2010. február 8.B. Heppes Krisztián
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az áruló szív: Újabb E. A. Poe novella elevenedik meg a filmvásznon

Mit csináljon valaki akkor, ha szívátültetésen esik át és az új szerv önálló életet kezd élni? Ilyen helyzetet varázsol elénk Michael Cuesta, a Sírhant Művek rendezője. És bár a film forgatókönyve egy Poe művön alapszik, a kettőben nem sok hasonlóságot lehet felfedezni.

Bizonyos betegségek, sérülések esetén nincs más lehetőség a gyógyulásra, csak ha egy másik embertől létfontosságú szervet kapunk. Ezt nevezik szervátültetésnek, idegen szóval transzplantációnak. A világon először szívátültetést 1967-ben hajtott végre egy Christiaan Barnard nevű dél-afrikai sebész; az akkor világszenzációt keltő műtét ma már megszokottnak számít. Magyarországon 1992-ben végzett először hasonló beavatkozást Szabó Zoltán professzor. Érdekes történetek keringenek (és nem csak a világhálón) szívátültetésen átesett emberekről, akik a műtét után némi személyiségbeli változáson mennek keresztül. Előfordult például, hogy egy új szívet kapott vegetáriánus személy egyszer csak húsételeket kezdett el fogyasztani, illetve hirtelen megkedvelt olyan zenéket, mint azt a donor (a szerv korábbi tulajdonosa) tette korábban.

Az áruló szív főhőse - a szívátültetés után lábadozó - Terry (Josh Lucas) egyedül neveli lányát, a szintén rendszeres orvosi ellátásra szoruló Angelát. Utóbbinak azonban van egy előnye is, hiszen a szép és kedves Elizabeth doktornő (Lena Headey) egyre közelebb kerül ehhez a csonka családhoz. Itt jöhetne is a boldog vég és mindenki nyúlhatna a zsepi után, de ez a fránya szív furcsán kezd viselkedni (olykor erősebben dobog a kelleténél). Terryt nem hagyja nyugodni a dolog és kideríti, hogy a donor gyilkosság áldozata lett, majd valami késztetéstől vezérelve elkezd nyomozni a tettesek után.

Bár a hivatalos források drámaként említik a filmet, igen sok benne a krimit, sőt thrillert idéző jelenet; nem véletlen hát az elején a 18-as karika. Ami pedig Poe novelláját (nem hosszú, érdemes elolvasni) és a film történetét illeti, nos, olyan a hasonlóság köztük, mintha annak idején a Lassie hazatérből készült volna a Kutyám, Jerry Lee. Ennek ellenére a sztori élvezhető, igaz Dave Callaham forgatókönyvíró neve ezen kívül csupán két film kapcsán említhető meg: a 2005-ös Doom és a tavaly készült Az apokalipszis lovasai. A rendező, Michael Cuesta eddig inkább sorozatokon dolgozott (Sírhant Művek; Dexter), míg a Terryt alakító Josh Lucasra a Mindenütt nő-ből, vagy az Egy csodálatos elmé-ből emlékezhetünk. Lena Headey is ismerős lehet a magyar nézőknek, például a 300-ból, vagy a Terminátor sorozat-változatából, ahol Sarah Connorként írta krónikáit.

Élvezetes szórakozást nyújthat a film másfél órája, de aki bármilyen okból túl sokat vár tőle, az csalódni fog. Annyit még érdemes megemlíteni, hogy az egyik producer Ridley Scott, aki azért ritkán szokott hibázni. Mit mond a kedves olvasó? G.I. Jane? Na, ugye! Az is már több mint tíz éve volt...

***


Az áruló szív (Tell-Tale)
Műfaj: dráma
Nemzetiség: angol-amerikai
Bemutató: 2010. február 11.
Rendező: Michael Cuesta
Főszereplők: Josh Lucas (Terry), Lena Headey (Elizabeth), Brian Cox (Van Doren), Beatrice Miller (Angela), Ulrich Thomsen (Lethe)
Forgalmazó: Best Hollywood

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei