2009. augusztus 3.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bunyó - K.O. az értelemnek

A New York-i utcák világa, kemény harcok, hatalmas tét, gyors felemelkedés és könnyű bukás, árulás, romantika és dráma - ezt ígéri a Step up főszereplőjének, Channing Tatum-nak legújabb, Bunyó címmel készült filmje. Aztán nem váltja be az ígéretét.

A főhős, Shawn McArthur koszlott, félig üres külvárosi lakásából kedvetlenül indul útnak minden nap, hogy hamis portékái elsózásával keresse meg a mindennapi betevőt az utcán. A zűrös környéken, ahol dolgozik, könnyen kerül bajba az ember, és éppen egy utcai verekedés során figyel fel rá egy mindeddig sikertelen svindler, aki jegyüzérkedéssel és egyéb kétes tevékenységekkel foglalkozik, ám eddig sosem jutott nagyobb bevételhez. Van azonban néhány ismerőse, akik szívességként (és persze bevétel reményében) Harvey ajánlása alapján hajlandók kipróbálni az új pártfogoltat néhány "az a szabály, hogy nincs szabály"-féle bunyó résztvevőjeként. Hamarosan fény derül rá, hogy a fiatal srác képtelen veszíteni, bárkit legyőz, és ezzel szép kis summát hoz a konyhára maga és új menedzsere számára, akivel szépen lassan barátokká válnak. Időközben Shawn-ra rátalál a szerelem is a tündöklő mosolyú Zulay képében, valamint összeakad egy korábbi ellenségével, így egyre nagyobb vágy hajtja azon bizonyos utolsó és legnagyobb összecsapás felé, amikor nem csak egy hatalmas pénzösszeg, hanem az erkölcsi győzelem is cél lesz.

Olyan szívesen megkérdezném a rendezőt, Dito Montiel-t, hogy tulajdonképpen mi volt a célja a Bunyó elkészítésével, mert sajnos a film végére ez nem derült ki. Belefog több dolog bemutatásába, de semmit nem visz végig, minden szál befejezetlen marad, így a film maga is csonka. Az akció-részek, a verekedések egyre szebben komponáltak ahogy a sztori halad előre, de mire a néző belejön a ritmusba, mindig félbeszakad a jelenet. Ráadásul ez az a film, ahol a nyers erő mindig győzedelmeskedik a technika és az ész felett, ez pedig nehezen megbocsátható pusztán a "főszereplőnek márpedig győznie kell"-elv miatt. A szerelmi szál tökéletesen sablonos és alátámasztatlan ebben a filmben, de talán nem lenne ennyire felesleges, ha sikerül némi szikrát csiholni, vonzalmat imitálni Tatum és a női szereplő között. A dráma, a főszereplő lelkiismeret-furdalása az apja megütése, és a még mindig élő vágya a megfelelésre pedig túlságosan kevés terepet kap, hiányzik az előzmények bemutatása, ebben a formában pedig sekélyes marad.

Mindezt a sok hátrányt azonban még talán leküzdhetnék a színészi alakítások, azok a szereplők azonban, akiknek ehhez megfelelő tehetségük van, kevés lehetőséget kapnak a rendezőtől és az írótól. Terrence Howard, aki az Ütközésekben és a Ray-ben is megmutatta mire képes, vagy Luis Guzmán, az örök-mellékfigura, akinek jellegzetes arca a Carlito útjából és a Boogie Nights-ból is ismerős lehet, a klisékkel teli párbeszédek és a karikatúra-szerű karakterek által bekorlátozott terepen mozognak, a főszerepet alakító Channing Tatum pedig már a Step up-ban is bizonyította, hogy szájcsücsörítésen kívül másra nem képes (talán egyszer megcáfol - legyen úgy). A zenei összeállítást viszont sikerült eltalálni, odaillően festi alá a film hangulatát, ez viszont sajnos nem elég ahhoz, hogy a néző kerek, kellemes élménnyel hagyhassa el a mozit. Szerencsére nem gyakoriak azok a filmek, amik ennyire ötlettelenül ilyen rengeteg sablonból állnának össze, reméljük, hogy az alkotók közül a jobb sorsa érdemesek következő munkájukkal gyorsan feledtetik majd ezt a gikszert.

***


Bunyó
Eredeti cím: Fighting
Szereplők: Channing Tatum (Shawn McArthur), Terrence Howard (Harvey Boarden), Zulay Henao (Zulay Valez), Brian J. White (Evan Hailey), Luis Guzmán (Martinez)
Rendező: Dito Montiel
Forgatókönyvírók: Robert Munic és Dito Montiel
Operatőr: Stefan Czapsky
Zene: Jonathan Elias és David Wittman
Hossz: 105 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei