2009. december 19.Graf Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

OVERTURE - a Pannon Filharmonikusok ünnepe

Nagyszabású jubileumi ünnepségsorozatra készül Pécs ismert szimfonikus zenekara a Pannon Filharmonikusok. Az 1811-ben alapított együttes 200 éves jubileumi ünnepségsorozata 100 héten át tart, az újévi koncerten kezdődik, és az alapító hangverseny 200. születésnapján ér véget. Az ünnep címe Overture, azaz "nyitány".

Az ünnepségsorozat gondosan megkomponált 200 eseményből áll majd. A korábbi években megszokott sorozatokon túlmenően olyan színvonalas hangversenyeket, civil programokat, az együttes történetét és muzsikusait megismertető programokat tartalmaz, amelyek során a közönség megismeri a zenekar múltját, jelenét és bepillantást nyer a jövőbe. A jubileum fénypontja 2010-megnyíló pécsi hangversenyterem lesz.

Az ünnepségsorozatban találkozhatunk világsztár vendégszereplőkkel, operapremierekkel, formabontó fesztiválalapítással, egyedi programokkal fiataloknak és számos színvonalas szakmai és partneri együttműködéssel: mint például a Fekete-Kovács Kornél védnöksége alatt alapított jazz projekt, Zoób Katti divattervező által tervezett EOZIN ruhakollekció, vagy Faltisz Alexandra által illusztrált gyermeksorozat.

A Pannon Filharmonikusok jogelődjét 1811-ben alapította a Pécsi Püspökség, az alapító Johann Georg Lickl bécsi, sikeres zeneszerző, Joseph Haydn tanítványa volt. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el a Pécsi Bazilikában. Elmondható tehát, hogy a pécsi együttes Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező szimfonikus zenekara.

Az elkövetkezendő két évben, 2010. január 2-tól 2011. december 9-ig, a 100 héten át tartó eseménysorozat a zenekar múltját felidéző, jelenét bemutató és jövőjét megmutató programok összességéből áll.

A múltat idéző programok feldolgozzák az alapító Lickl György életművét, a szerző Die Haushaltung nach der Mode című operájának ősbemutatójára is sor kerül. Lickl legnevesebb kortársaként Beethoven összes szimfóniája elhangzik a két év alatt, és az elmúlt 200 évben élt pécsi muzsikusok életéről szóló kiállítás nyílik a hangversenyteremben.

A múltat és jelent összekötő Házszentelési ceremónia és a Mester és tanítványai koncert szimbolikusan vezeti át a közönséget és a zenekart múltból a jövőbe. Az Alexandra Könyvkiadó az ünnepségsorozat zárásaként a pécsi szimfonikus muzsikálás 200 éves történetét feldolgozó fényképes albumot jelentet meg.

A jelent a zenekar nagyzenekari hangversenyei adják. A két év során több mint 30 nagyzenekari, ún. "bérletes" előadást hallhat a közönség, amelyeken a zenekartól megszokott színvonalú műsorokat kortárs zeneszerzők művei egészítik ki, és az együttes megemlékezik a szintén 200 éves évfordulók kapcsán Liszt Ferenc és Erkel Ferenc munkásságáról is. Folytatódik a Világsztárok Pécsett sorozat a Pécs2010 EKF program keretében, találkozhatunk többek között Maxim Vengerovval, Patricia Kopatschinskaja-val, Fazil Say és Várjon Dénes zongoraművésszel.

A jubileumi ünnepségsorozat körülbelül felénél megnyíló hangversenyterem alkalmas lesz olyan művészeti műhelymunkák, alkotások és előadások létrehozására, amelyek túlmutatnak egy "jó akusztikájú hangversenyterem" infrastruktúráján. A Pannon Filharmonikusok mint rezidens zenekar a terem "alkotó ház"-ként való szakmai működtetését célozza meg. Ennek megvalósulásához hoz létre Staggione Opera produkciókat, alapítja a KlasszJazz Kreatív Műhely projektet és a Classarts.hu fesztivált.

A terem közösségszervező térként alkalmas lesz arra, hogy egyrészt a művészeti alkotás, művészeti találkozások, másrészt közösségi események színtere legyen. A zenekar ezért egy a XIX. század hangulatát idéző exkluzív bált alapít, folytatja az újévi díszhangversenyek rendezését, kiemelt projekteket valósít meg a júniusi zene ünnepén, az októberi Zene Világnapján, ünnepi hangversenyeket ad halottak napján, a karácsonyi és a húsvéti ünnepkörben. Új jeles napi eseményként megalapítja a Valentin napi koncertet, mely méltó és ízléses alkalmat ad az egyik legfontosabb emberi érzelem köszöntésére.

A zenekar tagjaival és művészekkel való közönségtalálkozók helyszíneként új lehetőségek nyílnak, például beszélgetés, "Kávészünet" Peskó Zoltánnal, vagy találkozók rendezése a civil kezdeményezésre létrejövő Pannon Zenebaráti Körrel. Az együttes feldolgozta és kijelölte Pécs Zenei témasétányát, amelynek különböző pontjain kamarakoncertek lesznek: "megcsendül" a témasétány.

A hangversenyterem a zenéhez közel hozza a régió gyerekeit, fiataljait és családjait is. Új programsorozatként formabontó ifjúsági sorozat indul octOPUS néven az iskolásoknak, Music by… címmel filmzenéken alapuló audiovizuális sorozat a fiataloknak, FüleMüle digitális pályázat, és a terem alakjára utalva a Csigaház program a kisgyermekes családoknak kínál szórakozási-tanulási lehetőséget. A Csigaház illusztrátora a méltán híres, egykor Pécsett tanult gyermekrajz illusztrátor Faltisz Alexandra. Természetesen a Segítség, komolyzene! sorozat is folytatódik.

A felépülő hangversenyterem megnyitójára a Pannon Filharmonikusok nem csupán a szívét, hanem önmagát is díszbe öltözteti. A terem megnyitójára a zenekar új fellépő ruháját Zoób Katti tervezi, aki a Magyar Kultúra követeként Pécs városának és a pécsi zenekarnak követe is egyben a nagyvilágban. A nemzetközi rangú iparművész a nagy sikert aratott Zsolnay ékszereiből kiindulva a Pannon Filharmonikusok EOZIN elnevezésű, az eozin gyönyörű színvilágát idéző anyagok felhasználásával készülő ruhakollekcióját tervezi meg. Az új kollekció bemutatója a hangversenyterem nyitóhangversenye, melyre 2010. őszén kerül sor. Zoób Katti és a Pannon Filharmonikusok partneri együttműködésben, Zoób Katti támogatásával valósítja meg a ruhakollekció tervezését kölcsönösen tisztelve egymásban a művészetek és a kultúra odaadó szolgálatát.

A Vylyan pincészet a jubileum tiszteletére 200 üveg, Villányi Overture vörösbort palackoz, a Goldatti ékszerüzlet Hangjegy ékszer kollekciót tervezett, amelynek megvásárlója az együttes támogatójává válik.

A Pécs2010 EKF program nagyköveteként az együttes a következő hónapokban fellép az EKF nyitórendezvényein, Essenben, Salzburgban, a két év folyamán számos alkalommal Horvátországban, és tavasszal folytatódik budapesti bérletsorozata a Művészetek Palotájában.

2010-ben a Zene Világnapján az együttes megalapítja a Pannon Filharmonikusok Örökös Tagság címet, melyre a közönség javaslatait is várja.

A jubileumi ünnepségsorozat keretében januárban megújul az együttes honlapja. A jubileumi ünnepségsorozat nyitásaként a zenekar törzsközönsége és támogatói, partnerei egy exkluzív mappát kapnak ajándékba, egyedi programfüzet jelenik meg, és háromhavonta koncertajánló szórólapon tájékoztatja a közönséget a konkrét részletekről.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei