2009. szeptember 1.pf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Piknik 2.0 - Kortárs Művészeti Fesztivál Esztergomban

A tavalyi nagy sikerű debüt után idén második alkalommal is megrendezik a Piknik Kortárs Művészeti Fesztivált Esztergomban. A koncepció ez évben sem változott: képző- és iparművészek érkeznek a világ számos pontjáról, s "befoglalnak" egy üresen álló épületet valahol a városban, hogy a rendezvény két napjára egy egészen különleges és egyedi kiállítótérré változtassák azt át.

S ha mindez megvan, jöhetnek a zenekarok, installációk, a VJ-k, fényfestők és a vidám fesztiválozók hogy még jobban felpezsdítsék a hangulatot és a Piknik Fesztivál kedves káoszát. A végeredményt a kedves érdeklődők szeptember 4-5. közt élvezhetik, díjtalanul.

2008-ban a buszvégállomás tőszomszédságában található, évtizede üresen tátongó Granvisus Szemüvegkeretgyárban hívták életre a Piknik Fesztivált a lelkes szervezők. A tehetséges művészek közbenjárásának és persze a több hónapos előkészületeknek köszönhetően a zord gyártelepet sikerült teljesen átformálni, a fesztivál látogatóinak nem kis élményt okozva. Idén azonban egy, a Piknik célkitűzéseinek még tökéletesebben megfelelő helyszínt találtak: a város közepén álló, bontásra ítélt kultúrotthont!

A Bajor Ágost Művelődési Ház és Kultúrmozgó épülete - ismertebb nevén a "Zöld Ház" - eredetileg még pártháznak épült, aztán közel 20 évig működött az esztergomi kultúra fellegváraként, mígnem 2009 márciusában végleg bezárta kapuit, s bontásra ítéltetett. A bontási munkálatok nyáron meg is kezdődtek, a "piknikusok" tehát a klinikai halál állapotából hozták vissza a régi jó Zöld Házat, hogy még egyszer utoljára a falai közé költözhessen a művészet és a kultúra.

A hazai, illetve esztergomi illetőségű művészek mellett a világ számos pontjáról - Japán, Csehország, USA, Szlovákia, stb. - érkeznek kiállítók a fesztiválra. Külön kiemelnénk pl. a japán Takehiro Mazumoto-t, aki a párkányi hídőr tisztjét tölti be ezekben a hónapokban. Szerencsére a Zöld Ház méretei és adottságai révén a létező összes művészeti ágat elbírja egy időben, így a sokszínűségre nem lehet majd panasz. A meghívott kiállítók közt akadnak festők, szobrászok, performerek, grafikusok, street art-osok, VJ-k, filmművészek, de még fényfestők is. S ha ez még mindig nem lenne elég, az alkotási folyamatba - csak úgy, mint a tavalyi éven - bevonják a környékbeli lakosokat is: ovisokat, nyugdíjasokat, járókelőket. Szóval reményeik szerint mindenki megtalálhatja a számítását a Pikniken!

Az i-re a pontot, illetve a habos tortára a meggyet a kiállító művészek mellett természetesen a fellépők teszik majd fel. Szeptember 4-én, pénteken gyerekprogrammal indul a Piknik: a Mesebeli Muzsikusokkal zenés világutazásra hívnak mindenkit. Az ünnepélyes megnyitó után este már a zene kapja a főszerepet: a Barcsay Jenő emlékzenekar popja és a Café Wha’? blues melódiái után a környékbeli HC és punk zenekarok mini fesztiválja zajlik majd, egészen a hajnali órákig (One Scene Unity, Link-X, Paragraph, stb.).

Szombaton már délután elkezdődik a móka: Madárbüntető címen zenés performance-t láthatunk a kiváló kortárs költő, Cselényi Béla műveiből, 2Basch címen érdekes kortárstánc-darab kerül majd bemutatásra, de a színház kedvelői sem csalódhatnak: itt lesz ugyanis a Crescendo társulat, Yeats válogatott műveivel, a híres Esztergomi Klubszínpad pedig dadaista szobaszínházzal készül. Este pedig ismét zenei programok, a sokszínűség jegyében, a hiphop-tól (Trafik, Kanál Crew) az elektronikus kísérletezéseken át (Style Wars, Groda Project feat. Holy Rollerz) a rock’n’roll-on (Kataflam) és az alteren (Jóvilágvan) át egészen a csűrdöngölős világzenéig (Club Era), kivilágos-kivirradtig.

A Piknik 2.0 "házigazda-zenekara" a helyi illetőségű Club Era, akik évekig használták próbateremnek a Zöld Ház galériáját. A zenekar idén ünnepli fennállása hetedik évfordulóját, ennek okán egy különleges születésnapi koncerttel és egy, a banda nem éppen hétköznapi életét bemutató önálló kiállítással készül, melynek ünnepélyes megnyitója szeptember 5-én, szombaton 18:00-kor lesz.

Az Piknik Fesztivál nem titkolt célja, hogy felélessze a kulturális és társadalmi párbeszédet Esztergomban és az Ister-Granum Eurorégióban, illetve elősegítse a régión belüli összefogást és felpezsdítse az esztergomi kulturális életet. Szándékuk továbbá a - régióban sajnos relatíve ismeretlen - kortárs művészet alapos és körültekintő bemutatása a környékbelieknek.

***


PIKNIK 2.0
Helyszín: Esztergom, Zöld Ház
Időpont: 2009. szeptember 4-5.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei