2010. január 16.B. Heppes Krisztián
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A doboz - Richard Kelly nekünk szegezi a kérdést

Ha valaki megnézi a Donnie Darko rendezőjének - hamarosan mozikba kerülő - új thrillerét, óhatatlanul is elgondolkodik azon; mit tenne a szereplők helyében. A kérdésen ezúttal Cameron Diaz és James Marsden rágódik helyettünk, akik persze kihagynak néhány lehetséges következményt a számításból.

Előfordul, hogy olyan kérdéseket teszünk fel egymásnak, vagy akár magunknak; mit tennénk ebben, netán abban a szituációban. Ilyenkor akár könnyedén is rávághatjuk a választ, mert talán sosem történik ez meg a valóságban. Például mit tenne a kedves olvasó, ha kapna egy milliót? És ha mondjuk ez dollárban értendő? De ha ennek az volna az ára, hogy meghal egy ember, akit nem ismer? Nos, ilyen helyzetbe kerül filmünk főszereplő házaspárja, Norma (Cameron Diaz) és Arthur (James Marsden). A kérdéssel egy - villámcsapás miatt - különösen torz arcú férfi (Frank Langella) érkezik, s ha az általa hozott dobozon lévő gombot huszonnégy órán belül megnyomják; áll az alku. Normáék mindketten nehéz napokat élnek meg munkahelyeiken, így éppen némileg labilis állapotban éri őket a helyzet.


A doboz - Cameron Diaz


Richard Kelly rendezőnek 2001-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be első nagyjátékfilmjét - a Donnie Darko-t - amely azonnal nemzetközi ismertséget hozott neki. A következő a 2006-os A Káosz Birodalma volt, ami jóval kevesebb elismeréssel járt és nálunk kevésbé is ismert alkotás. A doboz tehát a harmadik a sorban, amire a hazai mozirajongóknak közel négy hónapot kellett várni; az Egyesült Államokban tavaly októberben volt a bemutató. (Mint ahogy erről egy korábbi hírben már itt beszámoltunk) Kelly amúgy a jelek szerint nem szeret a jelenről forgatni, hiszen először egy évtizedet visszaugrott az időben, majd egy lehetséges jövőt vetített elénk, míg ezúttal 1976-os környezetben követhetjük végig a cselekményt.

A főbb szerepekben remekül teljesítenek a színészek. Cameron Diaz neve hallatán inkább a könnyedebb műfajú filmek jutnak először eszünkbe, de tény; volt ő már jelölve Golden Globe-ra a New York bandái-ban nyújtott drámai alakításáért. Először most furcsának hathat a hetvenes évek környezetében, de őt dicséri, hogy ezen hamar túllép az ember. James Marsden esetében a barkó, amin megakadhat a szemünk az elején, de játékával ő is feledteti a külsőségeket. A tavaly Oscarra jelölt Frank Langellában (Frost/Nixon) pedig egyszerűen nem lehet hibát találni, igaz Nixonként azért nagyobb kihívás elé volt állítva. Érdekesség, hogy akkor napi két órát ült a sminkszékben, most ’mindössze’ negyven percet vett igénybe a torz arcú Arlington Stewarddá alakulása.

Kelly újabb filmjében megtalálható a trillerhez szükséges feszültség, amihez a zene is segítségére van. Minden kérdésünkre nem kapunk választ a végére és lesz néhány olyan jelenet, ami már a sci-fi határait feszegeti. Aki azonban ezeket nem bánja, annak remek szórakozást nyújthat ez a közel két óra.

***


A doboz (The box)
Műfaj: thriller
Bemutató: 2010. január 21.
Írta: Richard Matheson novellájából Richard Kelly
Rendezte: Richard Kelly
Főszereplők: Cameron Diaz (Norma Lewis), James Mardsen (Arthur Lewis), Frank Langella (Arlington Steward), Holmes Osborne (Dick Burns)
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
jefster 2010-01-28 23:05:41
Ennyire elmebajos filmet ritkán látni értelmetlen baromság
az egész.Az időt sajnálom legjobban amit rápazaroltam a megnézésére.
Diliházba kéne zárni azt is aki ilyet készít.

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei