2010. március 22.Czifra Réka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic Filmfesztivál 2010 - A Titanic és a magyar kapcsolat

Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes eseménye idén több hazai érdekeltségű filmet is tálal az itthoni közönség számára. A 2010. április 8 - 18. között megrendezésre kerülő 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjában két magyar koprodukcióban készült játékfilm és egy teljes egészében magyar gyártású táncfilm is helyet kapott.

Magyarországon először a Titanic fesztiválon lesz látható a Budapest című magyar-brazil-portugál koprodukció. A film a Brazíliában igen népszerű énekes-dalszerző Chico Buarque azonos című, magyarul is megjelent regényén alapul. A történet főhőse egy riói bértollnok, aki tehetségét eladva mások nevében ír sikeres könyveket és beszédeket. Egy Budapesten töltött éjszaka azonban örökre megváltoztatja az életét: a magyar nyelv teljességgel megbabonázza, és az író többé nem tud szabadulni a város és egy hasonlóan igéző magyartanárnő bűvköréből. A regény Brazíliában igazi bestseller lett, ám jó, ha tudjuk, hogy szerzője sosem járt hazánkban, így a könyv és a film Budapesten játszódó részeiben gyakran szélsőséges egzotikumra és túlhabzó vadkeleti romantikára számíthatunk.

A filmet Walter Carvalho rendezte, aki elsősorban operatőrként ismert, ő fényképezte például az Oscar-jelölt Központi pályaudvar és a Titanicon korábban vetített Carandiru - A börtönlázadás című filmeket. A női főszerepek egyikét Hámori Gabi alakítja, de felbukkan a filmben több más jól ismert magyar színész is, többek között Bálint András, Rajhona Ádám és Kálloy Molnár Péter.

Az előbbinél drámaibb hangnemet üt meg az izraeli-francia-magyar koprodukcióban készült Hét perc a Mennyországban című film, amelyben egy bombatámadás túlélőjének testi és lelki gyógyulását, a traumatikus emlékek felidézésének fájdalmas folyamatát követhetjük nyomon. A mozaikszerű történetmondású film mesteri módon és kifejezetten női szemszögből elegyíti a halál torkából megmenekülő egyén drámáját és a szerelmi történetet. Az alkotást világszerte elismerésekkel jutalmazták, elnyerte többek között a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját is. A film főszereplője, Reymonde Amsellem a Titanic vendége lesz.

Az idei fesztivál helyt ad egy világpremiernek is: bemutatják a Lélektánc című magyar filmet, amely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető, azonos című előadásának felvétele. A produkciót koreografáló Bozsik Yvette szerint a cél egy olyan műalkotás létrehozása volt, amely ugyan az előítéletek felülvizsgálatára késztet, társadalmi üzeneténél mégis jóval hangsúlyosabb az emberi test és lélek korlátlan szárnyalását bemutatni képes művészi értéke. A megrázó előadásból készült táncfilmet a Cannes-i Arany Pálma-díjas Iványi Marcell rendezte.

***


17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest
Időpont: 2010. április 8 - 18.
Bővebb infó: www.titanicfilmfest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei