2010. augusztus 9.Vető Viktória
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget 2010 - Kulisszatitkok a fesztivál háza tájáról

A Hajógyári Sziget 76 hektáros területén 15 nap alatt 6000 ember (ez valamivel több, mint 545 focicsapatnyi ember) építette föl a Sziget fesztiválvárost, ahol naponta az 55 helyszínen 200-250 program illetve a Mínusz Egyedik napon a Kispál búcsúkoncert, a Nulladik Napon Reggae Ska örömünnep, Cseh Tamás emlékest és a II. Magyar Jazz Napja szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

A felépülő sátrak összterülete mintegy 30000 m2, legnagyobb a A38-Wan2 3300 m2-es nagysátra (melybe a PeCsa nagyterme 3.5 ször férne bele), melyeknek tartozékait 12 kamion szállította a helyszínre. A Szigeten cca 400 zenekar és Dj lép idén föl ebből 140 külföldi, akik 32 országból érkeztek.

A Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 25000 m2 fa burkolattal borítják a talajt, mindezeken túl a nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém "szőnyeget" borítanak le. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

A pénteki özönvízszerű eső újabb kihívás elé állította a Sziget szervezőit, azonban a korábbi évek hasonló, az esőzés következményeiből valamint az árvízi védekezésből fakadó tapsztalatai már sokat segítettek a mostani probléma megoldásában. A sártenger-dagonya eltüntetésére 100 m3-t is meghaladó földes homokot terítettek le, mely munkálatokat 60 munkás 14 munkagéppel végezte az elmúlt két napban. A fesztivál után természetesen a Sziget szervezői, mint ahogy minden évben - vállalt kötelezettsékükként - helyreállítják a területet.

A folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén cca 1550 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Tovább fejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és tavaly a szervezők által kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

37 elefánt súlyú Nagyszínpad

8 napon át 100 ember és 4 targonca építi a színpadokat, melyekhez a hozzávalókat 20 kamion szállította a Szigetre. A legnagyobb színpad, a 900 m2-es 16 m magas (majd’ mint a Budavári Nagyboldogasszony-templom, azaz a Mátyás templom főhajójának magassága), 20 tonna teherbírású Nagyszínpad (ez azt jelenti, hogy egyszerre több mint 300 átlagos súlyú embert bírna el) melynek súlya majd’ 100 tonna. (A nagyszínpad súlya annyit nyom, mint 37 db afrikai nőstényelefánt ). A Nagyszínpadon 5 tonnányi (ez csak 2 elefántnyi súly) világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 450.000 wattnyi teljesítménnyel, 100, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon idén is a legmodernebb technikai kihívásoknak is megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítanak be a rendszerbe.

A hangszigetelő sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszint-beállításához természetesen idén is lesz hangpróba, a környező kerületek illetékeseinek részvételével. Korábban már bevált, ezért idén is alkalmazzák azokat a zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezeket minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen, sőt a hangosabb vendéglátó egységeknél is felszerelik. Mindezeken túl egy olyan rendszert is alkalmaznak a szervezők, mellyel a fesztivál környező területeiről pontosan lehet lokalizálni a zenés helyszíneket, s azonnal intézkedni, ha valamelyik a határértéket átlépné.

Szintén korábban beváltotta a hozzáfűzött reményeket az új fejlesztésű anyagból készült zajszigetelő fal, mely a korábbinál nagyobb hatásfokkal képes a zajokat tompítani. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósításárta is sor kerül, mely kitűnően vizsgázott korábbi fesztiválokon. A rendszer lényege, hogy a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal korlátozzák.

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 3 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város rendelőintézetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar városénak felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár, azonban azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását az egészségügyi bázison megoldják.

Az idei Szigeten a rendőrök mellett, 1.200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalom irányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A rendőrőrs kibővült és új helyszínen az internet sátor mellett, egy konténerekből épült "irodaházban" működik majd, 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalmunkatársai orvosolják.

Esznek, isznak

TAVALY: annyi sör fogyott a Szigeten, amennyit egy kis vidéki falusi kocsmában tíz évig kortyolgat el a helyiek. Elfogyott annyi pizzaszelet, amennyit Szentendre lakossága fogyasztana el, ha minden szentendrei kapna egyet. Annyi kolbász fogyott, amennyit 66 átlagosan fejlett disznó súlya nyom. És annyi üdítő oltott szomjat, mintha Debrecen város összes lakosa két-két palackkal ivott volna.

IDÉN: Az idei Sziget minden igényt kielégítő ételkínálatot sorakoztat fel: a Bio-Vega bárban humusz, zöldség grill, sült vega virsli, zöldségnyárs, pirított sült tészta, parajos és zöldséges hasé várja a vegetáriánusokat. Lesz zöldség-gyümölcs stand, frissen facsart gyümölcslevek, pizza, lángos, grillételek, palacsinta, héjában sült krumpli, Churros, tömő és New York hot-dog, lángos, kenyérlángos, főtt- és pattogatott-kukorica, pékség, falafel, panini. A széles hal ételkínálaton felül, tengeri herkentyűk hekk, békacomb, csiga várja a kísérletező kedvű látogatókat. A nemzetközi konyha részen arab, görög, kínai, erdélyi, balkáni, indiai ízeket lehet kipróbálni. Továbbá 12 borozó, kolbászstand, valamint 80 söröző/pub várja majd a vendégeket! A kempingek közvetlen közelében 3 db ABC-ben lehet majd vásárolni.

Michelin-csillagos fesztivál

A Sziget fesztivál több mindenben kitűnik európai fesztiváltársai közül, amit a fesztivállátogatók tapasztalhatnak. A magyar fővárost kettészelő folyó egyik szép zöld szigetén, az erre a hétre a semmiből felépülő fesztiválváros kulturális sokszínűsége, változatos és színvonalas szolgáltatásai, a speciális "Sziget Feeling" és nem utolsó sorban a rendkívül kedvező ár/érték arány teszi népszerűvé szerte a világon ezt a multikulturális rendezvényt. Mostanra már a Nagyszínpad sztárjainak nyújtott szolgáltatásban is egyedülálló ez a fesztivál. A Sziget ugyanis az egyetlen megarendezvény a világon, ahol a legnagyobb színpad fellépőit kiszolgáló backstage-ben egy Michelin-csillagos étterem (2010 március 16-án Budapesten Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot) található, amely azért települ ki egy komplett éttermi konyhát felépítve, hogy a sztárok á la carte étkezhessenek. A szervezők a kiemelkedő színvonalú ellátással is igyekeznek a sztárok kedvében járni, hiszen a jó kedvű előadóktól, jobb hangulatú koncerteket remélhet a Sziget közönsége. Mivel a Nagyszínpad mellett található a közönség elöl elzárt területen is jelen lesz 6 asztallal a Costes, a fesztivál VIP vendégei, közreműködői és az akkreditált újságírók is megkóstólhatják a sztárok étkeit. Akinek jut asztal rendelhet a helyben frissen készülő kulináris remekművekből, amit ugyanúgy elegáns pincérek szolgálnak majd fel, mint a Ráday utcai anya étteremben. Az étterem főszakácsa, Miguel Rocha Vieira a fiatal portugál sztárséf, ki a 2008-as kezdetek óta alig másfél év alatt vezette sikerre a Costes konyháját, sajnos 2010 elején a lisszaboni Ritz szálló chef-je lett. A gasztronómia szerelmeseinek azonban jóhír, hogy júliustól ismét visszatért Budapestre, hogy a Michelin csillagos étterem konyháját ismét Ő vezesse. A backstage-ben található étterem vendégköre is meglehetősen egyedi lesz, hiszen itt csak a fellépő sztárok (és kiséretük) étkezhetnek majd. Azaz a Szigeten egy Michelin csillagos étteremben a Muse, a Faithless, az Iron Maiden, a Madness, a Kasabian és a többi fellépő zenekar tagjai fogyasztanak majd. Még jó, hogy időben foglaltak asztalt!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei