2008. október 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Seth Rogen és James Franco együtt zakatol az Ananász expresszen

Dale és Saul egymás segítségére szorulnak, hiszen gyilkosok üldözik mindkettőjüket. A kéjútnak nem nevezhető menekülést néhány kövér joint-tal próbálják kellemesebbé tenni, ám emiatt csak még nagyobb zűrökbe keverednek, így kénytelenek előbb barátságukat, majd életüket is kockára tenni, hogy kijussanak a csávából.

A húszas évei közepén járó Dale Denton bírósági végzések és idézések kézbesítésével foglalkozik, és álruhák garmadáját veti be, hogy minden alkalommal célba juttathassa a nem kívánt küldeményeket. Mivel munkája viszonylag kötetlen, arra is jut ideje napközben, hogy egy-egy csókcsata erejéig meglátogassa tini barátnőjét a középiskolában, vagy éppen egy kis lazulást garantáló fűadagért beugorjon dealeréhez, Saulhoz, akinek baráti törekvéseit kezdetben kicsit hűvösen fogadja. Mindez azonban egy pillanat alatt megváltozik, amikor Dale az Ananász expressz nevű szuperszer hatása alatt szemtanúja lesz egy lövöldözésnek, és meglepetésében azonnal el is árulja magát a gyilkosok előtt. Ekkor Saul-hoz menekül, hátha neki lesz ötlete, ami kihúzza őt a csávából, de ezzel csak még nagyobb bonyodalmakat okoz, majd barátnője és annak kispolgári családja is belekeveredik az ügybe, és egy dilis üldözés veszi kezdetét. Az Ananász expressz a Kalandférgek nyomdokaiban járva követi nyomon két fű-függő fiatal kalandjait, habár a konfliktus itt kicsit komolyabb, mint a vágy néhány ízes White Castle "mini-buri" után, ez nem garantálja, hogy a megoldása több komolyságot tartalmaz. Persze nem is ez a cél, hanem a puszta szórakoztatás.

A két főszereplő, a Dale-t alakító Seth Rogen és a Saul szerepében látható James Franco hosszú közös múltra tekint vissza, hiszen még kamaszkorukban éveken keresztül együtt játszottak a Freaks and Geeks című tinisorozatban, amit Magyarországon nem játszottak ugyan a tévék, de egy fokkal sem volt rosszabb, mint például a Dawson és a haverok (amiben Rogen szintén feltűnt egy epizód erejéig). Aztán útjaik különváltak, és Seth Rogen hamarosan látványos sikereket kezdett elérni a komikusi szakmában. Ezt nagy mértékben köszönheti Judd Apatow rendező/producer támogatásának, aki biztosította feltűnését olyan vígjátékokban, mint a 40 éves szűz és a Felkoppintva, és segítségével forgatókönyvíróként is kipróbálhatta magát a Superbad-ben, és az Ananász expresszben is. James Franco egyáltalán nem tehetségtelenebb szereplőtársánál, mégis kevésbé ismerhette őt eddig a közönség világszerte, leginkább a Pókember filmekből, de ott is mellékszerepet játszott. Ez a film lehetőséget nyújthat, hogy megcsillogtassa komikusi tehetségét, bár a füves téma miatt nem számíthat széles körű népszerűségre az Ananász expressz, és a külseje miatt sem fognak ráharapni a rajongó hölgyek az egyébként helyes fiúra, hiszen most zsíros hosszú hajjal és egy kopott csíkos nadrágban parádézik. A szereplők közül mindenképpen kiemelendő még Rosie Perez, aki sosem szokott érzékeny naivákat játszani, legemlékezetesebb szerepeiben, a Sorsjegyesekben, a Zsákolj, ha tudsz-ban és a Perdita Durangoban forró vérű és hisztis némbereket alakított, most sem hazudtolja meg magát.

A rendezést ezúttal Apatow az Áramlat készítőjére, David Gordon Green-re bízta, ő maga a produceri teendők ellátásához fogott. Minden jel arra vall, hogy ő és csapata kívánja Hollywood vígjátékainak nagy részét szállítani a következő években, habár egy pillanatig sem rejtik véka alá tiszteletüket a "konkurens" Stiller-Wilson-Vaughn csapat iránt. Van is mit tanulniuk tőlük, mert az Ananász expressz kicsit laposra sikeredett. Vicces egy darabig a két beállított béna szerencsétlenkedését és jóindulatúan bárgyú vicceit nézegetni, de közel két órát, különösebb sztori nélkül (amit a forgatókönyvet Rogen mellett jegyző Evan Goldberg-nek is fel kell rónunk) nem lehet ennyivel kitölteni. Talán az eddigi csapatmunka alapján támasztottam túl nagy elvárásokat, mindenesetre ez a mozi azokat nem tudta megközelíteni, csak erős közepes marad. Külön jó pont jár viszont a Cypress Hill-t, Eddy Grant-t, Bone Thugs-N-Harmony-t, Peter Tosh-t felvonultató kellemes muzsikáért a zenei felelős Graeme Revell-nek.

*


Ananász expressz
Eredeti cím: Pineapple express
Szereplők: Seth Rogen (Dale Denton), James Franco (Saul Silver), Rosie Perez (Carol)
Rendező: David Gordon Green
Forgatókönyvírók: Seth Rogen, Evan Goldberg
Producerek: Juss Apatow, Shauna Robertson
Zene: Graeme Revell
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei