2009. november 26.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Az informátor!, Astro boy, Zombieland

A 2009. november 26-i héten szemtanúi lehetünk annak, mi a teendő abban az igen realisztikus helyzetben, ha bolygónkat ellepik a zombik, megnézhetjük hogyan száll harcba szeretteiért a japán animáció egyik kulcsfigurája, Astro boy, és hogy milyen üzleti manőverek irányítják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar piacát.

Az informátor!

Mark Whitacre egy mezőgazdasági vállalat hivatalnoka, középvezető, aki munkaideje nagy részét sehová nem vezető megbeszéléseken tölti, egyébként pedig egy farmon él, a kényelmes életszínvonalat biztosító apát minden sutaságával és együgyűségével együtt tisztelő családjával. Egy titokzatos zsarolási ügy kapcsán tulajdonképpen akarata ellenére kell együttműködnie az FBI-al, és mivel igen szimpatikusnak találja a hivatalos szervet képviselő meglepően szakmaiatlan ügynököket, úgy dönt megoszt velük egy-két szövevényes apróságot vállalata és az élelmiszeripar működéséről, ami végül hatalmas botrányhoz vezet. Bár Steven Soderbergh filmje megtörtént eseményeket dolgoz fel, és eleinte leleplezős kriminek indul, menet közben kiderül róla, hogy tulajdonképpen éles humorú szatíra, amelyben a szerep kedvéért jól meghízott és szokatlan bajuszt viselő Matt Damon lubickol, mint hal a vízben.

Eredeti cím: The informant!
Besorolás: komédia, krimi
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Steven Soderbergh
Forgatókönyvíró: Scott Z. Burns (Kurt Eichenwald könyve alapján)
Zene: Marvin Hamlisch
Főszereplők: Matt Damon (Mark Whitacre), Scott Bakula (Brian Shepard ügynök), Melanie Lynskey (Ginger Whitacre)
Forgalmazó: Intercom

*


Astro boy

Astro boy egy átlagos kisfiúnak látszik, ám tulajdonképpen egy titokzatos laboratóriumban állították elő, és belülről gép működteti. Hétköznapi külseje mellett tehát emberfeletti képességekkel rendelkezik, amiket ki is kell használni, mikor szeretteit veszélyben érzi. A film Osamu Tezuka japán alkotó 1960-as évekbeli ötletén alapszik, az eredeti verzió tulajdonképpen az anime műfaj egyik alapkövéül szolgál. Központi karaktere azonban még régebbre nyúlik vissza, nem nehéz ugyanis meglátni a párhuzamot Astro boy és Pinokkió között, hiszen mindketten emberi kéz alkotásai, és annak ellenére, hogy nem igazi kisfiúk, rendelkeznek a humán érzelmekkel és vágyakkal, ez teszi különlegessé őket társaik között, és ez motiválja mindkettejük tetteit is.

Besorolás: animáció, sci-fi
Nemzetisége: hong-kong-i, japán, amerikai
Rendező: David Bowers
Forgatókönyvírók: Timothy Harris és David Bowers (Osamu Tezuka műve alapján)
Zene: John Ottman
Forgalmazó: Palace Pictures

*


Zombieland

Mintha nem lenne elég megoldandó probléma az emberiség nyakán, ráadásnak bolygónkat ellepik az élőhalottak, sikeres tevékenységüknek köszönhetően pedig egyre csak szaporodnak. Két teljesen ellentétes habitusú férfi, a visszafogott Columbus és a whiskey-t nyakaló kemény csávó Tallahassee száll szembe a zombikkal, és nem ismernek kegyelmet. A film rendezője, Ruben Fleischer ha akarná sem tagadhatná le, hogy nagy hatással volt rá Robert Rodriguez munkássága, hozzáállása ugyanis a véres szájjal hörgő gyilkoló-gépeket felvonultató témához erőteljesen emlékeztet a Planet Terror-ra, és a fanyar humort illetően sincs nagy különbség. A Zombieland próbálkozása azonban újabb bizonyíték arra, hogy képi megvalósításban Rodriguez utolérhetetlen.

Besorolás: akció, vígjáték
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Ruben Fleischer
Forgatókönyvíró: Rhett Reese és Paul Wernick
Zene: David Sardy
Főszereplők: Woody Harrelson (Tallahassee), Jesse Eisenberg (Colombus)
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei