2008. november 13.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmje versenyez Thesszalonikiben

Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmje indul a pénteken kezdődő thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában. A görögországi mozgóképszemle kísérleti filmeknek szentelt új programját pedig a Balázs Béla Stúdióban készült alkotások vezetik be - adta hírül csütörtökön a Magyar Filmunió.

A 49. alkalommal megrendezett thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában 15 alkotással kel versenyre Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmje. A magyar-szerb koprodukció a seregszemle rangos fődíjáért, az Arany Alexanderért van versenyben.Tolnai Szabolcs játékfilmje Danilo Kiš Korai bánat, a Kert, hamu és a Fövenyóra családi trilógiája alapján készült. A Fövenyóra a szerbiai nemzeti filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó trófeát érdemelte ki, majd a budapesti filmszemlén Pohárnok Gergely a legjobb operatőr díját is elnyerte a film fényképezéséért.

A Fövenyóra a Durst György vezette Mediawave 2000 produkciójában készült a szerbiai Atalanta és Art & Popcorn közreműködésével.

A thesszaloniki filmfesztivál programját idén egy új - a kortárs kísérleti filmnek szentelt - válogatás is gazdagítja. Az új szekció bevezetéseként a legendás Balázs Béla Stúdióban (BBS) készült experimentális filmek lesznek láthatóak. A BBS és a Filmarchívum gyűjteményéből összeállított válogatás, összesen 20 mozgókép, három évtized filmterméséből ad ízelítőt. Többek között Moholy-Nagy László, Bódy Gábor, Sára Sándor, Mauer Dóra, Wahorn András, Tímár Péter és a legfiatalabbakat képviselő Buharov-fívérek munkáit tűzik műsorra Thessalonikiben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei