2009. január 12.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A hercegnő - Keira Knightley legújabb filmje

Hogyan vált egy asszony az 1700-as évek angol elitjének legkedveltebb alakjává és legismertebb botrányhősnőjévé egyszerre? Egy film Devonshire vonzó hercegnőjének magányos és rideg házasságáról, szerelméről, és a női egyenjogúság felé tett első, bizonytalan lépéseiről.

A hercegnő Georgiana Spencer története, aki 17 éves korában megy férjhez Devonshire lordjához. A nála jóval idősebb férfi nagyon hamar lerombolja Georgiana boldog családi életről alkotott illúzióit, és tisztázza, frigyük kizárólag a hatalmas vagyon és befolyásos rang örökösének biztosítására köttetett. Néhány év elteltével a nő megpróbálja megkeresni helyét ebben az üres kapcsolatban, szeretettel neveli két saját lányát és a legidősebb harmadikat is, aki férje egyik félrelépésének gyümölcse, valamint az angol királyság 1700-es évekbeli társadalmi elitjének egyik sziporkázó, ünnepelt tagjává, a Whig-ek eszes politikai szónokává és nem utolsó sorban divatdiktátorrá válik. Férje fiúgyermekkel kapcsolatos követelőzése és folyamatos félrelépései azonban egyre gyötrőbb légkört teremtenek a hercegnő otthonában, aki végül különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül a politikai ambíciókat dédelgető, fiatal Charles Grey karjaiban találja meg a szerelmet és a boldogságot. Erre a viszonyra azonban elég hamar fény derül, és az "amit szabad Jupiternek…" elvet követve Devonshire lordja rendkívül fájdalmas választás elé állítja Georgiana-t.

A főszereplőt alakító Keira Knightley-ról alaposan megoszlanak a vélemények, egyesek szerint "törékeny szépség", mások viszont "anorexiás sáskának" tartják, érdekes módon színészi játékát ritkábban vitatják meg. Pedig ebben a filmben bebizonyítja, hogy alakítása igenis méltó a figyelemre, ha nem is mindig tökéletes, a drámai hatás kiváltásához éppen elég. Ralph Fiennes tehetsége kolléganőjével szemben sosem volt kétséges, a Schindler listája óta tudjuk, hogy mesterien alakít negatív figurákat (is), A hercegnőben azonban a gonoszság új dimenzióját mutatja be nekünk. Az általa alakított Lord Devonshire ugyanis nem rosszindulatból bánt meg másokat, egyszerűen annyira önző és érzéketlen, hogy nem veszi észre, milyen hatással van a környezetében élőkre, a film végére pedig garantáltan minden nézőben erős indulatot vált ki, ha a kamera erre a végtelenül rideg arcra téved.

A film pozitívumai közé tartoznak a szépen megkomponált ruhaköltemények és a gondosan elkészített díszletek, amik lássuk be egy kosztümös film esetében nagyon is fontosak. A helyszínek gyönyörű közvetítésében azonban legalább ilyen nagy szerepe van az operatőrnek, Pados Gyulának (a Kontroll, a Sorstalanság és az Este kameramanja), aki szép és beszédes képkompozíciókat készített.

Bizonyára lehet több hibát is találni A hercegnőben, de mivel a drámai hatást átérezhetően közvetítette, a színészek, a rendezés céljuknak megfelelően működtek, a történet nem volt vontatott, így nem fogok kötözködni. Egyetlen negatívum mellett nem szeretnék szó nélkül elmenni, ez pedig Dominic Cooper személye, aki az utóbbi időben például a Mamma mia!-ban is szerepelt, most pedig Charles Grey-t alakította. Az ő karaktere a szerelem megtestesítője Georgiana életében, aki végre megismerteti őt a szenvedéllyel. Ehhez képest a színész idegesítően közömbös, sőt bamba arccal, különösebb érzelem pillanatnyi felcsillanása nélkül "játszotta" végig a filmet.

A hercegnő egyébként a valósághoz viszonylag hűen követte végig az igazi Georgiana életének legfontosabb mozzanatait, a szereplők életkorán változtattak egy kicsit az írók (a forgatókönyv egyébként Amanda Foreman 8 évvel ezelőtt megjelent regénye alapján készült), de az asszony életét beárnyékoló események sajnos többségében nem a fantázia szüleményei. Hogy mi adja a történet aktualitását 203 évvel Georgiana Cavendish halála után? Egyrészt a film alkotói a megszólításokkal (rímelő Lady G.) és a rideg házasságában szenvedő népszerű hercegnő karakterével tálcán kínálják a párhuzamot a közelmúlt történelmének legkedveltebb hercegnőjével, Lady Diana-val, aki egyébként leszármazottja a főhősnőnek. Mivel azonban az ő boldogtalan házasságának részleteit és felelőseit a számos pletyka és találgatás ellenére nem ismerhetjük (talán majd 200 év múlva), óva intenék mindenkit attól, hogy a főszereplőnőt azonosítsa vele. Úgy gondolom, A hercegnő leginkább szenvedélyről, alávetettségről, szabadság utáni vágyról és olyan mértékű önfeláldozásról szól, amit a mi modern női büszkeségünk már nehezen tud elfogadni, ez a történet pedig bármikor érvényes lehet.

***


Eredeti cím: The duchess
Szereplők: Keira Knightley (Georgiana Spencer/Cavendish, Devonshire hercegnője), Ralph Fiennes (Devonshire hercege), Dominic Cooper (Charles Grey), Hayley Atwell (Bess Foster), Charlotte Rampling (Lady Spencer, Georgiana anyja)
Rendező: Saul Dibb
Forgatókönyvírók: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen és Saul Dibb
Operatőr: Pados Gyula
Zene: Rachel Portman
Hossz: 110 perc

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
M. szilvi 2009-01-31 16:19:09
Adjannak ilyen filmmekket
mert tanulságos
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei