2009. június 17.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nemes Gyula rendező elhozta a hamburgi fődíjat

Június első hetében 40 országból érkező 400 film részvételével rendezték meg a rövidfilmek nemzetközi szemléjét Hamburgban, immáron 25. alkalommal, ahol első alkalommal nyert magyar produkció. Nemes Gyula "Letűnt világ" című filmjéért vehette át a jelentős nemzetközi elismerést múlt vasárnap.

A jelentős szakmai elismertségnek örvendő hamburgi filmfesztivál fődíját - a seregszemle negyedszázados története során először - magyar alkotó nyerte el. A nemzetközi zsűri Nemes Gyula Letűnt világ című 20 perces dokumentumfilmjét az "élet ritmusára rímelő snittekért és a film gazdag textúrája által életre keltett képi világáért" a fesztivál fődíjával méltatta.
A híres prágai FAMU-n végzett Nemes Gyula alkotása, a Letűnt világ, nem csak Hamburgban az első magyar díjazott, hiszen tavaly júliusban - szintén első magyar alkotóként - elnyerte a 43. Karlovy Vary filmfesztivál legjobb rövid dokumentumfilmjének járó Kristály Glóbusz díjat.

A Letűnt világ az Absolut Film és a Duna Műhely koprodukciójában készült 2008-ban, Bukarestben, Houstonban, Pamplonában, Ravennában és Nicosiában nyert fesztiváldíjakat. Kellemetlen eseményeket örökít meg a produkció, a készítők tíz éven keresztül követték nyomon a Kopaszi gáton történt kilakoltatásokat, a beruházók tevékenységét, amíg 2007-re végül megújult a környék.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei