2009. november 11.Prax Levente
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Amikor 13 újhold van egy évben - Tabló a létezés abszurditásáról

November 19-én, mintegy harminc évnyi késéssel végre Magyarországon is szélesebb körben bemutatják a német újhullám vezéralakjának, Rainer Werner
Fassbindernek egyik legfontosabb filmjét. Persze nincs ebben semmi meglepő, a magyar filmforgalmazás gyakran produkál furcsa dolgokat, és jobb későn, soha.

Nagy közönségsikertől azért most sem kell tartani, az Amikor 13 újhold van egy évben rendkívül eredeti, erőteljes, helyenként brutálisan sokkoló alkotás, markáns szerzői jegyekkel fűszerezve.

A filmnek már a témája is megbotránkoztató, 1978-ban pedig különösen is az lehetett - egy transzvesztita, Erwin/Elvira Weishaupt életét követi nyomon egy abszurd és tragikomikus világban, amely ugyan a mindennapi élet elemeiből tevődik össze, mégis mintha egy másik síkon létezne. A film kezdetén Elvira/Erwin napja meglehetősen rosszul indul - egy éjszakai strichelés után alaposan megverik, hazatérése után pedig a barátja is otthagyja. Ez a kiinduló helyzet, a továbbiakban a hős kiútkeresésének különböző stációinak lesz tanúja a néző. A szituációk nagy részét, amelyekbe keveredik, akár Kafka is megírhatta volna - egy ponton a főhős lánya ki is mondja az író nevét, hogy egyértelmű legyen az utalás. Az apránként adagolt információmorzsákból lassacskán a következő történet derül ki: Elvira még Erwinként szakmájára nézve hentes volt, ebbéli minőségében, már házas emberként ismerkedett meg élete szerelmével, a holokauszttúlélő bordélytulajdonossal, aki viszont csak nőként volt hajlandó szeretni őt. Így lett Erwinből Casablancában (a helyszín nem véletlen!) Elvira, és nagyjából minden további esemény ennek a cselekménysornak a következménye.

A sokkoló momentumok nagy része az első húsz percre esik, a későbbiekben inkább a groteszk uralkodik el. A legdöbbenetesebb (és gyomorforgató) jelenetben a főhős barátnőjével ellátogat egy vágóhídra - Fassbinder hosszasan elidőzik a szarvamarhák lemészárlásának és feldolgozásának különféle állomásain, amelyek alá a hős monológját keveri frissiben elhagyott barátjával való kapcsolatáról.

A film legfőképpen az emberi kapcsolatok lehetetlenségéről szól. Alapjaiban véve a legvegytisztább melodráma, de Fassbinder ízekre szedi a műfajt, és amit összerak belőle, abban nem sok érzelem marad. A szereplők közül igazából senkivel sem lehet azonosulni, egyébként is elképesztő karakterek bukkannak fel: kezdve az enyhén szólva nem megszokottan ábrázolt holokauszt túlélőtől (akiről már esett szó) az irodaház folyosóján felbukkanó sztoikus öngyilkosig. Maga Erwin/Elvira sem a klasszikus tragikus hős szerepében tündököl, a legtöbb helyzetben sokkal inkább szánalmas vagy nevetséges színben jelenik meg. Mindebből, és a melodráma műfaji szabályaiból kiindulva egy idő után a végkifejlet nem is lehet kérdéses.

Az Amikor 13 újhold van egy évben című film, zseniális pillanatok sorával telehintve, étkezések után és állatvédők számára viszont egyáltalán nem
ajánlott. Mindenki másnak is nehéz falat lehet, viszont megéri.

***


Amikor 13 újhold van egy évben
Eredeti cím: In einem Jahr mit 13 Monden
Műfaj: dráma
Hossza: 124 perc
Gyártás éve: 1978
Rendező: Rainer Werner Fassbinder
Főszereplő: Volker Spengler (Erwin / Elvira Weishaupt)
Premier: 2009. november 19.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei