2010. május 30.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ördögkatlan Fesztivál - Mezítláb a Bárkával Baranyában

Augusztus 4. és 8. között rendezik meg a harmadik Ördögkatlan Fesztivált, amelynek idén is Baranya megye ad otthont. A személyességéről és minőségi programjairól nevezetes összművészeti fesztiválra érdemes mindenkinek ellátogatnia, aki a fesztiválhangulaton túl tartalmas kulturális programokra vágyik.

A Művészetek Völgyében hat éven át került megrendezésre Pulán a Bárka Kikötő. Tulajdonképpen ezt ültette át a két főszervező Bérczes László és Kiss Mónika 2008-ban Baranyába, Ördögkatlan néven. Az ötnapos fesztivál célja nem más, mint hogy a hatalmas magyarországi fesztivál-áradatba egy kis ártatlanságot, emberséget, személyességet és természetesen minőséget csempésszen, és kielégítse a kultúrprogramokra éhező emberek igényeit. Éppen ezért a koncertek mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a színházi előadások, az irodalmi, képzőművészeti és gyermek programok, ezzel garantálva, hogy a fesztivál öt napja alatt gyakorlatilag az egész család jól érezheti magát.

A fesztivál idén is Baranya megyében kerül megrendezésre, három településen és összesen 16 helyszínen. Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán, továbbá a Villány és Nagyharsány közötti Szoborparkban, és a Kisharsány határában fekvő Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet teraszán várják a jobbnál jobb programok a látogatókat.

Zenei téren mindenki megtalálhatja a kínálatban a számára kedves előadót és műfajt. Kiss Tibi szinte minden este színpadra lép. Első nap a Quimbyvel, majd a Budapest Bárral és a Braindogs-szal, akiktől Tom Waits dalokat hallhatunk. Az Ördögkatlan fellépői között van például Rutkai Bori és a Specko Jedno, Ferenczi György és a Rackajam, Víg Mihály, Eszter és a GumiZsuzsi zenekar, a Téka Együttes, vagy a balkáni rock képviselői, a Grooveheadz. Közös koncertet ad a Kiscsillag és Csík zenekar, illetve Boban Markovic és Rúzsa Magdi. Jön a kubai zene nagykövete Elsa Valle is a fesztiválra, aki a Rumba Calientével ad koncertet. De bizonyára sokan lesznek kíváncsiak Érdi Tamás zongoraművész koncertjére is, vagy a fesztivál egyik díszvendégének, az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Háy Jánosnak a Szent Efrém Férfikarral adott közös estjére. Cseh Tamás emlékére két koncert is szerveződik a fesztivál ideje alatt, és a 2010 januárjában, a Bárkában adott emlékest dupla DVD formájában az Ördögkatlanon már kapható is lesz.

A Bárka Színház fesztiváljáról lévén szó természetesen nem maradhatnak el a kiváló színielőadások sem. A Bárka előadásai közül az Istentelen Ifjúság, a Nem tudni, hogyan és a Mulatság lesz látható. Találkozhatunk majd Gergye Krisztián Társulatával is. Besenczi Árpádtól a Helység kalapácsát, míg Rátóti Zoltán tolmácsolásában Háy János Házasságon innen és túl című művét élvezhetjük. J. D. Salinger klasszikusát, a Zabhegyezőt a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze rendezi és játssza. A felhőtlen nevetésről pedig többek között a Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László hármas zseniális előadása, a Nézőművészeti főiskola gondoskodik.

Elsüllyedt világok címmel láthatjuk majd Kiss Tibor, ef. Zámbó István, Cseh András valamint Simon Edina és Surman Edit épületinstallációs happeningjét, amelyhez szorosan kapcsolódik, hogy Kiss Tibor vezényletével és a katlanlakók bevonásával kortárs művészeti tárlat készül majd Nagyharsány szívében: közösen kifestésre kerül a város egyik épülete. Emellett számos kiállítás várja az öt nap alatt az Ördögkatlan látogatóit. Lois Viktor mobilszobrait és szoborhangszereit, Szász János fotóit is láthatjuk a 2009-es év magyar sajtófotói, vagy éppen Kurt Lewin Alapítvány 100 Legszegényebb című kiadványának fotóanyaga mellett.

Az Ördögkatlan irodalmi programokban sem marad el. A fesztivál vendége lesz Kovács András Ferenc, Dragomán György, Marno János, Grecsó Krisztián, és székely írók, továbbá a Dob + Basszus keretében Lévai Balázs Háy Jánossal fog beszélgetni. A kisgyermekes családok is bátran vállalkozhatnak arra, hogy ellátogatnak a fesztiválra, ugyanis a gyerekeknek is kedvez az Ördögkatlan programja. A bábelőadások és az interaktív műsorok mellett jön Rutkai Bori a Vacka Rádióval, de lesz Meseladik is, ahol a gyerekek a Bárka színészeinek segítéségével hozhatnak létre előadásokat.

A töretlen népszerűségű Ördögkatlan fesztiválra idén 25-30 ezer látogatót várnak, ám attól, hogy a fesztivál szépen lassan növekszik, és egyre többen döntenek úgy, hogy ellátogatnak erre a csodás vidékre a fesztivál öt napja alatt, a rendezvény semmit nem veszít nimbuszából. Sőt, a szervezők törekszenek arra, hogy minél magasabb színvonalon szórakoztassák a kultúrára fogékony embereket. Így tehát ebben az évben is tartalmas kikapcsolódást nyújthat az Ördögkatlan mindenkinek, aki családias légkörű, minőségi programokban gazdag fesztiválon szeretne részt venni.
***

III. Ördögkatlan Fesztivál
Helyszín: Baranya (Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, a Villány és Nagyharsány közötti Szoborpark, a Kisharsány határában fekvő Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet terasza)
Időpont: 2010. augusztus 4-8. (szerda - vasárnap)
Jegyárak: napijegy 3000 Ft, 5 napos bérlet 10000 Ft, 5 napos bérlet elővételben 7000 Ft, helyi lakosok bérlete 1000 Ft
Bővebb infó: www.ordogkatlan.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei