2009. április 19.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szórakoztató országimázs-építés - Isten hozott az isten háta mögött

Philiph észak-franciaországi munkája során rájön, hogy ez előítéletek bizony tévednek, de annyira megszoktuk őket, hogy ezt nehéz beismerni. Nagyjából így lehet összefoglalni az Isten hozott az Isten háta mögött című film történetét, amely egy könnyed komédia francia módra.

Philiphet, a postai alkalmazottat egy baklövés után észak-franciaországba helyezik a napfényes Riviera helyett. Kénytelen családja nélkül évekre Berguesbe költözni, ahol hideg van, ahol mindenki felcseréli az s és az sz betűt a szavakban, ahol az emberek egyszerűen sötömik. Ez ugyanis az észak-franciaországi nyelv és emberek elnevezése, sőt az állatoké és ételeké is.

Ebből az alaphelyzetből a rendezőként elsőfilmes Dany Boon klasszikus komédiát forgatott, ahol a humor forrását a nyelvi félreértések és az előítéletek kifigurázása jelenti.

Előbbivel kapcsolatban elismerést érdemel a magyar szöveg készítője, mert emberfeletti munkát végzett, hogy visszaadja a nyelvi humort, de így is akkor igazán vicces, ha a nézőnek van lehetősége az eredeti francia szavakra is figyelni.

Az előítéletek kigúnyolása rengeteg lehetőséget rejtegetett a filmben, bár nehéz elképzelni, hogy bárki Dél-Franciaországban a következőt gondolja az északiakról, és úgy általában MINDEN északabbra élő emberekről: igénytelenek, alkoholisták, ami nem is csoda, hiszen sosincs nyár és telente mínusz ötven fok van... A film csúcspontja így az a jelenetsor, amikor Philiph kérésére Bergues lakói tényleg eljátsszák ezeket a sztereotípiákat, és pár percig olyan az egész, mintha egy Kusturica film volna.

Sajnos a humor nem egyenletesen jelenik meg a filmben, néhol térdcsapkodó röhögést vált ki, máskor érdektelenné válik. Amikor már Philiph és a néző is tudja, hogy Bergues szép hely, kellemes klímával és kedves emberekkel, akkor már unalmas. Új ötlettel a rendező nem tudott előállni. Talán a két szerelmi szál lett volna hivatott kitölteni ezeket a részeket, de ezekben pont azok a közhelyek és sztereotípiák jelennek meg, amiket máshol a film olyan ötletesen figuráz ki.

Ennek ellenére az Isten hozott az Isten háta mögött Franciaországban döbbenetes sikert aratott, több, mint húszmillió (!) jegy kelt el a filmre. Ha ezt a lelkesedést a magyar néző nem is fogja átérezni, a franciák akkor is felhasználták a filmet az országimázs-építésre, hiszen kiderült: "Ésak Franciaorság isz sép hely"

***


Isten hozott az Isten háta mögött
Eredeti cím: Bienvenue chez les Ch'tis
Műfaj: francia vígjáték
Hossz: 106 perc
Gyártás éve: 2008
Rendező: Dany Boon
Forgatókönyvíró: Dany Boon, Alexandre Charlot, Franck Magnier
Zeneszerző: Philippe Rombi
Operatőr: Pierre Aim
Producer: Claude Berri
Vágó: Luc Barnier
Szereplők: Dany Boon, Kad Merad, Zoé Félix, Anne Marivin, Philippe Duquesne

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
szuper 2010-03-27 18:48:46
Szerintem a film úgy tökéletes ahogy van.
nem
regisztrált
robi 2009-10-31 19:19:59
isten hozta
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei