2010. március 25.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Milarepa: tanuljunk meg önzetlenül szeretni a moziban

2010. március 25-től vetítik a magyarországi mozik Neten Chokling Milarepa című filmjét, mely a legnagyobb tibeti szent yogi életének első felét mutatja be addig, míg Marpa, a tibeti buddhizmus egyik legnagyobb tanító mesterének tanítványává szegődik. A film bemutatásával egyidőben jelenik meg DVD-n a Tanítások Milarepáról című dokumentumfilm.

Milarepa története Magyarországon valószínűleg csak azok számára ismert, akik jártasak a buddhizmus, Tibet és a yogik világában. A Neten Chokling által megfilmesített igaz történetet Rechungpa írta meg Mestere elmondása alapján. Neten Chokling Tibet egyik legsokszínűbb alakja. Láma, rendező és A kehely című filmben főszereplő, másodrendező, kaszkadőr és akció koreográfus volt egyben. Chokling első munkája Bernardo Bertolucci Kis Buddhája volt, amiben az ő kolostorában élő szerzetesek szerepeltek. A hétköznapokban a lámából lett rendező a Gyurmeling kolostor vezetője. Ez a kolostor jelentős központja a tanulásnak és gyakorlatnak, befogad árva és szegény gyerekeket. A filmezés mellett Chokling a klasszikus buddhista hagyomány szerinti nevelés híve, így nem csoda, hogy összekötötte a kettőt: filmre vitte Milarepa példaértékű életét.

Milarepa 1052-ben született Tibetben, egy jómódú család gyermekeként. Az apa halálos ágyán fiát, lányát, feleségét és összes vagyonát a szívtelen rokonokra hagyta. Mila Thöpaga életét ettől kezdve a szenvedés határozta meg. Anyja kérésére elhagyta szülőföldjét és kitanulta a fekete mágiát, melynek segítségével bosszút tudott állni a kegyetlen családtagokon és a falubelieken, akik az édesanya kérése ellenére sem segítettek a nyomorba jutott családon. Thöpaga nevéhez több ember halála köthető, mégis a buddhizmus példaértékű alakjává vált. Ezzel kapcsolatban sokakban felmerülhet a hogyan és a miért kérdése.

Ezek megválaszolásához ismerni kell a buddhizmus néhány tanítását, melyek közül az egyik legfontosabb: "A buddhizmusban nincs megbocsáthatatlan, minden karma és tett megtisztítható." Ehhez hozzájárult az is, hogy Milarepának nem bűntudata lett, hanem megbánta bűneit. Ezt bizonyítja, hogy harmincnyolc évesen a tibeti buddhizmus nagy mesterének, Marpának a tanítványává szegődött azért, hogy cselekedeteiért bűnbocsánatot nyerhessen. Neten Chokling filmje a megbánás útjára lépő Milarepa képével zárul, így a szentté válás folyamatát (még) nem láthatja a közönség.

Az Indo-Tibeti határon fekvő Spiti völgyben forgatták a Milarepat, nem hivatásos színészekkel, akiket az India körüli tibeti közösségekből válogattak ki. Ez meg is látszik a szereplők játékán, mozdulatain. A 108 főből álló stábhoz számos ausztrál, indiai, és amerikai szakember, valamint 50 szerzetes tartozott a Gyurmeling kolostorból. A szerzetesek alkották a szereplők és a stáb jó részét, beleértve a főszereplőt, a mellékszereplőket. Chokling a legendához hűen ábrázolta a történetet, ferdítéseket nem alkalmazott. Mivel ennek a filmnek a lényege nem a színészi játék, ezért azt nem is minősíteném. A helyszínek jól lettek megválogatva, így a képi világ igazán látványos. Joel Diamond zenéje pedig nagyban hozzájárul a film és a történet hangulatához. Nagy izgalmakra és akcióra ne számítson senki, de váratlak kő és szikla röptetés, fekete mágia és pusztító vihar megjelennek a filmvásznon.

Aki többet szeretne megtudni Milarepa életéről, az megvásárolhatja a Tanítások Milarepáról című, több mint 170 perces DVD-t, mely a jelenkor kiemelkedő mestereinek tanításait tartalmazzák Milarepa életéről és ennek a napjainkra gyakorolt hatásairól. Khandro rinpoche, Orgyen Tobgyal rinpoche, Sogyal rinpoche, Ani Pema Chodron, Lama Zope rinpoche, Arjia rinpoche és Neten Chokling rinpoche mondják el a saját életünkre vonatkoztatható tanításokat. A film és a DVD segítséget nyújthat ahhoz, hogy nézői az önzetlen szeretet útjára lépjenek. A DVD-t a Milarepa c. filmet megtekintő nézők, mozijegyük bemutatásával kedvezményesen vásárolhatják meg az adott moziban.

***


Milarepa
Szereplők: Jamyang Lodro (Thöpaga/Milarepa), Orgyen Tobgyal (Yongten Trogyal), Kelsang Chukie Tethtong (Kargyen), Lhakp Tsamchoe (Aunt Peydon)
Rendező: Neten Chokling
Forgatókönyvíró: Neten Chokling
Zene: Joel Diamond
Producer: Norbu Gyari, Raymond Steiner
Operatőr: Paul Warren
Hossz: 90 perc
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2010. március 25.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Lerin 2011-12-04 14:13:50
Remek film. Várjuk a 2. részt, mely (elvileg 2009)-re volt tervezve. Tudja valaki, hogy elkészült-e már? Illetve mikor várható?
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei