2009. október 2.Peiker Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pátosz a Kínai filmhéten - A felhő és a víz balladája

A Kínai filmhét szeptember 25-i nyitó darabja könnycsatornáink izgatására termett. Azok, akik nem keresték zsebkendőjüket a film ideje alatt többször is, valószínűleg nem élvezték Li Yin rendező végletekig romantikus történetét. Wang Biyun és Chen Qiushui évtizedeken átívelő szerelme valódi széplelkű közönséget kíván.

A háborús-történelmi film álcájába burkolt szerelmesfilm a szegény fiú és a tehetős lány ős-problémakörét dolgozza fel az 1940-es évek forrongó Kínájában. A kiindulópont Taiwan, ahol egy kissé kattant fogorvos családjának legkisebb fiúcsemetéje új angoltanárt kap. A kisfiú porcelánbaba szépségű nővére és újdonsült tanítómestere között természetesen szerelem szövődik, a pénz és a politika azonban közbeszól. A fiatalok örök hűséget fogadnak, esküjük azonban, bármennyire erősnek érzik is, nem hozza el a várva várt beteljesülést.

A polgárháborúban orvosként szolgáló Chen Qiushui találkozik a huncut szemű Wang Jindi nővérrel, aki halála órájáig pótlékként szolgál az igaz szerelem emlékének árnyékában. Ami marad, az az idős Wang Biyun és kotnyelesen kíváncsi nevelt lánya, aki saját érzelmek hiányában egy hatvan évvel korábban kezdődött szerelmet használ fel könyvének témájaként. És persze a vissza-visszatérő emlékképek.

A felhő és a víz balladája flashback technikával operál, gyakorlatilag teljesen esetlegesen követik egymást a jelenetek, melyek leginkább Taiwan, Tibet és New York között oszlanak meg. A forradalomról, a tényleges harci helyzetről nem sokat tudhat meg a néző, fegyveres katonákon és pár rövid csatatéri jeleneten kívül a rendező nem mutat meg többet hazájának múltjából. Igaz, ahhoz pont eleget, hogy kíváncsivá tegyen minket. Hiszen egy beteljesületlen szerelem krónikája ez a film, melyben a legkiemelkedőbb kulcsjelenet talán a görcsösen összeölelkező, búcsúzó szerelmesek végső párbeszéde. A lány csupán egy csendes, békés életre vágyik, mely csak az övé. A fiú lázadó, baloldali aktivista, harcolni akar egy új Kínáért. Akkor látják egymást utoljára.

A film főbb karakterei egytől egyig reménytelenül szerelmesek, és soha nem szűnnek meg reménykedni. Amikor feladják a reményt, a szívük szimbolikusan bár, de megszakad. Li Yin rendező filmje olyan kifacsart lelkű fiatalokat mutat meg, akikkel a történet előrehaladtával egyre kevésbé azonosulunk. A pátosz, mely a filmet áthatja, olyan hihetetlen erővel terít le minket, hogy már csak szomorkodni van erőnk. A romantika pedig giccsromantikává válik.

Szépséges képi világ, bájos jelenetek soksága és töméntelen mennyiségű szenvelgés. A 2006-os A felhő és a víz balladája a beteljesületlen remények filmje.

***


A felhő és a víz balladája
Eredeti cím: Yun shui yao
Hossz: 117 perc
Gyártás éve: 2006
Rendező: Li Yin
Forgatókönyvíró: Heng Liu
Zeneszerző: Ye Zou
Operatőr: Xiaole Wang
Szereplők: Kun Chen, Vivian Hsu, Bingbing Li, Han Chin, Kuei-Mei Yang

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei