2009. november 21.Balkányi Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

29’ alatt - Európai rövidfilmek voltak a Toldiban

Egy rövidfilmes blokkot végignézni azért jó, mert történhet bármi. Ki számítana egy épp átültetésre váró vigyorgó szív dalra fakadása után lazán beatboxoló és René Zellweger nevével ritmust produkáló macska együttesre, vagy éppen a tea és a szex kapcsolatának két perces boncolgatására. Akit érdekel, keressen rá, mert érdemes. Ahogyan várni a következőt is.

A 2009. november 13. és 17. között zajló Eushorts Rövidfilm Fesztivált 6-an szervezték. Összesen.

Valami lehet ugyanis a vízben. A sötét és a hideg teljes jogú bekövetkeztével, a téli napfordulóig jelentősen megrövidült nappalokkal az ember, mint boldogságra fókuszáló és unalom kerülő emberi lény, a szórakozás különböző eszközeit gyártja magának szorgalmasan. Így lehet az, hogy a vizuális örömöket kultiváló nép meglepően sok program közül válogathatott mostanság a szokásos popcorn szagú mozi premierek mellett. Hiszen nem csak Olasz Filmhét volt, hanem éppen Izraeli is van, nem is beszélve a Negyedik Francia Nyelvű Belga Filmnapokról, az első Latin-amerikai Filmfesztivál és Fiesztáról vagy a hamarosan induló Anilouge Animációs Filmfesztiválról. Ebbe az áradatba vetette bele magát novemberben a Eushorts, a nem is olyan nagyon régen átalakított puffos foteles Toldi moziban.

A rövidfilm, mint olyan, egy a mai világba egyszerre könnyen és nehezen illő filmes műfaj. Századunk Youtube generációs elejébe, ahol az idő gyorsabban halad és az emberek sorban állva esznek mirelit krumplit, a rövidfilmek tökéletesen passzolnak (nem is húzzuk már sokáig, Roland Emmerich is megmondta, hogy figyelmeztettek). Fel lehet őket pakolni a mindenható internetre és ahhoz, hogy igazán ütősek legyenek rövid idő alatt, a valódi kreativitás és a jó ötletek nem luxus, hanem kötelező elemei az alkotásoknak. Ritka azonban, hogy egy ily módon elkészült rövidebb munkát láthatunk egy "hosszú" előtt a mozikban. Ez a szokás majdnem teljesen leszűkült a különböző rendezvények és a pixaros srácok tevékenységére.

Maradnak így a fesztiválokon a rövidfilmes szekciók, vagy a külön nekik szentelt rendezvények, amilyen a második alkalommal megrendezett Eushorts is. Az, hogy létre jön egy ehhez hasonló minőségi rendezvény Budapesten, az nem a novemberben ébredező Télapónak köszönhető, hanem - ahogy az már lenni szokott - sok munkának. Kell hozzá néhány, a világ különböző pontjain zajló filmfesztiválon megedzett önkéntes, ismerettségi háló, filmes tanuló, pályázatíró tanfolyam, némi EU-s támogatás és rengeteg türelem.

A sztori a két évvel ezelőtti Eushortson kezdődött, mikor a Szinbád moziban zajlott az 5 napos program, napi 2 vetítéssel. Az első európai rövidfilmeket csinos csokorba gyűjtő rendezvény sikerességét jól mutatta, hogy a kis Szinbád mozinak még az ablakán is kifele csurogtak az emberek. Két évvel később februárban újra összegyűlt a szervező gárda, hogy 2009-ben is legyenek 29 perc alatti filmek Pesten, mert jók. A gazdasági válság nem volt ugyan bekalkulálva, sebaj, az idei vetítésekre is legalább annyian látogattak, mint a világ vége közhangulatot megelőző években. Az, hogy minden jól megy, az Péli Sári, a rendezvény egyik szervezője szerint, a jó csapatmunka és baráti kapcsolatok mellett a tény, hogy mindennel ők maguk foglalkoztak a filmek kiválogatásától a fordításig.

A feszt célja a jó minőség és értékközvetítés mellett a szélesebb közönség számára is befogadható alkotások bemutatása volt. Ami a magyarokat illeti, a 2007-es fesztiválon volt külön szekció, idén azonban a hazai művek jó európai révén, együtt kerültek vetítésre külföldi társaikkal. Az 5 nap alatt levetített 6 + 1 blokk pedig bő teret adott a filmeknek, amibe belefért mindenféle animációtól horrorig, vagy svéd kórház musical paródia abszurd vígjáték drámáig.

A filmek vetítésén kívül a Eushorts ideje alatt audiovizuális workshopok is működtek, 4 országból érkező, különböző művészeti területeken működő alkotók részvételével. Szlovének, portugálok, írek és svédek multikulti csoportokba szerveződve, filmes szakemberekkel és magyar segítőkkel együttműködve a "Gondoljuk újra a várost" szlogen mellett dolgoztak egy filmen és egy hozzákapcsolódó installáción. Az eredményt 18.-án este lehetett megnézni a Toldiban, illetve a workshop blogján. Témák, képek, színek ás nyelvek keveredtek össze egy jótékony turmixban novemberben, kérjük ezt karácsonyra is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei