2009. október 20.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szegedi Jazz Napok 2009 - Lonnie Smith Magyarországon!

A sok éves tradíciót követve november elején, a dél-alföldi megyeszékhelyen, Szegeden adnak egymásnak randevút a jazz világ jeles külföldi és hazai képviselői. A hétvégi rendezvényen, esténként 3-3 koncertet hallhat a közönség. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is szegedi kötődésű muzsikusokból álló formáció nyitja a jazz-ünnepet.

Az idei évben a Szaniszló János által vezetett Szaniszlo Quintet kapja ezt a nagy kihívást jelentő feladatot. A folytatásban valódi világsztárokat láthat-hallhat a közönség. A hazai együttes után a Jan Garbarek Group ismert női dobosa, Marylin Mazur következik. Róla talán kevesen tudják, hogy hajdan négy éven keresztül dobolt az egyik legnagyobb jazz-király Miles Davis együttesében. Az első nap záró produkciójaként a jazz-rock fúziós irányzat úttörője, napjaink legmeghatározóbb gitárosa, az amerikai származású Larry Coryell lép színpadra.

A második nap legalább olyan izgalmasnak tűnik, mint az első "felvonás". A vasárnap estét az egyik legígéretesebb magyar szaxofonosnak számító muzsikus, Bacsó Kristóf együttese, a Bacsó Kristóf Quartet nyitja. Utána egy igazi magyar (pontosabban döntően magyar, mivel Yengebarjan jereváni születésű) szupercsapat Dresch-Lukács-Yengibarjan Trió lép a közönség elé. A szaxofon-cimbalom-tangóharmonika felállású formáció várhatóan nagyon izgalmas műsort fog produkálni.

A fesztivált egy igazi zenei hatalmasság, az amerikai soul-jazz egyik utolsó nagy öregje, a 67 éves Dr. Lonnie Smith és triója zárja. A Hammond-orgona jelenleg élő legnagyobb mesterének tartott Smith-et életrajzában - annak írói - egyszerűen "két lábon járó jazz-történelemnek" nevezik. Smith különleges zenéje és különleges előadásmódja világhírű előadók - Eric Burdon-tól Mick Jagger-ig, James Taylor-tól Steve Winwood-ig - sokaságára hatott inspirálóan. Sok évtizedes pályafutását a szakma és a közönség egyaránt elismeri. Munkásságáért eddig számos nagy presztízsű díjat kapott. Ezek közül a legrangosabbak: a Down Beat magazin 1969-ben, majd a Jazz-újságírók Szövetsége 2003, 2004, 2005 és 2008-ban "Az év orgonistájának" választotta. A muzsikus most jár először hazánkban, ezért duplán is nagy jelentősséggel bír a fellépése.

***


Szegedi Jazz Napok 2009
Időpont: 2009. november 7-8. 19:00h
Helyszín: Szegedi IH Rendezvényközpont
Belépők: 4.500 Ft/nap illetve a két napra érvényes bérlet: 7.000 Ft
További információ: www.privatemusic.hu
Internetes jegyvásárlás:
www.interticket.hu
www.ticketportal.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
zoli 2009-10-27 22:29:45
"napjaink legmeghatározóbb gitárosa" most nem jön szegedre, mert az nem biztos, hogy az, akire itt azt mondjátok. elég nagy könnyelműség ilyen megalapozatlan kijelentéseket tenni, leírni meg aztán főleg...
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei