2009. október 5.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jimi Hendrix Fesztivál - A legendás gitárosra emlékeznek a Fonóban

Magyarországon az idén harmadszorra rendezik meg a Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivált. Az elmúlt két évben rendre teltházas esemény nemcsak magyar zenészek segédletével idézi meg az egyik legnagyobb gitárost, hiszen most is jönnek külföldi fellépők: Szlovákiából a René Lacko Downtown Band, míg Svájcból az Electric Jimiland.

Az 1970-ben, mindössze 27 évesen elhunyt Jimi Hendrix rövidke élete alatt olyan maradandót alkotott, hogy a mai napig számtalan zenészre, és magára a rockzenére is óriási hatással van. Jelentőségét senki nem vitatja és rajongóinak száma szerte a világon, megkockáztatható, hogy milliós nagyságrendű. Számtalan tribute zenekar létezik, mely The Jimi Hendrix Experience dalokat játszik, és számtalan zenész van, aki repertoárjába újra és újra beilleszt egy-két Hendrix szerzeményt, melyek a közönség körében mindig osztatlan lelkesedést aratnak.

Idehaza immár harmadszorra ad otthont a Fonó Budai Zeneház a Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztiválnak, mely nem csak zenei fesztivál, hanem emléknap is, hiszen a koncertek mellett egyéb programok is várják az idelátogatókat (például CD és bakelitlemez börze, filmvetítés és könyvvásár). Ám a rendezvény "húzóágazata" egyértelműen a zenei felhozatal. Az elmúlt évek fellépői között számtalan hazai és külföldi zenész, illetve zenekar szerepelt, akik saját szájízük szerint elevenítették fel a Jimi Hendrix dalokat.

Idén sem lesz ez másképp. A szlovák származású René Lacko 1996-ban egy, a Hendrix család által évente megrendezett versenyen az előkelő második helyezést, illetve a legjobb európai előadónak járó díjat nyerte el. Zenekarával, a Downtown Band-del S.R.Vaughan, Jimi Hendrix dalaiból válogatnak majd, valamint blues örökzöldeket játszanak Buddy Guy, J.J.Cale, Chuck Berry, és a Stray Cats örökségéből.

Az Electric Jimiland egy közel 10 éve működő svájci tribute csapat, így tőlük lehet várni az este legautentikusabb koncertjét. A magyar rock-blues élet egyik meghatározó alakja már zenekarának nevével (Póka Egon Experience) is jelzi, hogy miről fog szólni koncertjük: a saját szerzemények mellett Hendrix dalokat adnak elő, ráadásul olyan énekesekkel kiegészülve, mint Keresztes Ildikó, Charlie, Hobo és Deák Bill Gyula. A Jack Cannon Blues Band egy nem tradicionális, akusztikus bluest játszó magyar trió, akiknek a fellépése amiatt is egyedi lesz, hogy zenekarukban nincsen dobos.

Az este házigazda-szerepét, csakúgy mint az elmúlt két évben, a Jimi Hendrix Memorial tölti be. Ők komolyan veszik a tribute band státuszt, hiszen szinte az össze Hendrix dalt repertoárjukon tartják, és, ha nem is éppen szolgalelkűen, de ragaszkodnak az eredeti megszólaláshoz. Kárászy Szilvia fellépése a fesztiválon pedig igazán különleges lesz, hiszen a zongoraművésznő a komolyzene világából ad hozzá valamit ehhez a fantasztikus estéhez.

***


III. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál
Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova u. 3.)
Időpont: 2009. október 17., szombat
Kapunyitás: 18 órakor. A koncertek 19 órakor kezdődnek.
Jegyár: 2800 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei