2009. október 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rémségek cirkusza - Mi lett volna, ha…

Két középiskolás kamaszt elvarázsol a minden izgalmas eseményt nélkülöző csendes kisvárosukba érkező Rémségek cirkuszának előadása, és egy szempillantás alatt zombik és mutánsok hada között találják magukat. John C. Reilly és a szakállas Salma Hayek védőszárnya alatt a főszereplő lassacskán kezdi felfedezni a vámpír-élet gyönyöreit.

Darren középiskolás tinédzser, a suliban közepesen népszerű, kötelességtudó és jó tanuló, szülei aranyos kisfia, akit a legjobb barátja sodor néha olyan tenyérizzasztóan izgalmas kalandokba, mint a lógás óráról, és az utcai lámpák kővel dobálása. Ő csábítja el Darren-t a városban állomásozó Rémségek cirkusza egyedi és megismételhetetlen előadására is, eleinte a káprázatos kinézetű mutánsok ejtik őket ámulatból bámulatba, majd egy csínytett és egy sajnálatos baleset kapcsán maguk is csatlakoznak a vámpírok rendjéhez. Persze Darren szeretné továbbra is megőrizni kötelességtudó és a humánumot tisztelő voltát, így kénytelen szembesülni a jó vámpír dilemmájával, miszerint nem oltunk ki emberi életet, de lévén kalandvágyó és izgalmakat kereső ifjú, azért igyekszik kiélvezni az új életmódban rejlő lehetőségeket, mint például tetriszezés a koporsóban, illetve őrült cikázás levegővétel nélkül. Egész hamar túlteszi magát szülei gyászán, akik őt halottnak hiszik, és új barátokra lel a furcsa figuráktól hemzsegő új környezetében, ám ekkor jön a bonyodalom: éppen ő és csakis ő a kulcsfigurája a vámpírok és vérszívók (mert az nem ugyanaz ám!) közötti évszázados háborúnak, amely most a végső összecsapáshoz közeleg...

Látok magam előtt egy észveszejtő humorú vígjátékot, egy igazi vámpír-paródiát, amely olyan hiánypótló, mint a csepp víz a sivatagban, hiszen szinte minden héten újabb és egyre vérszegényebb vámpírtörténetek bukkannak fel a mozivásznon és a könyvesboltokban, tombol az Alkonyat-láz, és ha a hollywoodi pénzpumpákon múlna, lassan középiskolai tananyaggá tennék a vámpír-lét fortélyait. Ebben a fergeteges vígjátékban minden adott, hogy végre kiröhögjük magunkból a vámpír-émelyt, már eleve a karakterek zseniálisak: szomorú arcú, harapós törpék, nádszálderekú bélpoklos, egy bombanő, aki örömében sűrű fekete szakállt növeszt, egy vedlő kígyófiú, a főhős kedveséről kiderül, hogy szőrös farka van, az őket üldöző figura pedig Kozsóra hajaz, borostásan, néhány áttivornyázott éjszaka után. A technikai megvalósításra nem lehet panasz, a látvány magával ragadó, az alapsztori pedig eleve vicc.

Szemben az én fenti víziómmal az alkotók azonban sajnos néhol igen komolyan vették magukat, ilyenkor valami olyan lehetett a céljuk, hogy bemutassák, vámpírnak lenni tulajdonképpen tök jó jamboree, és nem is feltétlenül jár vérszívással, na jó, ha mégis, akkor lehet egy csinos fiatal lány hófehér húsú vállából is kortyintgatni. Néhány résszel kapcsolatban továbbra is őröl a kétség, hiszen a filmben elpöttyintett magvas gondolatokat, vagy a vérszopók motivációját (haha) egyszerűen nem gondolhatták komolyan, mindenesetre réveteg mosolyú álmodozásomból többször olyan tanító célzatú vaskos okosságokkal rángattak ki, mint hogy azt mondja: "Nem az a lényeg, hogy mi vagy, hanem, hogy ki vagy". Hm. És ez annyira jó volt, hogy többször is el kellett mondani.

A fiatal főszereplők játéka, különös tekintettel a "titkos legjobb barátot" alakító Josh Hutcherson-ra (Utazás a Föld középpontja felé, Híd Terabithia földjére) szót sem érdemel, és John C. Reilly (New York bandái, Chicago, Magnólia) valamint Salma Hayek szerepvállalása a filmben is az én paródia-ábrándomat támasztja alá, ehhez viszont igazán felesleges lett volna az erőltetett szerelmi szál, a fárasztó bölcseletek és a mézes máz. Igazán kár.

***


Rémségek cirkusza
Eredeti cím: Cirque du Freak: The Vampire's Assistant
Szereplők: Chris Massoglia (Darren), John C. Reilly (Larten Crepsley), Salma Hayek (Madame Truska), Josh Hutcherson (Steve), Jessica Carlson (Rebecca)
Rendező: Paul Weitz
Forgatókönyvírók: Paul Weitz és Brian Helgeland (Darren Shan könyve alapján)
Operatőr: J. Michael Muro
Zene: Stephen Trask
Hossz: 111 perc
Forgalmazó: UIP Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei