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogatnak. Ekkor kerül megrendezésre a Zempléni Fesztivál, a VI. Tolcsvai Borfesztivál, a Sátor Fesztivál, a Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál, valamint a XXI. Zemplén Néptáncfesztivál. A felsorolt fesztiválok egyes programjai összefonódnak, ilyen pl. az augusztus 8-ai Bohém Ragtime Band és a Good News koncertje.

A fesztivál második napján Tarcalon, az Andrássy Kúriában egy különleges vacsorán vehetnek részt azok, akik szeretik egybekötni az ételek ízét a szórakozással, a zenével, és Bacchus híveinek vallják magukat. A vacsorajegy 8500 Ft.

Augusztus 10-én érdekes élményben lehet részük azoknak, akik befizetnek a kiránduló koncertre. A kirándulni indulók busza 15 órakor indul Sátoraljaújhelyről, a Városháza elől, majd megáll Sárospatakon, de az első állomás Olaszliszka lesz, ahol a Kammerton együttes a Bach-, Haydn- és Mozart család műveiből összeállított válogatással várja a kirándulókat. 18 órára a kirándulás második állomására, a Bodrogkeresztúri Faluházba ér a busz, ahol különleges koncerttel várja közönségét a Triginta Percussion. A kiránduláson való részvétel 2000 Ft-ba kerül.

Zene, bor, gasztronómia és kirándulás mellett az irodalom is képviselteti magát a fesztiválon. Augusztus 10-én Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában Bálint András Radnóti-estjén vehetnek részt az érdeklődők, melynek ára 1500 Ft.

Augusztus 11-én a zene kerül középpontba. 17 órakor Komlóskán, a Görög katolikus templomban az Authentic Quartet Régizenei koncertet ad Werner-Haydn, Albrechtsberger és Wölfl műveiből. Mádon, 19 órától a Budapest Klezmer Band kápráztatja el közönségét Klezmer varázs című előadásukkal, melyen tradicionális zsidó zenét játszanak majd Jávori Ferenc egyedi feldolgozásában. 20 órakor Sátoraljaújhelyen a Latabár Színház borkóstolóval egybekötött Parasztoperával várja közönségét. Pintér Béla és Társulata egy sokak számára ismerős balladisztikus történetet dolgozott fel opera formájában. Az előadás egyik érdekessége a zenei aláfestés, mely "az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock zene bizarr, mégis homogén elegye". 21 órakor, a nap zárásaként Tokajon a Mitsoura zenéje várja a Kossuth térre a fesztiválozókat.

Augusztus 12-én és 13-án folytatódnak a zenei programok. Tolcsván, 12-én borkóstolóval egybekötött kamarakoncertet ad a Duo Klavi Art. Bizják Dóra és Zentai Károly előadásában Ravel, Debussy és Gershwin egy-egy műve hangzik el. Makkoshotykán Herczku Ágnes magyar és bolgár népdalok feldolgozásait adja elő a Nikola Parov Trióval. Az Authentic Quartet Sátorajlaújhelyen újabb Régizenei koncertet ad, Sárospatakon pedig a nagybőgő Paganinijének tartott Nabil Shehata és a Budafoki Dohányi Zenekar közös hangversenyét hallgathatja meg a közönség a Rákóczi-várban.

Augusztus 13-án újabb változatos zenei programmal várja a látogatókat a fesztivál. A pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egykori hallgatóiból alakult fúvós együttes, a Daniel Speer Brass Bodrogkisfaludra, a Deseő Csaba Sextet Sátoraljaújhelyre, Farkas Gábor rendkívüli tehetségű zongoraművész pedig Tokajra hívja a zenekedvelőket. Annak, aki A szenvedélyek jegyében kíván eltölteni egy vacsorát, 20 órakor a sátoraljaújhelyi Hunor Hotelben a helye. A zenés vacsora ára, mely a flamenco köré épül, 9500 Ft.

Augusztus 14-én és 16-án újabb kiránduló koncertre indulnak a buszok. 14-én Hollóháza és Kőkapu, 16-án pedig a szlovákiai Királyhelmec és Lelesz a kirándulás két állomása.

Augusztus 14-én a sátoraljaújhelyi Latabár Színházban az ExperiDance Tánckara bemutatja Román Sándor koreográfiáját, a Nagyidai cigányokat. A két részből álló táncjáték Arany János azonos című vígeposzából készült.

A Zempléni Fesztivál 11 napja változatos programokat biztosít mindenki számára. Színpadra lép a már felsoroltakon kívül Sebestyén Márta, aki idén először vesz részt a fesztiválon, de lesz Zenés Istentisztelet, Egyházzenei koncert, és számos díszvendégeket felvonultató vacsora.

Augusztus 16-án 20 órakor a hagyományokhoz híven a Liszt Ferenc Kamarazenekar játssza a zárókoncertet. Műsorukkal a kétszáz éve elhunyt Haydn és a kétszáz éve született Mendelssohn emléke előtt tisztelegnek. A sárospataki Református templomban megrendezésre kerülő záróhangverseny ára 3000 Ft.

A részletes program megtalálható a Zempléni Fesztivál honlapján.

***


Zempléni Fesztivál
Helyszín: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Időpont: 2009. augusztus 7-16.
Jegyárak: Programonként változó.
Bővebb információ: www.zemplenfestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei