2009. július 14.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vámpírok a mozivásznon - Félelemkeltés, hatalmas fogak, és vér

A kilencvenes évek óta gyakorlatilag reneszánszukat élik a vérszívók, hiszen Bram Stoker Drakulájának sokadik, ám egyben az irodalmi alapanyaghoz egyik leghűségesebb feldolgozása, továbbá az Interjú a vámpírral sikere ismét felvirágoztatta a témát. De vajon mi a titka a filmes vámpírtörténetek iránti óriási érdeklődének? És lehet-e még újat mutatni a témában? Erre keressük a választ.

1890-ben Abraham "Bram" Stoker egy Vámbéry Árminnal történt beszélgetés során halott először III. Vlad Tepesről, más néven Karóbahúzó Vladról. A rémtetteiről híres havasalföldi uralkodó alakja felkeltette Stoker érdeklődését és hét évig dolgozott azon, hogy megalkossa a Vladról mintázott Drakula gróf alakját. A Dracula című könyv 1897-ben jelent meg, s egy csapásra széles körben ismertté tette a vámpír elnevezést, mely sokak szerint Vámbéry nevéből eredeztethető. Az azóta eltelt több, mint 110 évben a téma gyakorlatilag kiapadhatatlan táptalajt biztosított a filmes műfajnak. Az első mozgóképes feldolgozásokra nem is kellett sokat várni. Friedrich Wilhelm Murnau 1922-es, mindmáig igen hatásos némafilmje (Nosferatu) hűen követi Stoker regényét, ám a címet és a szereplők nevét a német rendező kénytelen volt megváltoztatni, mivel az író örökösei perrel fenyegetőztek.

Az 1931-es amerikai filmes adaptációban Lugosi Béla játszotta el a vérszívó grófot. Lugosit azután kérték fel a szerep eljátszására, hogy a szintén az ő főszereplésével készült Dracula című Broadway darab nagy sikereket ért el. A film Lugosit az A listás sztárok sorába röpítette, ám a későbbiekben is csak horrorokban kapott szerepet, s élete végéig a Drakulát alakító színészként aposztrofálták, sőt, a filmben viselt jelmezében helyezték őt örök nyugalomra is. A történetet némileg átdolgozva 1958-ban ismét feldolgozták a Drakulát és ezáltal egy újabb színészre sikerült ráaggatni a gróf elszaggathatatlan köpenyét: Christopher Lee egészen a hetvenes évekig nem tudta levedleni magáról a horror imidzset. Utána viszont sikerült és azóta is számtalan filmben csillogtatta meg tehetségét (hogy csak a legújabbakat említsük: Gyűrűk Ura és Star Wars, amelyekben szintén negatív szerepben brillírozhatott).

Drakula történetére lehetetlen pontot tenni, ám az 1992-es Francis Ford Coppola által rendezett Dracula bizony minden olyan rendezőnek, aki újabb bőrt akarna lehúzni a sztoriról feladta a leckét. A film sikere nagyrészt köszönhető volt a kiváló színészeknek (Gary Oldman, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Winona Ryder és a Renfieldként eléggé gusztustalan Tom Waits), másrészt pedig annak, hogy Coppola misztikus szerelmi történetet kovácsolt a száz év távlatából kissé porosnak tűnő Stoker regényből.


És itt következett egy paradigmaváltás a vámpíros történetekben. Azaz a vámpíros történetek filmes adaptálásában. Merthogy a vámpírok érzelmes oldalát már Anne Rice bemutatta 1973-ban írt Interjú a vámpírral című regényében. S aztán amikor a könyvet filmre álmodta Neil Jordan 1994-ben, ráadásul a két főszerepre sikerült megnyernie Brad Pittet és Tom Cruise-t, akkor aztán semmi sem menthette meg a világot attól, hogy a vámpírok a horror után a romantikus töltetű filmek főszereplőivé váljanak. Merthogy Rice könyvéből és Neil Jordan filmjéből egyértelművé válik: a vámpír férfiak valójában magányosak, hiszen örök életre vannak kötelezve, melyben nem lelhetnek társra sosem. Nekik szeretni egyet jelent a szenvedéssel, s mi lehet egy nő számára ennél szebb: egy örökké fiatal hős, aki érte képes lenne lemondani még az öröklétről is! És akkor meg is válaszoltuk a vámpíreposzok sikerének a titkát a 15 és 40 év közötti nők körében.

Ám, hogy a vámpír mítosz, a maga kellékeivel és kliséivel mennyire széles rétegeket érint meg, arra bizonyíték a számtalan műfaji feldolgozás. A Wesley Snipes féle akció orgia, a Penge ugyebár képregényből lett átültetve a szélesvászonra. A D, a vámpírvadász című kultikus mangából hamarjában készítettek el az animét is. A vígjátékok sem kegyelmeztek a témának (lásd Roman Polanski zseniális Vámpírok bálját, az Eddie Murphy főszereplésével készült Vámpír Brooklynbant, vagy Mel Brooks és Leslie Nielsen egyik agymenését, a Drakula halott és élvezi című filmet). Tarantino, a rendezőzseni is megalkotta a sajátos felfogású vámpír moziját (Alkonyattól pirkadatig) és a horror egyik matuzsáleme John Carpenter is megrendezte magának a Vámpírokat. A legtöbb vámpír mozi persze nem bír túllépni saját korlátain, így az olyan alkotások, mint az Underworld, a Van Helsing, a Dracula 2000, vagy a Bloodrayne, dicséretet érdemlő módon nem is akarnak többek lenni, mint amik: agytompítóan szórakoztató popcorn mozik, melyekhez a vámpír mítosz pusztán keretsztori, vagy ha jobban tetszik, alibi a kellő mennyiségű vérengzéshez.

Az Alkonyat elsöprő sikeréhez vezető utat mégsem a klasszikus vámpír filmek, sem a szomorú szemű Brad Pitt kövezte ki, hanem a Buffy, a vámpírok réme című tévés sorozat és a hozzá szervesen kapcsolódó Angel, hiszen ezekből megtudhattuk, hogy bizony a tinifilmek sablonjába is remekül behelyezhető a vámpíros kerettörténet. Anne Rice-nak pedig szép számmal akadnak követői. Stephenie Meyer, az Alkonyat tetralógia szerzője nem a lavina elindítója volt, csupán ő is egy lelkes követő olyanokkal egyetemben, mint Laurell K. Hamilton (az Anita Blake, a vámpírvadász sorozat írója) vagy J. R. Ward (Éjsötét, Megsebzett, Síron Túli stb. Szerető). Ám, nehogy azt gondoljuk, hogy nincs új a nap alatt, hiszen még korántsem lerágott csont a vámpírok témája. Sokan épp a bejáratott dolgok ellen mennek és messze elkerülik a fokhagymás, szívenszúrós, lángoló feszületes megoldásokat. Tomas Alfredson például bebizonyította, hogy remekül illik a sivár, hófödte svéd kisvárosi környezet a vámpírokhoz. És, hogy a vérfrissítés mennyire kell már a vámpírmozinak, arra jó példa, hogy az Engedje be! című filmnek a Cloverfield alkotói már az amerikai remake-jét tervezik.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei