2009. október 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Rémségek cirkusza, Welcome, Észak, Utolsó idők

A főleg fiatalabb korosztályt célzó könnyed Rémségek cirkusza kivételével meglehetősen komoly hangvételű, drámai filmek sorjáznak a mozikban a 2009. október 22-i héten. A nagyközönséghez is megérkezik Mátyássy Áron szemle-díjas Utolsó idők című filmje, de láthatunk egy csodás tájakon játszódó norvég út-kereső drámát, és egy francia társadalomkritikát is.

Rémségek cirkusza

Darren és Steve kalandra vágyó kamaszok, ám szerencsétlenségükre egy unalmas városkában élnek, ahol nem történik soha semmi. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Rémségek cirkusza, amelynek egyetlen exkluzív előadásától fegyverrel sem lehetne a fiúkat távol tartani, egyiküknek pedig olyannyira megtetszik a mutánsokat, vámpírokat és egyéb csodabogarakat felvonultató társulat, hogy csatlakozni is szeretne hozzájuk. Paul Weitz (Egy fiúról, Amerikai pite) filmjében a különös létformákat olyan színészek testesítik meg, mint John C. Reilly, akit a Boogie nights Reed Rothshild-jaként kedvelhettünk meg, és Salma Hayek, aki valószínűleg a Frida című filmben kapott kedvet az arcszőrzet-növesztéshez, most meg sem áll a sűrű, göndör fekete szakállig.

Eredeti cím: Cirque de Freak - The vampire’s assistant
Szereplők: Chris Massoglia (Darren), Josh Hutcherson (Steve), John C. Reilly (Larten Crepsley), Salma Hayek (Madame Truska)
Rendező: Paul Weitz
Forgatókönyvírók: Paul Weitz és Brian Helgeland (Darren Shan regénye nyomán)
Operatőr: J. Michael Muro
Zene: Stephen Trask
Forgalmazó: Intercom

*


Welcome

Egy fiatal kurd fiú, Bilal, gyalog szelte át a kontinenst hazájából Franciaországig, hogy Angliában élő barátnőjéhez jusson, és a szigetországban kezdjen új életet. Álmai megvalósulásától már csak a La Manche-csatorna választja el, amelyet azonban folyamatosan vizsgálnak az illegális bevándorlóktól tartó hatóságok, a csatornán közlekedő hajók legénysége pedig csak csillagászati összegért vállalná Bilal átcsempészését. Ezért a fiú elkeseredett tervet eszel ki: átússza a csatornát. Segítségére lesz Simon, az úszóedző, aki eleinte csak azért veszi szárnyai alá a fiút, hogy őt elhagyni készülő feleségének imponáljon, de az együtt töltött idő alatt egyre nagyobb kötődés és felelősségtudat alakul ki kettőjük között. A Welcome újabb, komoly társadalmi problémákat bemutató francia film, amelynek aktualitása napról-napra egyre égetőbb.

Szereplők: Firat Ayverdi (Bilal), Vincent Lindon (Simon), Audrey Dana (Marion), Derya Ayverdi (Mina)
Rendező: Philippe Lioret
Forgatókönyvírók: Olivier Adam, Emmanuel Courcol és Philippe Lioret
Zene: Wojciech Kilar
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

*


Észak

A célját vesztett egykori síbajnok, Jomar, aki már nem hódolhat kedvenc sportjának, alkoholba fojtja bánatát, miközben egy sípálya gondnokaként tevékenykedik, illetve kéne neki. Ehelyett többnyire részegen hever, és várja a végét, míg egy régi barátja (szintén csalódottságának egyik fő forrása) el nem újságolja: az északi hegyekben nevelkedik évek óta az egyetlen fia, akiről eddig nem is tudott. Jomar jó sok alkohollal felszerelkezve egy motoros-szánra ül, hiszen végre van valami életcélja: megtalálni a gyerekét, önmagát, az újrakezdés lehetőségét. Az út során sokféle emberrel találkozik, és szépen lassan újra megtanulja értékelni és szeretni az életet, annak minden zordsága ellenére. Az Észak különlegessége az érzelmes, szentimentalizmust nélkülöző dráma mellett a vakítóan fehér, gyönyörű táj, amely Philip Øgaard operatőr munkájának nyomán ejti bámulatba a nézőt.

Eredeti cím: Nord
Szereplők: Anders Baasmo Christiansen (Jomar), Marte Aunemo (Lotte)
Rendező: Rune Denstad Langlo
Forgatókönyvíró: Erlend Loe
Operatőr: Philip Øgaard
Zene: Ola Kvernberg
Forgalmazó: Cirko Film

*


Utolsó idők

A rendszerváltás után lábadozó Magyarország keleti csücskében, egy ukrán határ-menti kis faluban él Iván, aki egyedül gondoskodik autista nővéréről, Eszterről. Egy autószerelő-műhelyben dolgozik, de jobbára gázolajjal üzletel, és ebből tartja fenn magukat. Nővérét egy napon megerőszakolják a környékbeli erdőben, ám a rendőrség nem tesz határozott lépéseket a tettesek felderítésére, inkább Iván magán-businesse kapcsán szimatolnak. A hullámok összecsapni látszanak a kis család feje fölött, amikor a fiúnak véletlenül tudomására jut az erőszaktevők kiléte, és úgy dönt, maga szolgáltat igazságot. Az első filmes Mátyássy Áron korképbe oltott drámája meggyőzte a 40. Magyar Filmszemle zsűrijét, összesen három díjjal jutalmazták, a kritikusokat azonban erősen megosztja az alkotás, és a tetszési skála mindkét végpontja szerint értékelik.

Szereplők: Kádas József (Iván), Vass Teréz (Eszter), Földes Eszter (Ilus), Czene Csaba (Szukics)
Rendező és forgatókönyvíró: Mátyássy Áron
Operatőr: Herbai Máté
Zene: Márkos Albert
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei