2009. április 28.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Farkas eredete - X-Men kezdetek: Farkas

A lassan kifulladó X-men filmek készítői új szempontból közelítettek a témához, a sorozat legújabb részében nem egy csapat mutáns menti meg a világot, a film sokkal inkább egy személyre koncentrál. Így született meg az X-Men kezdetek: Farkas, amely egy látványos eredettörténet.

A fémkarmokkal és elképesztő öngyógyító erővel rendelkező Farkas (eredetileg Rozsomák) az X-men képregények és filmek legérdekesebb és legnépszerűbb karaktere, így ésszerűnek tűnik, hogy az ő eredettörténete készült el elsőként. Főleg mivel a mutánsok többnyire születésüktől rendelkeznek a képességeikkel, amit kamaszkorban szoktak felfedezni. De Farkas esetében nem egészen így történt.

A Farkas cselekménye a 19. század közepén kezdődik, amikor Logan testvérével Victorral elmenekül otthonról, mert nem tudják tovább titkolni képességüket: kezükből harminc centis csontkarmok jönnek ki és gyakorlatilag halhatatlanok. Ezekkel a képességekkel a háború a lételemük, ezért a film zanzásítva bemutatja az utóbbi százötven év nagy háborúit, ahol mindenütt ott voltak. Miután különleges képességük feltűnk egy titkos katonai szervezetnek, immár más célokért folytatódik a gyilkolás. Ekkor jön el az a pont, hogy Farkas kiszáll, a normális életet választaná, de nem teheti, így ezúttal saját egykori társaival és bátyjával kell szembeszállnia.

Hogy hozzá hasonló testvérét legyőzhesse, a Farkas megengedi, hogy egy speciális műtéte hajtsanak végre rajta, a csontjait admantiummal, a világ legerősebb fémével vonják be. Így születik meg a korábbi X-Men filmekből már ismert pengekarmos csodafegyver. Eközben a háttérben egy katonai kísérlet célja a tökéletes mutáns létrehozása volt, melyhez felhasználták a Farkas és mások DNS-ét is. Innentől kezdve a film a leszámolásról és a szabadulásról szól, amiben ezúttal már a testvére és mások is a segítségére vannak. Ezek a percek már az átmenetet jelentik a megszokott X-Man filmek felé, mutáns mutánsnak gyilkosa.

Az X-Men kezdetek több helyen ellentmond annak, ami a korábbi filmekből kiderült Farkas múltjából. Kár az ilyen logikai hibákért, mert egyébként Gavin Hood rendező mindent megtett a sikerért. A film megpróbál minél szélesebb közönséghez szólni: van gyilkolás, testvérharc, humor, a látványvilág korrekt és a harci jelenetek is elég látványosak, a női közönség kedvéért 2008 legszexisebb férfija, Hugh Jackman többször is megmutatja tökéletes felsőtestét, sőt még egy szerelmi szálat is beleszőttek a történetbe.

Talán egy kicsit több drámaiság és mélység belefért volna a filmbe, ha már felvetette azokat a kérdéseket, amelyek minden valamire való szuperhősben felmerülnek előbb vagy utóbb: A képességem átok vagy áldás? Lehetséges-e hogy hétköznapi életem legyen? Mert Farkas igazán összetett figura, aki lélekben nem gyilkos, de hihetetlen ereje és képessége mégis erre a sorsa szánja. Ezt a kettősséget Hugh Jackman és a film csak a legjobb pillanataiban tudja visszaadni. Mégis érdemes várni a folytatásokat is, hiszen a stúdió terveiben további X-Men kezdetek mozik szerepelnek, következőként Magnetoról.

***


Eredeti cím: X-Men Origins: Wolverine
Műfaj: akciófilm
Hossz: 109 perc
Gyártás éve: 2009
Rendező: Gavin Hood
Forgatókönyvíró: David Benioff
Zeneszerző: Harry Gregson-Williams
Operatőr: Donald McAlpine
Producer: Kevin Feige, Hugh Jackman
Vágó: Nicolas De Toth, Megan Gill
Szereplők: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Ryan Reynolds, Dominic Monaghan, Lynn Collins, Troye Sivan

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
husi 2009-05-23 21:34:25
edo, én úgy tudom, hogy ez koncepció volt, merthogy nemcsak a képregényrajongókat akarták elérni a filmmel, hanem úgy am block a nagyközönséget. meg hát a rozsomák állítólag Amerikában sokkal ismertebb állatka, mint nálunk. és hát bizonyára az is sokat számított, hogy míg az angol wolverine szó valamiképpen a wolf szóra emlékeztet, addig a magyar rozsomák teljesen más érzetet kelt, mint a farkas szó. persze a forgalmazót és/vagy fordítót kellene ez ügyben kérdezni:)
nem
regisztrált
edo 2009-05-23 21:02:42
csak azt tudnám ki fordítja ezeket, nem tudom még mindig hogy mi módon sikerült a Wolverinből kihozni a Farkast?Wolverine=Rozsomák. Olyan ember is fordíthatta volna aki tud angolul
nem
regisztrált
ricsi 2009-05-10 09:47:25
hát tesó nekem hasznos volt a cikk egy vagy két hibát találtam a szövegben de amugy jó volt
nem
regisztrált
lall 2009-05-06 13:15:15
loool
nem
regisztrált
laci1219 2009-05-02 19:08:09
nagyongagyi mod van megcsinálva a marvelhez
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei