2008. november 17.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hajsza Oszama Bin Laden után, és a Globálterror

2008. november 10-én a Hol az ördögben van Oszama Bin Laden? című dokumentumfilm rendhagyó vetítése zajlott a megújult Toldi moziban. A filmet a Globálterror címet viselő kerekasztal beszélgetés kísérte, melyen különböző szakértők vettek részt, és megvitatták a film által közvetített információkat, és felvetett kérdéseket.

A dokumentumfilm abból a faramuci alaphelyzetből indul ki, hogy a korábban nagy port kavart Super size me című mozi rendezőjének, Morgan Spurlock-nak hamarosan gyermeke fog születni, és úgy próbálja a jövevény számára biztonságosabbá tenni a világot, ha megtalálja a terrorizmus ördögi megszemélyesítőjét, Oszama Bin Laden-t, és majd jól lekaratézza. Ez a szál szerencsére a későbbiekben csak annyi szerepet kapott a filmben, hogy néhány visszakapcsolás erejéig figyelemmel követhettük a terhesség különböző fázisait, és behatárolta a keresés idejét, hiszen Spurlock mindenképpen vissza kívánt térni lakóhelyére a szülésig.

Az utazás kezdetén a rendező és főszereplő végigjárta azokat a szakértőket, akik megosztották vele a közel-keleti látogatáshoz szükséges tudásukat, úgy, mint hogyan viselkedjen terrortámadás, emberrablás esetén, hogy öltözködjön, hogy ne legyen nagyon feltűnő amerikaisága, és Spurlock néhány kifejezést is elsajátított arabul. Ezután ellátogatott azokba az észak-afrikai (Marokkó, Egyiptom) és közel-keleti (Jordánia, Izrael, Palesztina, Szaúd-Arábia, Afganisztán, Pakisztán) országokba, ahol Oszama Bin Laden, vagy a 2001-es terrormerénylet más kitervelői és résztvevői járták életútjukat, és ahol hatásuk ma is igen erős konfliktusokat vált ki országon belül, vagy az Egyesült Államokkal szemben. A különböző helyszíneken kétféle beszélgetés zajlott, egyrészt, ahol vállalták ezt, ott Spurlock néhány mondat erejéig meginterjúvolta az "utca emberét" Oszama Bin Laden hollétével, az Egyesült Államokhoz való hozzáállásukkal, és az adott ország politikai helyzetével kapcsolatban. Másrészt kicsit hosszabb beszélgetést folytatott a terrorizmusban, vagy politikában érintett emberekkel, szintén az előbb felsorolt témakörök kapcsán.

Mindkét fajta beszélgetés szült meglepő és érdekes válaszokat, és nem várt reakciókat. A "nyomozás" Pakisztánban ért véget, ami az amerikai hírszerzés, és az út során megkérdezett emberek szerint is Oszama rejtekhelye. Az utazás végkifejletét természetesen nem oszthatom meg, úgy kevesebb poént tartalmazna a film, de a megoldás persze kitalálható. Mivel a film elkészítéséhez a stábnak szüksége volt az amerikai hadsereg támogatására és védelmére, elmaradt az Egyesült Államok felelősségének kibontása, hogy ez a helyzet idáig fajulhatott, így a történet kissé egyoldalú maradt, ám a kérdésben kevésbé tájékozott laikusok számára megfelelő gondolatébresztő lehet, és ezzel a helyzetben lehetséges szórakoztató formában el is éri célját.

A Globálterror című beszélgetés Schreiber András, a Filmvilág kritikusa, Szigeti Balázs, a Humanista Mozgalom szóvivője és Tálas Péter biztonságpolitikai szakember együttműködéseként zajlott, Vujity Tvrtko vezetése mellett, aki egyébként a főszereplőnek kölcsönözte hangját. Elsődlegesen az a költői kérdés került megvitatásra, hogy megoldódna-e a mostanra kialakult feszült helyzet Oszama Bin Laden megtalálásával és kiiktatásával, illetve, hogy szükséges-e az ellenség megszemélyesítése ebben az esetben. A film műfaja végül közös megegyezéssel (ál)riportfilmként lett meghatározva, amely a felgyorsult befogadói igénynek megfelelően sok, de viszonylag könnyen befogadható információval bombázza a nézőt, ezt a folyamatot pedig szórakoztató, a modern technika lehetőségeit kihasználó betétek szakítják meg, alkalmat adva a kikapcsolásra, és a látottak feldolgozására. Abban sem tértek el a vélemények, hogy hiányzott a nyugati civilizáció és az Egyesült Államok (korábbi barátságos viszony Szaddam Husszein-nel, amerikai fegyvergyárak termékeinek felvevőpiaca, stb.) nem elhanyagolható szerepének lefestése ebben az ellenséges helyzetben, ahol a támadó fél meghatározása nézőpont kérdése.

***


Eredeti cím: Where in the world is Osama Bin Laden?
Rendező: Morgan Spurlock
Forgatókönyvírók: Jeremy Chilnick, Morgan Spurlock
Zene: Jim Black, Barry Cole
Operatőr: Daniel Marracino
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei