2010. január 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: A doboz, Pokoli édenkert, Vén csontok

2010. január 21-én érkezik a magyar mozikba egy nehéz dilemmát forszírozó thriller Cameron Diaz főszereplésével, egy igen látványos Milla Jovovich film, egy dráma, ami új szempontból közelíti meg Báthory Erzsébet legendáját, egy hangulatos török film, valamint John Travolta és Robin Williams közös bohóckodása.

A doboz

A Lewis-család elégedetten és boldogan éli mindennapjait, életüket viszont megzavarja néhány felmerülő anyagi nehézség. Erre kínál megoldást az ajtajukon becsöngető furcsa idegen, aki hátborzongató ajánlatot tesz a házaspárnak: egy piros gombbal ellátott dobozt nyújt át nekik, ha megnyomják a gombot, egy számukra ismeretlen személy meghal, cserébe pedig 1 millió dollár üti a markukat. 24 órájuk van dönteni, aztán a doboz továbbvándorol… egy számukra ismeretlen személyhez.

Eredeti cím: The box
Besorolás: misztikus thriller
Nemzetisége: amerikai
Rendező és forgatókönyvíró: Richard Kelly
Operatőr: Steven Poster
Zene: Win Butler, Régine Chassagne és Owen Pallett
Szereplők: Cameron Diaz (Norma Lewis), James Marsden (Arthur Lewis), Frank Langella (Arlington Stewart)
Forgalmazó: Budapest Film

***


Báthory - A legenda másik arca

Báthory Erzsébet legendája reneszánszát éli, nem is volt olyan rég, hogy Julie Delpy filmjében megtekinthettük a kegyetlen mészáros hírében álló nemesasszony történetét, aki fiatalságának megőrzése érdekében és a szadizmus vágyától hajtva sokak véres haláláról gondoskodott. Ezeket a tetteket azonban tények helyett inkább legendák támasztják alá, Juraj Jakubisko szlovák rendező pedig egészen más szempontból közelíti meg a hatalmas vagyonnal és még nagyobb befolyással rendelkező asszony történetét, számításba véve, hogy ez a két tény mekkora veszélyt jelentett Báthory korában az eltérő gondolkodású uralkodó osztályra.

Eredeti cím: Bathory
Besorolás: dráma
Nemzetisége: szlovák, cseh, magyar, amerikai, angol
Rendező és forgatókönyvíró: Juraj Jakubisko
Operatőr: Ján Duris
Zene: Simon Boswell
Szereplők: Anna Friel (Báthory Erzsébet), Karel Roden (Thurzó György), Franco Nero (Mátyás király), Hans Matheson (Caravaggio)
Forgalmazó: Jakubiskofilm

***


Pokoli édenkert

Cydney és Cliff egy kalandtúrával egybekötött nászutat tervez Hawaii egyik nehezen megközelíthető, gyönyörű szigetén. Odaérkezésük után hamarosan társakra is találnak, de arra is gyorsan fény derül, hogy az eszményinek tűnő hely mégsem olyan makulátlan, ugyanis egy sorozatgyilkos szedi áldozatait az ide látogató nászutasok közül. Az utazás ezután hamar rémálommá válik, ahol sziklamászás és fürdőzés helyett az egymásra gyanakvó párok a túlélésért küzdenek.

Eredeti cím: A perfect getaway
Besorolás: thriller
Nemzetisége: amerikai
Rendező és forgatókönyvíró: David Twohy
Operatőr: Mark Plummer
Zene: Boris Elkis
Szereplők: Milla Jovovich (Cydney), Steve Zahn (Cliff), Timothy Olyphant (Nick)
Forgalmazó: Palace Pictures

***


Igazság

Asya egyetemi tanár, aki egy évtizedekkel ezelőtti gyilkosság részleteit próbálja felderíteni diákjaival, ám egyesek hamar tudatosítják benne, hogy hiába a hosszú eltelt idő, még mindig vannak bőven olyanok, akiknek nem érdeke, hogy a jól elrejtett titkokra fény derüljön. Miközben ezek a titokzatos idegenek keserítik meg az életét, családi problémákkal is szembesülnie kell, balesetben elhunyt férje halálát képtelen feldolgozni, és helyzetén az sem segít, hogy anyja és nővére között kell a villámhárító szerepét betöltenie.

Eredeti cím: Yengeç oyunu
Besorolás: dráma
Nemzetisége: török
Rendező: Ali Özgentürk
Forgatókönyvírók: Ali Özgentürk és Gülsüm Öz
Operatőr: Marton Miklauzic
Szereplők: Ayça Inci (Asya), Ayse Kökçü (Emine), Elif Melda Yilmaz (Nuriye), Ensar Kiliç (Enver Bey)
Forgalmazó: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége

***


Vén csontok

Két jó barát, az elvált Dan és az örök agglegény Charlie boldogan éli a középkorú független férfiak életét, amíg fel nem tűnik a színen Dan ex-felesége, és el nem újságolja, hogy a gyerekekhez cseppet sem konyító férfi tulajdonképpen egy rosszcsont ikerpár édesapja, és itt az ideje, hogy szülői kapcsolatot építsen ki a gyerekeivel. Nos, várható, hogy ez egyáltalán nem megy zökkenőmentesen, Dan persze barátja segítségét kéri, de jó néhány nehéz szituációban kell megállni a helyüket, mire elérkezik a happy-end. A Vén csontok családi vígjáték olyan értelemben is, hogy Travolta feleségét és gyerekét is felvonultatja benne, ám az előzetes alapján eredetiség helyett inkább a biztosan bevált "hasra esős poénokkal" próbálja szórakoztatni a nézőt.

Eredeti cím: Old dogs
Besorolás: vígjáték
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Walt Becker
Forgatókönyvírók: David Diamond és David Weissman
Operatőr: Jeffrey L. Kimball
Zene: John Debney
Szereplők: Robin Williams (Dan), John Travolta (Charlie), Kelly Preston (Vicki), Ella Bleu Travolta (Emily), Conner Rayburn (Zach)
Forgalmazó: Fórum Hungary

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei