2009. október 16.Hajdú Károly
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Baltasar Kormákur: Vérvonal - Eltemetett bűnök

A 2006-os Vérvonal hosszú utat járt be, mire a hazai filmforgalmazás felfedezte magának. Pedig 2008-ban még a Titanic Filmfesztivál fődíját is elvitte tőlünk Baltasar Kormákur alkotása. A film egy olyan, ma is aktuális témát érint, mint a genetikai kutatások által tárolt adatok védelme, amely a kilencvenes évek második felében Izlandon hatalmas botránnyá fajult.

Baltasar Kormákur filmjének sikere több lábon áll. Legelőször is ott van a virágzó izlandi filmgyártás, amelyről hajlamosak vagyunk gyakran megfeledkezni, pedig a 2001-es Filmtörvényük óta jelentősen megnőtt a hazai finanszírozásból készült filmjeik száma. Ráadásul ezekre a filmekre nemcsak a nagyvilág fesztiválozó közönsége kíváncsi, hanem maguk az izlandiak is. Kormákur filmjét például az ország mintegy egyharmada nézte végig moziban, ami egy 320 ezres lélekszámú szigeten már nézettségi rekordot döntögetett. A film sikeréhez bizton hozzájárulhatott maga az alapanyag is, hiszen Arnaldur Indridason igen népszerű izlandi krimiírónak számít hazájában, akinek könyve 2002-ben elnyerte a legjobb skandináv kriminek járó Üvegkulcs-díjat is. A könyv filmre való adaptálására pedig nem is találhattak volna ügyesebb kezű direktort, mint Baltasar Kormákur, aki 101 Reykjavík című filmjével már egyaránt kivívta a hazai, és nemzetközi szakma elismerését.

A film története két egymással párhuzamosan futó történetszálból bontakozik ki, melyeknek első ránézésre semmi közük egymáshoz. A két történetszál egy-egy nyomozást követ, melyet mindkét esetben látszólag értelmetlen halálesetek indítottak el. A kislány halálát egy ritka rosszindulatú agydaganat okozza, míg a bűnös múltú öregembert alagsori lakásában gyilkolják meg. Az öregember halála ügyében Erlendur felügyelő (Ingvar Eggert Sigurdsson)nyomoz, míg a kislány halálának okait maga az édesapa (Atli Rafn Sigurdarson) próbálja felfejteni. Mindkét nyomozás előbb a múltba vezet, hogy aztán választ kapjunk a jelen kérdéseire. Csak a múlt eltemetett bűneinek és bűnöseinek a felfedése hozhat megbékélést.

Márpedig hosszú hallgatásra csak egy olyan kis létszámú és zárt közösség képes, mint amilyen például az izlandi. Az operatőri munkát (Bergsteinn Björgúlfsson) nemcsak az izlandi táj fotóalbumszerű fényképezése dicséri, hanem sokkal inkább a végtelen tájban feltűnő emberek számkivetettségének érzékeltetése. A hideg színek és arcok okozta teljes lehangolódástól a film fanyar humora menti meg a nézőt. (Számomra ilyen volt a birkafej módszeres elfogyasztásának bemutatása, melyet korábban el sem tudtam volna képzelni).

A film karakterrajza Erlendur felügyelő személyét kivéve túlságosan is elnagyolt, néha egyszerűen beéri olyan sablonokkal, mint például a balfék rendőr figurája. De leginkább a lányát gyászoló apa tragédiájának az érzékeltetését hiányoltam a filmből. Ettől függetlenül a színészek jól hozzák a rájuk bízott szerepeket, még a mellékszereplők játéka is hiteles tud maradni. Nem is beszélve az Erlendur felügyelőt alakító Ingvar E. Sigurdssonról, aki amellett, hogy hazájában sorra kapja az év színésze díjat, még a norvég mintás pulcsit is képes komoly fapofával viselni.

A film nézettségéhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy egy olyan, ma is aktuális témát érint, mint a genetikai kutatások által tárolt adatok védelme, amely a kilencvenes évek második felében Izlandon hatalmas botránnyá fajult, mivel a kormány az egész lakosság genetikai térképéhez szeretett volna hozzájutni. Ennek fényében remek írói választásnak érzem Arnaldur Indridason részéről, hogy ezt a témát képes volt felhasználni saját bűnügyi regényében. A nyomozás mindig is jó történetvezetője volt a filmeknek, mivel a közönség tagjai örömmel veszik a fáradságot a nyomozás részleteinek az összeillesztésében, hogy aztán látszólag a főhőssel együtt oldjuk meg az ügyet.

***


Vérvonal - Mýrin
Műfaj: krimi
Hossz: 93 perc
Gyártás éve: 2006
Korhatár: 16 év
Rendező: Baltasar Kormákur
Forgatókönyv: Baltasar Kormákur, Arnaldur Indridason
Zene: Mugison
Operatőr: Bergsteinn Björgúlfsson
Vágó: Elísabet Ronaldsdóttir
Szereplők: Ingvar Eggert Sigurdsson, Atli Rafn Sigurdarson, Erlendur Eiríksson, Elma Lisa Gunnarsdóttir

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei