2009. január 13.Lányi Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Friss gyümölcs - magyar filmnapok Izraelben

A Friss gyümölcs - magyar filmnapok rendezvénysorozat 2009. január 13-19. között Tel Aviv, Jeruzsálem és Haifa Cinematheque mozihálózatában mutatja be a magyar filmművészet fiatal generációjának alkotásait. A filmek eredeti nyelven, héber felirattal kerülnek levetítésre.

A mozilánc három legnagyobb tagja mellett január 16-án Holonban levetítik Mundruczó Kornél Delta című filmjét, és Izrael legészakibb pontján fekvő Rosh Pinán is megtekinthetőek lesznek a magyar alkotások.A Magyarország és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok újra-felvételének 20. évfordulója alkalmából szervezett kulturális programsorozatot a Friss gyümölcs - magyar filmnapok indítja útjára, amelyet Tel Avivban és Jeruzsálemben Szentgyörgyi Zoltán nagykövet nyit meg 2009. január 13-án és 14-én. A program kezdeményezője és szervezője Lányi Eszter kulturális szakdiplomata, akinek célja, hogy egy olyan esemény születhessen, amely valódi szakmai kapcsolatokat hoz létre, melyek jövőbeli együttműködések alapjául szolgálhatnak a két ország alkotói között.

A vetítések első napján Petrányi Viktória és Angelusz Iván filmproducerek tartanak előadást a magyar filmfinanszírozásról, az adókedvezmény-rendszerről, az utómunka és koprodukciós lehetőségekről, Groó Diana filmrendező pedig legújabb filmprojektjét mutatja be az izraeli filmes szakma számára szervezett találkozón.

A filmnapokon a következő alkotások szerepelnek:

Török Ferenc: Overnight
Mundruczó Kornél: Delta
Gigor Attila: A nyomozó
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér
Vranik Roland: Fekete kefe
Igor Buharov: Lassú tükör
Faur Anna: Lányok

A játékfilmek előtt egy-egy rövidfilm is levetítésre kerül az elmúlt évek hazai sikereiből:

Kenyeres Bálint: Before Dawn
Erdély Dániel: 411Z
Nemes Jeles András: Türelem
Dési György András, Móray Gábor: 639. baba
Kocsis Ágnes: Válogatott levelek
M. Tóth Géza: Maestro

Az esemény támogatói és szervezői: Tel Aviv-i Magyar Nagykövetség, OKM, NKA, Balassi Intézet, Budapest Főváros Önkormányzata, Magyar Filmunió, Proton Cinema és Katapult Film.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei