2010. április 3.Dankó Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hegyalja Fesztivál - A Motörhead négy év után ismét Tokajba látogat

A visszatérő decibelkirályok mellé először hegyaljázók is érkeznek: a Roots Manuva a brit hip-hopban vált legalább annyira alappá, mint Lemmy Kilmister csapata a metállá gyorsított rock n’ rollban. De a Budapest Bártól kezdve, a Csík Zenekaron át egészen a klasszikus Tankcsapdáig a hazaiak sem maradnak ki a július 14-től 18-ig tartó pörgésből.

Legenda-e vagy nem, nem tudjuk, de a madarak azt csicseregték, hogy Lemmy forszírozta a nyári fellépést a Hegyalja Fesztiválon, azzal érvelve, hogy innia kell még abból a remek borból, ami Tokajban, a Hegyalja Fesztivál otthonában készül. Bízunk benne, hogy Magyarország-képük nem túl egyoldalú, hiszen a csapat itthon csak a Hegyalján szerepelt eddig. A négy év után visszatérő banda várhatóan újabb tokaji sebességrekordot állít fel a rock n’ roll terén: friss Motörizer albumuk és a közel 35 éves szakmai tapasztalat jó alap a gyorsuláshoz.

Roots Manuvát a londoni The Times a városi Anglia hangjának nevezte, olyan hangnak, ami "a lepukkant utcák sarkaitól egészen a legnagyobb arénákig sodorja a hallgatót". Idén nyáron kiderül, hogy a Tisza-parton elég-e a tér a londoni hip-hop vezéregyéniségének, aki nem régen idézte fel, hogyan ragadta meg a soundsystemek világa: kisgyerek-korában lenyűgözték az egymásra pakolt, gyerekszemmel hatalmas hangfalakból áradó tiszta basszusok. A tíz éve alkotó Roots Manuva nevéhez olyan klasszikusok kötődnek, mint a Colossal Insight, vagy a Witness (1 Hope), de a Yellow Submarine-hez is jó érzékkel nyúlt.

Jazzből nu-jazz lesz a Hegyalján: a Herbaliser fellépése igazi finomsággal kecsegtet. A gondosan összerakott alapokra Jake Wherry és Ollie Teeba londoni zenészek a klasszikus jazz legjobb pillanatait pakolják rá. Az eredmény igazi, új világokba ragadó zene, amihez nincs is jobb kiegészítő, mint egy tökéletes naplemente a Tisza felett. Az 1997-es Blow your headphones album a CD/MP3 gyűjtemények kötelező darabjává vált mára és a londoni duó 2008-as, Same as it never was albuma is hozza a szintet.

De nem csak a londoniak jeleskednek majd a Hegyalján. A vidám és gyors zenék kedvelői igazi különlegességre bukkanhatnak Tokajban: a finn Disco Ensemble-t felületesen punk és indie rock között egyensúlyozó csapatnak könyvelhetnénk el, de inkább ne tegyük. A júliusi tokaji felhozatal egyik legvidámabb és legenergikusabb fellépőjéről beszélünk. Idei friss albumukat a Hegyaljára is hozzák, de a 2005-ös We might fall apart sláger a FIFA ’08-ból is ismerős lehet.

A német Blind Myself-ként emlegetett Illdisposed, és a hazai, bár jelenleg Berlinben állomásozó Ektomorf is azt garantálják, hogy nem csupán a Motörhead teszi magasra a lécet a Hegyalja Fesztivál metál felhozatalában. A tapasztalatok szerint mindkét banda őrületes bulit csinál napszaktól függetlenül. Mindegy nekik, hogy éjjel 1 vagy délután 4 - a metálhívők Tokajra is követik őket. Ritkán látni olyan metálrajongó közösséget, ami egy-egy Ektomorf koncertre gyűlik össze.

Az itthoni muzsikusok számára már alap a Hegyalja Fesztivál júliusban. A Tokajban fesztiválozók közül Tankcsapda és a Quimby nem maradhatnak ki. Tankcsapda nélkül talán nem is lehet Hegyalja. Lukács Laci csapatának csoportképét a szervezőknek lassan be kéne szerkeszteniük a fesztivál logójába.

Akik fülbemászó dallamokra vágynak, megkapják az adagjukat az idei tokaji nyárban. A Budapest Bár teljes létszámban vesz részt a fesztiválon, és Péterfy Bori is hozza szerelmes bandáját és új albumát. Ha a dallamok mellé talpalávaló is kell, akkor a nagyszerű Csík Zenekar koncertjét sem érdemes kihagyni - hátha ismét Lovasi András is felbukkan a hegedűk között. Erre egyébként van esély, hiszen a Kiscsillag és a Kispál és a Borz is emeli a nyári zenei találka színvonalát.

A Hegyaljások idén nyáron a blues rajongóknak készültek meglepetéssel. Ha a Herbaliser a zene a Tisza feletti naplementéhez, akkor a Tátrai Band az, amitől tökéletes lesz a folyóparti nyári éjszaka, amihez a kitűnő tokaji bor dukál. A hazai zene legendás muzsikusai nem véletlenül választották egyetlen nyári fellépésük helyszínéül a Hegyalja Fesztivált.

A jubileumi Hegyalja magasra tette a lécet és a tervek szerint idén még nagyszerűbb lesz a fesztivál, mint tavaly.
***

Hegyalja Fesztivál 2010
Időpont: 2010. július 14.-18.
Helyszín: Tokaj, Rakamaz
Jegyárak:
Hegyalja bérlet elővételben (január 1-től május 31-ig),4 napos: 15.000 Ft
Hegyalja bérlet elővételben (június 1-től július 11. 18 óráig),4 napos: 16.800 Ft
Hegyalja bérlet a helyszínen (június 13-tól),4 napos: 22.000 Ft
Hegyalja napijegy elővételes (április 1-től július 12. 18 óráig), 1 napos: 5.990 Ft
Hegyalja napijegy a helyszínen (június 13-tól), 1 napos: 7.500 Ft
Hegyalja + SZIN kombinált bérlet (március 16-tól június 30-ig): 26.900 Ft
RészletBérlet (április 2-től július 12. 18 óráig): 3x6.500 Ft
Minden bérletes a fesztivál helyszínén ajándék Hegyalja 2010 CD-t kap!
Bővebb infó: www.hegyaljafestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Én 2010-04-16 08:36:31
Eper! A Motörhead Magyarországon először 1984-ben Pesten, a Volán Pályán és Debrecenben lépett fel. Igen, voltak a Pecsában is, a Szigeten is, de 2001-ben Alsóörsön, a Harley Davidson Feszten is. Sőt, mégegyszer jártak Debrecenben. Viszont az elmúlt tíz évben Pesten nem adtak koncertet.
nem
regisztrált
palesz 2010-04-04 17:45:41
Nadyon szuper hogy a MOTORHEAD ismét tokajba latogat hisz a vilag egyik legjobb zenekara ottleszunk.......lemmy kiralyok vagytok.és koszonet a rendezoknek hogy ez ujra megtorténhetett.........
nem
regisztrált
eper 2010-04-03 17:26:31
Helyesbítenék!A Mötörhead Magyarországon már többször is fellépett.Legelőször ,ha jól emlékszem '88.-ban a PeCsában.Később többször is a Pecsában,majd a Szigeten is.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei