2008. november 14.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Anilogue 2008 Nemzetközi Animációs Fesztivál - Budapesten és Bécsben

November 27. és december 3. között rendezik meg idén hatodik alkalommal az Anilogue animációs fesztivált. Az idei év újdonsága, hogy nem csak a filmkínálata nemzetközi, hanem ebben az évben Budapest mellett, Bécsben is várják a nézőket a mozikba. Az egyhetes animációs fesztivál novemberi rendezvényeit a magyar, a decemberi vetítéseket és a díjátadót pedig az osztrák fővárosban tartják meg.

Miyazaki legújabb filmjének magyarországi premierjével indul az Anilogue 2008 nemzetközi animációs fesztivál. A Ponyo a tengerparti sziklán című, egész estés anime elsősorban a gyerekközönség számára készült, de a film látványvilága és misztikus története a felnőtt nézőket is megszólíthatja. A filmet jövőre mutatják be a magyar mozikban.

A magyar és osztrák közönség is megnézheti az idén Cannes-ban debütált Keringő Bashirral című izraeli rajzfilmet, amely az 1982-es libanoni háború eseményeit eleveníti fel. Az Anilogue-on debütál az idén Tokióban a világ legjobb animéjének választott Evangelion 1.0: Nem vagy egyedül című japán film, a Piano forest című anime, és a kifejezetten csak kötélidegzetűeknek szánt Holttér című animációs zombihorror is.

A premierek közül nem maradhat ki a régóta várt Idióták és angyalok című amerikai animációs film, amelynek néhány jelenetét már a tavalyi Anilogue-on bemutatta a budapesti közönségnek a rendező, Bill Plympton. A film egy váratlanul szárnyat növesztett nyárspolgár groteszk történetét beszéli el.

Az Anilogue 2008 bemutatja az idei Annecy filmfesztivál fődíjas alkotását, a Sita sings the blues című Nina Paley alkotást is. A film az indiai mitológia egyik alapművét, a Rámájanát dolgozza fel. A három szálon futó cselekmény érdekessége, hogy a tízfejű indiai démon és a szigetről szigetre szökellő majomkirály mellett a húszas éves amerikai blues-királynője, Anette Hanshaw, valamint maga a rajzfilm rendezője is szerepet kap benne.

A fesztivál versenyprogramjába a stúdiók ebben az évben is több mint ötszáz animációs rövidfilmet neveztek Európa számos országából. A Best of Anilogue díjat a nemzetközi zsűri, a közönségdíjat pedig a budapesti és a bécsi nézők szavazatai alapján adják át december 3-án este, a bécsi Filmcasinóban tartott zárógálán.

A fesztiválnak évek óta nélkülözhetetlen része a Világpanoráma, vagyis az idei évben a legnagyobb sikereket elért animációs filmek válogatása. Szintén hagyományossá vált a péntek estétől szombat hajnalig a Toldi moziban zajló, maratoni rajzfilmnézés. Az Animált éj keretében a csillagos ötöst kapott vizsgafilmektől egészen a szélsőségesen provokatív művekig több száz alkotás kerül terítékre.

***


Anilogue Animációs Filmfesztivál
Helyszín: Budapest-Bécs
Időpont: 2008. november 27 - december 3.
Bővebb infó: www.anilogue.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei