2009. október 15.Szeifert Natália, Prax Levente
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csabai Kolbászfesztivál 2009 - Október végén töltik a kolbászokat

Idén október 22. és 25. között tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, a békéscsabai Városi Sportcsarnokban és környékén. Kiegészítő rendezvényként ugyanitt kerül sor a méltán országos hírnévre szert tett Bajnokok Ligája kolbászkészítő versenyre, valamint az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállításra.

Mivel azonban az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiváljáról van szó, amely több tízezer fős látogatottsággal dicsekedhet, természetesen ennyiben nem merül ki a programok listája, habár természetesen a főszerepben a kolbász áll; különösen a csabai kolbász készítése, illetve a disznótoros hagyományok.

A rendezvénysorozat rögtön egy disznóvágás-bemutatóval veszi kezdetét 22-én, délelőtt 10 órakor. Ugyanezen a napon bemutatásra kerül a Disznótoros gasztronómia Békés megyében című könyv is, és a kolbászkészítő verseny közben sok zene is várja a kóstolgató vendégeket.

Gazdag kulturális kínálat is várja a látogatókat: három színpadon folyamatosan kerülnek előadásra a legkülönfélébb népi kulturális produkciók, a játékos gyermekprogramok és a zenés szórakoztató műsorok. Fellép a Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Katonazenekara; a SZENÁ-TOROK - a Magyar Országgyűlés képviselőinek énekkara; késő este pedig a Molnár Dixieland Band.

A Szarvasi Fúvósok Hagyományőrző Rezes Banda muzsikájával kezdődik a második nap, 11 órától pedig kolbászkészítés Nagy-Bandó Andrással. Két tombolasorsolás, kolbászkészítés és a szarvasi szilva különféle elkészítési módjainak bemutatása mellett/közben a Szarvas Band ad könnyűzenei koncertet, valamint kihirdetik a szárazkolbász verseny győztesét. Lesz magyar és szlovák tánc, majd Lajkó Félix koncertje zárja a pénteket, este fél 9-től.

További jó hír, hogy a rendezvényre látogatók nem csak kóstolót kaphatnak a legfinomabb húskészítményekből, de szomjan sem maradnak, ugyanis a fesztivál keretein belül zajlik majd a Borvigadalom és Vásár, amelynek keretében harminc pincészet és borászat mutatja be termékeit. Az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás a régió legjelentősebb élelmiszeripari kiállítása, amely különféle szakmai programokat is magába foglal (például Turisztikai Kiállítás, Sertéstenyésztők Fóruma).

Szombaton szlovéniai disznóvágással kezdődik a program, s a kolbászkészítő verseny közben egész nap szórakoztató műsorokat láthatnak az ide látogatók. Este 6 órakor kerül sor a kolbászkészítő verseny eredményhirdetésére.

De nem csak ragadozókat várnak a szervezők, lesz ugyanis pogácsa verseny is, ennek az eredményét már vasárnap hirdetik ki. A zárónapon este 6 órától Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar koncertezik.

***


Csabai Kolbászfesztivál
Helyszín: Békéscsaba, Békéscsabai Városi Sportcsarnok
Időpont: 2009. október 22-25.
A belépés ingyenes.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei