2008. november 6.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Delta esélyes az Európai Filmakadémia díjának jelölésére

Mundruczó Kornél filmje, a Delta Sevillában és a németországi Cottbusban versenyez. Az Európai Filmakadémia szombaton az andalúz fővárosban megrendezendő filmfesztiválon hozza nyilvánosságra az Európa Filmdíjak jelöltjeinek listáját. A jelöltek közé kerülésre esélyes a Delta is.

Európa filmművészetét ünneplő seregszemle kezdődik november 7-én az andalúz fővárosban. A sevillai filmfesztiválra 140 alkotás érkezik, közülük 14 a versenyprogramba. Mundruczó Kornél cannes-i díjas Delta című rendezését is meghívták az Arany Giraldillo díjért folyó versenybe. A trófea a nyertes mozgókép spanyolországi moziforgalmazásnak költségeit biztosítja.

Hagyománnyá vált, hogy az Európai Filmakadémia (EFA) az andalúz filmünnepen hozza nyilvánosságra az Európa Filmdíjak jelöltjeinek listáját. November 8-án szombat este derül ki, hogy a 44 nevezett játékfilm közül, melyeket jelölik a díjakra. Az európai filmtermés javát felvonultató listán Sergei Bodrov, Laurent Cantet, a Dardenne-fivérek, Mike Leigh, Nikita Mikhalkov, Jerzy Skolimowski, Paolo Sorrentino, Petr Zelenka, Andrzej Wajda és Joe Wright neve mellett szerepel Mundruczó Kornél Delta című filmjével. A nevezett filmek közül az akadémia 1800 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit.

Azt már tudjuk, hogy a legjobb rövidfilm várományosai között van a Türelem. Az EFA-jelöltek bejelentéséhez kapcsolódóan Sevillában műsorra tűzik a legjobb európai rövidfilm díjának 14 jelöltje között Nemes Jeles László Türelem című munkáját.

A Berlin és Drezda között fekvő Cottbusban november 11-től ismét a hetedik művészeté a főszerep. Az 1991-ben alapított szemle az első olyan filmfesztiválok egyike, amelyek Európa keleti része felé fordították tekintetüket.

A cottbusi seregszemle tízes játékfilm mezőnyébe szintén meghívást kapott Mundruczó Kornél Delta című filmje. A rövidfilmek versenyében Karchi Perlmann Vacsora című alkotása indul.
A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnöke, Szabó István Rokonok című rendezését is műsorra tűzi, valamint a Duna Televízió és a JVP Média koprodukciójában készült Rendezők cérnaszálon című dokumentumfilmet. Ez utóbbiban Szabó István Budapesten, Jirí Menzel Prágában és környékén egy sajátos városnézésre kalauzolja el a nézőt.

A cottbusi filmfesztivál két magyar részvételű nemzetközi koprodukciót is műsorra tűz. Az Inforg Stúdió részvételével készült Stefan Komandarew által rendezett A világ nagy... című bolgár-német-szlovén-magyar filmet, valamint az Eurofilm Stúdió közreműködésével készült cseh-szlovák-angol-magyar koprodukciót Báthory-ról, melynek rendezője Juraj Jakubisko.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei