2009. augusztus 30.Köllő Killa
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

5. BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál - Kötelező rövid gyakorlat!

Szeptember 1. és 6. között kerül megrendezésre az 5. BUSHO- BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Vörösmarty Moziban és a DocuArt Kocsiszínben. Idén a májusi határidőre 53 országból 527 rövidfilm nevezett, mely kategóriánkénti bontásban 279 fikciós, 115 animációs és 133 kísérleti filmet jelent. A versenyprogramba végül 94 alkotás került.

Ebben az évben először Magyarország nevezte a legtöbb filmet, szám szerint 69-et, Németország, ezúttal 52 filmmel képviselteti magát, és talán a tavalyi győztes film hatására Spanyolország 45 alkotást delegált. Ez a több, mint félezer rövidfilm újra megleckéztette az ezúttal 4 tagú előzsűrit, melynek tagjai voltak: Mag István - rendezőasszisztens, Rimóczi László - író, Patrovits Tamás - animátor és Gergely Zoltán - rendező, egyikük így kommentált: "Az idei mezőny is szoros volt és nemzetközileg színes: német precizitás, ciprusi könnyedség, iráni keménység, francia elegancia, portugál lazulás, spanyol virtus, angol beteg, görög saláta, olasz mámor, magyar sírva-vigadás..."

A tavalyi nagy siker után ezúttal is a Vörösmarty mozi lesz a központi helyszíne a fesztiválnak és a szeptember 1-én este 19:00 órakor megrendezésre kerülő megnyitónak, melyet a tavalyi évben külföldi útja miatt távol maradt Bollók Csaba, filmrendező indít majd útjára. Ezt követően 4 napon keresztül a két teremben folyamatosan vetítik a nemzetközi rövidfilmeket míg végül szeptember 5-én szombaton este kihirdeti döntését a nemzetközi zsűri. Enyedi Ildikó filmrendező a nemzetközi zsűri magyar tagja, mellette még egy hölgy található, Zuzana Gindl-Tatarova, a pozsonyi VSMU akadémia professzora. Az amerikai származású jelenleg Berlinben élő Michael Nicholas filmesztéta és a brit Cornwall-i fesztivál képviselője, Denzil Monk író, producer. Végül, de nem utolsó sorban az 5. fesztiválon ötödik alkalommal a nemzetközi zsűriben állandóan helyet foglaló német-magyar Wolfgang Leis. A Nemzetközi Zsűri döntése alapján 3 fődíjat és 7 kategória díjat osztanak ki, a legjobbnak választott Arany BuSho díjjal pedig első alkalommal 1000 euro pénzdíj jár az Oktatási Kulturális Minisztérium és a Magyar Mozgókép Közalapítvány jóvoltából.

Az esti programok a DocuArt Kocsiszínben is folytatódnak, a zsűri nyilvános konzultációja mellett, partnerfesztiválok legjobbjait (Brno16, Cornwall, Drama...) filmes műhelyek válogatásait és a versenyből kimaradt magyar alkotásokat tűzik műsorra. A szintén ott helyet kapó videotárban mindenki megtekintheti a versenyfilmeket, amennyiben napközben lemaradt volna róluk, és ugyanitt lesz a szakmai kerekasztalbeszélgetések helyszíne is. Egy esti zenés-táncos multság erejéig pedig ellátogatunk majd az Africafe-ba is.

Szeged, Szolnok és Szombathely mellett ezúttal az első határon túli helyszínnel bővült a sor: a Szerbiában lévő Magyarkanizsa, azon belül pedig Kultúra mozi csatlakozott idén a helyszínekhez.

Mint eddig minden esztendőben ezúttal is meghívják a versenybe jutott alkotókat, hogy személyesen képviseljék filmjüket , és természetesen nem maradhatnak el azok a kísérőprogramok, melyek az évek alatt szerves részévé váltak a fesztiválnak, kialakítva ezzel a rendezvény egyedi arculatát a külföldi vendégek számára (veterán autóbuszos városnézés, Parlament látogatás, Lukács-fürdő stb.).

A fesztiválon nyíló kiállítások közül "Az 5 FAMU-s mesterlövész", a híres prágai egyetemen végzett alkotók tárlata, és a cseh animáció új nemzedékét mutatja be, a Cseh Centrumban kerül megnyitásra, Václav Švankmajer, az egyik alkotó valamint M. Tóth Géza, animációs filmrendezőnk részvételével.

Újdonságnak számít a pozsonyi AZYL fesztivállal tavasszal közösen kiírt egyperces életREklám felhívás, melynek díjnyertes filmjei szintén közönség elé kerülnek valamint bemutatkoznak a nyáron megrendezésre került 3. GomBuSho filmes workshop alkotásai is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei