2009. március 28.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic Filmfesztivál: Csontdaráló - Dr. House Ausztriában

A Titanic filmfesztiválon láthattuk Wolfgang Murnberger új filmjét, ami két óra remek kikapcsolódást jelenthet mindenkinek, aki el tudja képzelni a Dr. House és a Sírhant művek szerelemgyermekét. Persze ennél jóval árnyaltabb a kép, az ex-rendőr története hamisítatlan európai stílusban kerül bemutatásra.

A Wolf Haas regénye alapján forgatott film alaphelyzete szerint az adósságbehajtóként dolgozó Brenner egy vidéki kisvárosba utazik, hogy megkeresse egyik ügyfelét. Itt aztán lesz bonyodalom, gyilkosság, és szórakoztató karakterek egész hada, mindez olyan kimérten adagolt mennyiségben, hogy csak az állandósult félmosolyt vesszük észre magunkon két nevetés között.

Mert hiszen nyomozónk annyira kedvetlen és keserű, hogy annál már csak szerencsétlensége meggyőzőbb, ráadásul még szerelmes is lesz. A főszereplő Josef Hader olyan könnyedén, látható rutinnal formálja meg a karaktert, hogy eszünkbe sem jut feltételezni, hogy az életben ennél talpraesettebb lenne. De okunk amúgy sincs a színészeket bírálni, egyedül talán a fogadó tulajának fiát alakító Christoph Luser vállalja túl magát néha, de annyira azért nem, hogy panaszkodjunk. Itt kell megemlíteni Gryllus Dorka feltűnését is, aki európai értelemben vett Julia Robertsként (értsd: örömlányáságából kiemelt) prostituáltnak öltözött a film kedvéért és bár túl nagy szerepe nincs, ami van, azt tisztességgel eljátsza.

De ha ezt figyelmen kívül is hagynánk, a fényképezés, a zene, és a történet önmagában egy pont eléggé fogyaszthatóan valószerűtlen világot mutat be a nézőnek, amibe ugyan nem vágyunk, mert a helyszíneken a hó és az irónia az úr, mi meg épp csak hogy megörültünk a napsütésnek, de szívesen elnézegetjük 121 percig. Murnberger rendezése tehát nem hagy kívánnivalót maga után, csak azt sajnálhatjuk, hogy szomszédjaink filmjei az év többi részében nem hallatszanak el a határ innenső oldaláig.

Persze el vagyunk kényeztetve a Titanicon. A lassú, nyugodt tempójú filmeket úgy kapjuk tucatjával, hogy még a Lindsay Lohantől elmélyült szarkalábak is kisimulnak, és örömmel mártózunk meg a nem annyira nagy költségvetésű filmekben. A Csontdaráló azonban (egyelőre) még ezek közül is kitűnik, mert amellett, hogy a pulzusszámunk egyszer nem emelkedik a vasárnap reggeli pre-kávé szint fölé, még a fekete-humornak egy kifinomult fajtájával is találkozhatunk.

***


Csontdaráló
Der Knochenmann/The Bone Man
Ausztria, 2008
Rendező: Wolfgang Murnberger
Forgatókönyv: Josef Hader, Wolfgang Murnberger, Wolf Haas (Wolf Haas regénye nyomán)
Operatőr: Peter von Haller
Vágó: Evi Romen
Zene: Sofa Surfers
Szereplők: Josef Hader, Josef Bierbichler, Birgit Minichmayr, Christoph Luser, Simon Schwarz, Gryllus Dorka

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei