2009. május 7.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Enterprise újra az űrben - Star Trek a moziban

"Az űr a legvégső határ, ennek a végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó..." Erre a pár mondatra az elmúlt negyven évben emberek millióinak csillant föl a szeme. A Star Trek egyike a világ legnépszerűbb sorozatainak, és most a mozikban a rajongók megtudhatják egy legenda születését: hogy lett Kirk kapitány, Spock, Dr. McCoy az, aki.

1964-ben pattant ki Gene Roddenberry fejéből a Star Trek sorozat első epizódja, amit rengeteg folytatás és mozifilm is követett. A sorozat legújabb darabja most kerül majd a magyarországi mozikba az egészen egyszerű Star Trek címmel.

A film voltaképpen az előtörténete a teljes Star Trek univerzumnak, hiszen az első perceiben Kirk kapitány még meg sem született, innen jut el a történet két óra alatt az Enterprise már ismert legénységének kinevezéséhez. Ehhez igazodva a Star Trek mozi kissé akadozva indul és nehezen követhető, mivel tizenhét évet próbál belezsúfolni tizenhét percbe, hogy néző láthassa milyen lázadó iowai kölyök volt a fiatal Jim Kirk, és milyen nehéz helyzetben volt a félig ember-félig vulkáni Spock. Aztán a fiatal, tapasztalatlan szereplőket összeterelik a frissen elkészült Enterprise csillaghajón és megkezdődik az akció: egy bosszúra éhes idegen (rajongóknak: romulán) űrhajót kell megállítani, amely bármelyik bolygót képes néhány óra alatt fekete lyukká robbantani.

A film cselekménye ellen nem is lehet kifogás, talán kicsit bővebben magyarázhatták volna a központi problémát jelentő időcsavar kérdését, de azért így is érthető. A látványvilágra sem lehet panasz, beleszögezi az embert a székbe, ami különösen üdítő az után, hogy a sorozatnak nem ez volt az erőssége. Az űr és titkai talán még sosem voltak ilyen élethűek és látványosak. A film legnagyobb erőssége még is az, hogy visszaadja, azt a semmivel össze nem hasonlítható érzést, amit a sorozat váltott ki. Méghozzá úgy, hogy érthető és élvezhető azok számára is, akik szerint Star Trek teljesen ismeretlen. A pozitív élményben nagy szerepe van annak, hogy a fontosabb szerepekre talált, egyelőre még ismeretlen színészek hitelesek, és nem csak külsőre hasonlítanak az eredeti karakterekre, hanem belsejükben is.

Chris Pine a fiatal és lázadó James Tyberius Kirkként elég jóképű és meggyőző ahhoz, hogy ezután szép karrier várjon rá Hollywoodban.
Külön köszönet jár a készítőknek, amiért a már majdnem nyolcvan éves Leonard Nimoy, az igazi és örök Spock is lehetőséget kapott a filmben, ellentétben Willam Shatnerrel, akit pedig a világ Kirk kapitányként ismert meg. Így ha nem is ez lesz a legfényesebb lap a Star Trek történetében, a film készítői akkor is hozzájárultak egy legendához, melynek még "hosszú és eredményes életet" kívánnak a rajongók, ahogy Spock mondaná.

***


Star Trek
Eredeti cím: Star Trek
Műfaj: sci-fi
Hossz: 120 perc
Gyártás éve: 2009
Rendező: J. J. Abrams
Forgatókönyvíró: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Gene Roddenberry
Zeneszerző: Michael Giacchino
Operatőr: Daniel Mindel
Vágó: Maryann Brandon, Mary Jo Markey
Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Simon Pegg, John Cho, Bruce Greenwood, Ben Cross, Leonard Nimoy

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei