2010. június 13.Dankó Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hegyalja Fesztivál - Élet a koncertek között

Pocoló, Zöld Sátor: a rutinos fesztiválozók megszokhatták, hogy a délutáni-esti koncertek között sincs megállás a Hegyalján. Tavaly óta nyúlik ki a Hegyalja a fesztiválterületről és idén is a tokaji Paulay Ede Színházig ér, amit Szalóki Ági választott esti fellépése helyszínének. Délután pedig: víz (akár kenuval), bor, Badár és társai, és beszélgetések Tokaj határában, a fesztiválon.

Programok a Paulay Ede Színházban

A Paulay Ede Színház már tavaly is a Hegyalja Fesztivál egyik helyszíne volt: akkor Lajkó Félix koncertezett a fesztivál területétől negyedóra gyaloglásra eső kőszínházban. Idén napközben is érdemes megnézni a színházat, hiszen rock-relikviák - többek között a Metallica gitárja tekinthető meg itt - és 11 db, 2 méter magas, festett gitárszobor várja a borospincék felfedezésében elfáradtakat. A szobrokat - többek között - Kőhalmi Zoltán, Geszti Péter és a szentendrei excentrikus művész, Ef Zámbó színesítette meg. Idén Szalóki Ági választotta júliusi fellépése helyszínének a színházat, bensőséges hangulata miatt. De akkor sem fogunk csodálkozni, ha koncertje után ő is a fesztivál területén tölti majd az este hátralévő részét.

Zöld Sátor

A Zöld Sátorban további beszélgetések várják a fesztiválozókat: mindenképpen ajánljuk Szabó Gergelyt (akit az internetről sokan Hírbehozóként ismernek), a Webisztán blog szerkesztőjét: vele a web 2.0-ról, közösségi szájtokról, közös alkotásról lehet majd beszélni.
Tíz éve vonult le a Tiszán az a ciánszennyeződés, amit Magyarország egyik legnagyobb környezeti katasztrófájaként tartunk számon - erről szól majd az idei installáció is a Zöld Sátorban. Török Gábor a Hegyalján elemez: a nemrégiben webre települt politikai elemző azokat várja majd a Hegyalján, akik nem csak a zöld politikába, hanem általában a politikában mélyülnének el.

Lesz még szó a zöld sátorban a génmanipulációról, a biomassza-dilemmáról, képregény-kultúráról és - feltörekvő zenészek figyelem! - a Nemzeti Kulturális Alapról és PANKK programról is. Hírességekből sem lesz hiány: ne csodálkozzunk, ha Bakáts Tiborba, Árokszállási Rolandba, Péterfy Boriba, Lovasiba, vagy Kiss Tibibe és más muzsikusokba botlunk - ők nyaranta hagyományosan, a Zöld Sátorban találkoznak a zenerajongókkal.

Meglepetés lesz, hogy idén melyik hazai nemzeti park mutatkozik be; az viszont már nem titok, hogy a Siló-Fesztivál Színház is a Hegyalján debütál nyáron. A Zöld Sátorban estétől pedig világzene szól: Lábrázásra várják a hegyaljázókat - és közben a borok világát is szakavatott borász tárja fel, némi kóstolni valóra is lehet számítani.

Pocoló Sátor

A Pocoló Sátor évek óta legeredetibb nevű helyszín díj nyertese a Hegyalja Fesztiválon. Aki még nem tudná: a hűsölés enyhet adó helyen, a láblógatás függőágyról, az olvasás, a békés hangulat az mind pocolás. A Hegyalján pedig még több ennél: Papírerdő várja a festeni vágyókat, ahol ráadásul üzenni is lehet - hiszen a fák meg is lesznek számozva. Az Árnyékpark pedig ideális hely beszélgetni, ismerkedni napközben - és csak egy karnyújtásnyira található az üzeneteket gyűjtő fáktól. Olykor hideg limonádé, víz is jut a Pocolóban pihenőknek. Minden este 10-kor kezdődik az esti mese diafilmről, Diával és Projekt Úrral. Napközben sem csak a hűsölni lehet a Pocolóban, de többek között homokba rajzolni is - amit ki is vetít majd a sátor csapata. A család legfiatalabb tagjával érkező hegyaljázóknak érdemes tudni, hogy a néhány hónapos jövevény etetését is békésen, diszkrét és kényelmes körülmények között lehet megoldani a Pocolóban.

A Hegyalja idén

Közel kétszáz fellépő, 10 színpad, pálinkás jóreggeltek a Tisza-parton: a Hegyalja nem pusztán Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Hegyalja idén is a nyaralni vágyó fesztiválozók kedvenc helyének ígérkezik: új csónakház, vezetett és kötetlen kenutúrák, strand várja őket a fesztivál Tisza-parti területén.
Esténként a Motörhead, a Groove Armada, Roots Manuva, az Ektomorf, a Meshuggah, The Herbaliser, Goldie és még sokan mások gondoskodnak a nagyszerű koncertekről. A hazaiak közül a Budapest Bártól, a Csík Zenekaron, a Kispál és Kiscsillagon, a Quimby-n és a Belgán át egészen a Subscribe-ig, a The Kolin-ig vagy akár a The Idoru-ig mindenki ott lesz a Hegy’-en. Csemegének két hazai legendát: Ákost és a Tátrai Bandet ajánlunk, ráadásnak pedig a finn Disco Ensemble-t!

Badár Sándor, Kőhalmi Zoltán, Aranyosi Péter és Beliczai Balázs stand-up komédiásokra biztosan lehet számítani a hegyalján. Ők a Jager-sátorban osztják majd meg gondolataikat a világ helyzetéről.

A Hegyalja csak egy ugrás: Budapesttől szűk három óra vonattal vagy autóval - és máris a nyár legizgalmasabb forgatagának közepébe érkeznek a fesztiválozók, ahol a metál éppúgy jelen van, mint a világzene, ahol az asztal egyik oldalán alterosok, velük szemben pedig elektro-rajongók üldögélnek.

***


Hegyalja Fesztivál 2010
Időpont: 2010. július 14-18.
Bővebb infó: www.hegyaljafestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei