2009. április 6.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic Filmfesztivál: Edison és Leo

Most, hogy finishbe érkezett az idei Titanic, úgy érezzük, mintha már bontani kezdenék a világzeneit a Szigeten, és a dobozos sör is elfogyott volna a hűtőkből. Ebből a hangulatból menekített ki minket az Edison és Leo, ami gyakorlatilag egy tartalom nélküli animációs vígjáték, pont ezért szerettük.

Emlékszünk a klasszikus gyurmamesékre mint a fickó meg a kutyája, akik az űrbe mennek, vagy a csirkés film, amiben Mel Gibson volt az egyik karakter hangja. Mindegyik pont annyira volt szórakoztató, hogy egyszer megnézzük, és hogy többet a címére se emlékezzünk, mert ugyan érdekes sajátosságai vannak a műfajnak, de ha választhatnánk, még mindig inkább egy kisváros kocsmájának kerthelyiségébe mennénk fröccsöt inni.

De ha már a városban rekedtünk, akkor érdemes megnézni a valószerűtlen mozgású szereplők kalandját, mert egy vicces szűk másfél órát kapunk, ami minden valamirevaló infantilis felnőttnek üdítő élmény. Végre nem kell Cartoon Network-öt nézni a gyerekkel közben arról győzködve magunkat félhangosan, hogy néznénk mi a CNN-t, csak hát a hátulgombolós akarata. Ugyan néhol túllő a célon a film, és South Parkosan súrolja a jó ízlés határait, de ez kortünet, nincs ma már vígjáték egy-két gyomorforgató jelenet nélkül. Persze egy darabig visszasírjuk Lucky Luke csodálatos világát, de csak addig, amíg mi magunk nem kacagunk egy őszintét egy levágott fej láttán.

A film története egyébként egyszerű, szerelmesek meg hataloméhesek az emberek, kivéve a főszereplőt, meg a csaját, akik ártatlanok és nagy szeműek. Ezen túl azonban a készítők telepakolták a filmet olyan szórakoztató elemekkel, mint a fogával halló tudós, a mérgezett pengéjű kés, vagy az elektromos kerítés (a XIX. századi miliőben), amik egy szürreális mesevilágot alkotnak. A néző meg észre sem veszi, és gyermeki lelkesedéssel figyeli a stop-motion technikával készült mozit, jelentsen bármit is ez a kifejezés.

Ebben pedig tisztességes munkát végzett a stáb, a pszihedelikusan színes és meseszerű környezet pont annyira rugaszkodik el a valóságtól, hogy a tavasztól megszédült nézők is elvesszenek a moziban, és a film 79 percében ne arra gondoljanak, hogy bárcsak a Better off Ted legújabb epizódjának letöltésével foglalatoskodtak volna a vetítés délutánján.

***


Edison és Leo
Edison and Leo
Kanada, 2008

Rendező: Neil Burns
Forgatókönyv: George Toles, Daegan Fryklind
Operatőr: Brian Johnson
Vágó: Joe Fitzpatrick
Zene: Michael Plowman

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei