2008. október 15.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Halálfutam, Tükrök, Para

Az eheti amerikai import leginkább a feszültség levezetésére alkalmas, sem a Jason Statham főszereplésével készült akció-thriller, sem Kiefer Sutherland horrorja nem ígér felszabadult kacagást és happy endet. Ezt ellensúlyozandó a magyar termés intelligens vígjátéknak ígéri magát: Csuja Imre vállalkozik arra, hogy csapatával megdolgoztassa a rekeszizmainkat.

Halálfutam

A 2012-ben játszódó akció-thriller középpontjában a börtönviselt ex-NASCAR bajnok, Jensen Arnes áll, aki feleségével és kislányával az oldalán szeretne új életet kezdeni. Amikor azonban az asszonyt meggyilkolják, ráébred, hogy nem fordíthat hátat múltjának, ráadásul a gyanú rá terelődik, így a Terminal Island börtönszigeten találja magát. Érkezése itt éppen kapóra jön, mivel a fegyintézet lakói egy brutális autóversenyen kénytelenek összemérni erejüket, és így szórakoztatni a közönséget. Arnes is részt vesz a versenyen, a tét pedig a szabadulás.

Paul W.S. Anderson rendező (A kaptár, Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen) neve garancia arra, hogy a műfaj egyik látványos és akcióban bővelkedő darabjával állunk szemben, és a főszerepet alakító Jason Statham (Blöff, A szállító) is gondosan begyakorolta már korábban az autósüldözéseket, és a kemény pofonokat. A film egyébként az 1975-ös Death Race 2000 című alkotásból táplálkozik, ám a mondanivalót nem, csak a Halálfutam ötletét dolgozták fel újra, habár az akkori film társadalomkritikája nem vesztett érvényességéből.

Eredeti cím: Death Race
Szereplők: Jason Statham (Jensen Arnes), Joan Allen (Hennessey), Ian McShane (Coach)
Rendező: Paul W.S. Anderson
Forgatókönyvírók: Paul W.S. Anderson, Charles B. Griffith, Robert Thorn
Zene: Paul Haslinger
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


Tükrök

Ben Carson poszt-traumás stressztől szenvedő ex-rendőr, aki a leégett Mayflower áruház romjainál vállal biztonsági-őr munkát. Reménykedik benne, hogy a nyugis meló mellett sikerül feldolgoznia az előző munkahelyén történteket (véletlenül lelőtt egy nyomozót), ám új állása korántsem biztosít olyan nyugodt körülményeket, mint gondolta. A hatalmas tükrökben ugyanis, amelyek korábban az áruház díszei voltak megmagyarázhatatlan jelenségeket lát, mitöbb, a saját bőrén is megtapasztalja a látottakat. Ha a megjelenő démonok képében csupán képzelete játszik vele, hogyan magyarázhatók a sérülések?

A Magasfeszültség című horrorért Katalóniában többször jutalmazott francia rendező 2007-es rémlátomásában Kiefer Sutherland a 24 című tévésorozat Emmy és Golden Globe-díjas főszereplője tér vissza újra a vászonra (persze tekintélyes mozifilmes múltra tekint ő vissza, elég ha a Szemet szemért című thrillerre, vagy az Egy becsületbeli ügyre gondolunk). Partnernője Amy Smart, aki először a Cool-túra gaz csábítójaként hívta fel magára a magyar közönség figyelmét, de a Pillangó-hatásban is szerepelt például.

Eredeti cím: Mirrors
Szereplők: Kiefer Sutherland (Ben Carson), Amy Smart (Angela Carson), John Shrapnel (Lorenzo Sapelli)
Rendező és forgatókönyvíró: Alexandre Aja
Zene: Javier Navarrete
Forgalmazó: Intercom

*


Para

Az ezotériában mániákusan hívő baráti társaság webkamerát szerel fel egy elhagyott iskola pincéjében, mivel úgy tudják, a helyet kísértetek látogatják, és szeretnék tanulmányozni a túlvilág árnyait. Ehelyett azonban véletlenül egy emberrablás szemtanúivá válnak, mivel pedig egyiküknek amúgy is jól jönne egy kis pénz adósságai törlesztésre, rábeszéli a többieket, hogy a túszt szöktessék meg, és zsebeljék be az érte járó váltságdíjat.

A Csuja Imre, Bánsági Ildikó, Scherer Péter és Für Anikó főszereplésével készült vígjáték Fazekas Attila első egészestés bemutatkozása, hiszen a rendező korábban csak reklám- és kisfilmeket készített. Bár a mostanában készült magyar filmekben Für Anikó jelenléte sem rendszeres, a Para még két "eltűnt" színészt varázsol vissza a vászonra, az egyikük Halász Judit, aki egy nagymamát alakít majd, a másikuk pedig a Família Kft. ikerpárjának egyik fele, Spáh Dávid, ő az utóbbi években egyébként rendezőként is kipróbálta magát rövidfilmekben.

Szereplők: Csuja Imre (Lajos), Bánsági Ildikó (Etus), Für Anikó (Évike), Scherer Péter (Feri), Fellinger Domonkos (Tibi)
Rendező: Fazekas Péter
Forgatókönyvírók: Fazekas Péter, Csurgó Csaba
Operatőr: Lajos Tamás
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei