2009. augusztus 14.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Pokolba taszítva, Görögbe fogadva

A 2009. augusztus 13-i héten, a nyár vége felé közeledve a filmekre éhes mozilátogatók sokasága három új alkotással ismerkedhet meg a mozkban. Egy több, mint másfél órás képzeletbeli, izgalmas görög utazás, egy sejtelmes és borzongató horror, és egy török családi dráma közül válogathatnak kedvükre.

Pokolba taszítva

Christine Brown rendezett életű fiatal nő, hitelügyintézéssel foglalkozik, és éppen előléptetése érdekében lobbizik. Nehéz döntés elé kerül, amikor egy idős asszony kéri a segítségét, akit kilakoltatni készülnek elmaradása miatt, végül Christine, hogy főnökének megfeleljen, a rideg számok alapján dönt, és nem nyújt segítséget. Cserébe a furcsa asszony a Lamia nevezetű átokkal sújtja, aminek lényege, hogy napokon keresztül különböző látomásokkal kergeti az őrület határára áldozatát, aki végül a pokolra jut.

A Pókember filmek rendezője, Sam Raimi az okkultizmus témájához nyúl hozzáértéssel a Pokolba taszítva esetében, márpedig ebben a műfajban azok a filmek tudnak a legsikeresebbek és félelmetesebbek lenni, amelyek a bizonytalanság és titokzatosság legmélyebb útvesztőiben kalauzolják (illetve zavarják össze) a nézőt.

Eredeti cím: Drag me to hell
Szereplők: Alison Lohman (Christine), Justin Long (Clay), Lorna Raver (Sylvia Ganush)
Rendező: Sam Raimi
Forgatókönyvírók: Sam és Ivan Raimi
Zene: Christopher Young
Forgalmazó: Budapest Film

*


Pandora szelencéje

Egy elhidegült család tagjait az életvitelüket megváltoztató esemény vagy újra összehozza, vagy végképp eltávolítja őket egymástól. Jelen esetben ez a mindent felforgató esemény a nagymama kezdődő szenilitása, hiszen az idős hölgy, aki a kapcsot jelentette a családtagok között, egyre több gondoskodásra és odafigyelésre szorul, vidéki környezetéből a városba kénytelen költözni, eközben egyre kevésbé képes a körülötte zajló események megértésére. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne tudná befolyásolni őket.

A Törökországban játszódó film témája kapcsán bármely más országban megállja a helyét, és mindenkit érint, akinek családja, azon belül esetleg idős, gondoskodásra szoruló családtagja van. Bár az események láncolatát az idős hölgy indítja el a filmben, a Pandora szelencéje valójában az összes családi kapcsolat bemutatására született, ezt pedig minimalista módon, minden hatásvadászatot nélkülözve, éppen ezért nagyon valósághűen teszi.

Eredeti cím: Pandora'nin kutusu
Szereplők: Tsilla Chelton (Nusret), Onur Ünsal (Murat), Derya Alabora (Nesrin)
Rendező: Yesim Ustaoglu
Forgatókönyvírók: Yesim Ustaoglu és Selma Kaygusuz
Zene: Jean-Pierre Mas
Forgalmazó: Mozinet

*


Görögbe fogadva

A félig görög származású Georgia idegenvezetőként érkezik felmenői hazájába, ám munkáját, amit magától is egyre kevésbé élvez, eléggé megnehezítik nemtörődöm kollégái, és a nevezetességek iránt haloványan érdeklődő turisták is. Kilépése előtti utolsó útján azonban úgy dönt, ízelítőt ad csoportjának az igazi Görögországból, és igyekszik eltérni a felületes és sokszor ismételt túravezetés megszokott kereteitől. Azon kapja magát, hogy egyre jobban elmerül a gondtalan és örömteli életérzésben - ez az utazás talán megváltoztatja eddig unalmas életét.

Nagyon kellemes hangulatú, nyárias, Görögországba csábító filmet készített a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt és a Szomszéd nője mindig zöldebb rendezője, Donald Petrie, ami remek alkalmat nyújt nosztalgiázásra azoknak, akik jártak már ebben a csodálatos országban, és egy mozijegy áráért közel 100 perc erejéig elmeríti a görög kultúrában és hangulatban azokat, akiknek még nem volt erre alkalmuk.

Eredeti cím: My life in ruins
Szereplők: Nia Valdaros (Georgia), Richard Dreyfuss (Irv), Alexis Georgoulis (Poupi)
Rendező: Donald Petrie
Forgatókönyvíró: Mike Reiss
Zene: David Newman
Forgalmazó: Fórum Hungary

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei