2009. augusztus 14.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szarajevói Filmfesztivál - Szarajevó Szívéért versenyzik az Adás

Vranik Roland, Kenyeres Bálint, Pápai Pici, Cseke Eszter, Papp Gábor Zsigmond, M. Tóth Géza és Pálfi György mozgóképei gazdagítják a augusztus 12-én kezdődött szarajevói filmfesztivál műsorát. A játékfilmes versenyprogramban, a dokumentumfilmek versenyében, és a rövidfilmek közt is indulnak magyar alkotások.

Augusztus 12-vel kezdődően immár 15. alkalommal randevúzik a nemzetközi filmszakma krémje a bosnyák fővárosban. A régió filmes életében meghatározó szerepű szarajevói filmfesztiválra temérdek film, alkotó és szakmabeli érkezik Magyarországról.

A játékfilmverseny tízes mezőnyébe Vranik Roland második játékfilmje, az Adás kapott meghívást. A Filmpartners és a Laokoon Film produkciójában készült filmet, mely egy képernyők nélküli világot tár a nézők elé, a nemzetközi közönség először láthatja a szarajevói versenyben. A díszbemutatón Vranik Roland mellett Kovács Gábor producer, Kiss Wanda vágó, Hajduk Károly és Terhes Sándor színészek és Stalter Judit gyártásvezető is jelen lesz. A "Szarajevó Szíve" fődíj sorsáról döntő nemzetközi zsűriben Fliegauf Benedek vesz részt.

A nagyszabású délkelet-európai seregszemle dokumentumfilm versenyében két magyar alkotó is indul. Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című ügynök filmje, melyet a budapesti Filmszemle a legjobb dokumentumfilm díjával (megosztva) tüntetett ki és Cseke Eszter Fata Morgana című rendezése, melynek szereplői "hoppon maradt fiatalemberek egy kihalóban lévő román faluban, ahol egyetlen lány maradt eladósorban…". A 22 perces kreatív dokumentumfilm a nagyszebeni Arisztotelész Workshop tavalyi fődíjasa.

A magyar rövidfilm élénkségéről tanúskodik a Szarajevóba meghívottak névsora. Kenyeres Bálint Cannes-ban bemutatkozott A repülés története című munkájával együtt M. Tóth Géza Mama című műve a "világot körbeérő teregetésről" Török-Illyés Orsolyával, valamint Pápai Pici - Lukáts Andor és Tóth Orsi főszereplésével forgatott - Vallomás című alkotása indul a rövidfilm versenyben. A 18 versenyző közül nemzetközi zsűri választja ki az Európai Filmakadémia Rövidfilmdíjára jelöltet. Az ítészek között lesz Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.

Pálfi György improvizációkra épített Nem vagyok a barátod című alkotása a szarajevói fesztivál neves rendezőket felvonultató "Fókuszban" című válogatásában lesz látható.

A CineLink szakmai fórumra három magyar filmterv kapott meghívást. A filmtervek fejlesztését és koprodukciók előmozdítását szolgáló CineLink-en Nemes Jeles László, Ujj Mészáros Károly és Schwechtje Mihály mutatja be előkészítés alatt álló filmjét a szakmabelieknek. A CineLink 10000 eurós díjaiért a régió 19 projektje száll ringbe.

A szarajevói filmfesztiválhoz kapcsolódó Talent Campus-on Pusztai Gábor producer és Lakos Nóra rendező vesz részt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei