2009. december 12.Szluka Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecenben

A Debreceni Művelődési Központ, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Csokonai Színház idén immár XIX. alkalommal szervezi meg december 11-e és 13-a között a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely hagyományosan a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.

Öt országból (Magyarország, Románia, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia) 40 hagyományőrző csoportot hívtak meg a találkozóra, amely összesen több, mint 600 főt jelent. A betlehemes csoportok műsorát a Kossuth téren, a Belvárosi Közösségi Házban, az adventi városrészi családi rendezvényeken, kulturális, oktatási, szociális intézményekben, óvodákban és templomokban is megtekinthetik az érdeklődők.

A Nemzetközi Betlehemes Találkozót először 1991-ben szervezték meg. Négy éven át Kecskemét, majd később Budapest volt a rendezvény helyszíne. 2006-ban került a találkozó Debrecenbe. Azóta ez a nemzetközi rendezvény évről évre egyre jobban szervesül a térség adventi programjába is. A város és környéke települései, közösségei a kezdetektől örömmel fogadták az érkező betlehemes csoportokat és nagy szeretettel várják őket minden decemberben.

2009-ben Debrecenben már a negyedikre, összesen pedig a tizenkilencedik Nemzetközi Betlehemes Találkozóra készülnek a rendezvény társszervezői.

A jelentkező hagyományőrző csoportok egy hétvégét töltenek Debrecenben, december 11-én érkeznek, és 13-án indulnak haza. December 11-én 17 órától a város főterén, a Kossuth téren nyitják meg a XIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozót, ahová együtt kivonulnak a betlehemesek, és az itt felállított színpadon több csoport is bemutatkozik. Ekkor több ezren fogadják a várhatóan mintegy 40 csoportot.

Szombaton és vasárnap a Debreceni Művelődési Központ pódiumtermében folytatódnak és reggeltől késő estig tartanak a bemutatók.

***


XIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozó
Helyszín: Debrecen több pontja
Időpont: 2009. december 11-13.
Részletes program: www.debrecenimuvkozpont.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei