2010. június 8.Majsa Barbara
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A padláson, avagy kinek van ma szülinapja - Játékháború cseh módra

Június 10-én mutatják be a magyar mozik A padláson, avagy kinek van ma szülinapja című cseh animációs filmet. A mozgókép a Toy Story európai változata, de mégis annál jóval ötletesebb, amiből fakadóan viccesebb is. Az alig több mint egy óra játszi könnyedséggel mondja el nekünk az örök alapigazságot, miszerint a rossz mindig elnyeri méltó büntetését.

Jiří Bárta filmjét a magyar nézők az idei Titanic Fesztivál keretén belül már megcsodálhatták. A padláson-t sokan megbélyegezhetik azzal, hogy maga a Toy Story, ez a megállapítás azonban nem egészen helyénvaló. Egyrészt a történet, másrészt a megvalósítás szempontjából is különbözik a két film egymástól. Míg az amerikai változatban a játékok egy kisfiúval harcolnak, addig a közép-európai műben játékok játékokkal küzdenek meg. Míg a Pixar stúdióban hagyományos animációt készítettek, addig a csehek báb és gyurma animációs technikával varázsolták szereplőiket a vászonra.


A padláson, avagy kinek van ma szülinapja


Az egyedüli hasonlóság abban áll, hogy mindkét alkotásban a jók-rosszak csatáját látjuk. A történet kiindulóhelyzete rendkívül idilli: Nefelejcs boldogan él Mackó Úrral, Délceg Lovaggal és Schuberttel, a gyurmafigurával; nem is sejtik, hogy a gonosz már mindenlátó szemével rájuk leselkedik. A Gonosz Birodalmának zsarnoki vezetője szemet vetett a szőke hajú babára, és azon mesterkedik, hogy elrabolja őt. Terve sikerül ugyan, de a jó oldalon állók nem hagyják annyiban a dolgot, és összefognak a zsarnok ellen. Nefelejcs megmenekül, a sötét oldal pedig teljes egészében elpusztul: az idő foglyaivá válnak.

Bárta nem bonyolítja túl a dolgot: egyszerű történettel dolgozik, cselekménye mégis fordulatos. Semmi természetfeletti erőt nem vet be, csupán a játékok által hordozott tulajdonságokra játszik rá. A szereplők nevei beszédesek, valamint mesebeli karakterekre vagy élő személyekre hajaznak. Ott vannak mindjárt Kaszparovék, a sakkfigurák, Mackó Úr, aki a mi TV Macinkhoz hasonlóan mossa a fogát, illetve Madame Curie, a feltaláló rádiós egér, de említhetnénk akár a Délceg Lovagot is.


A padláson


A rossz oldalon állókról is elmondható mindez, hiszen bolhák, robotok, macskák tanyáznak ott. Előbbiek már a létükkel bajt okoznak, a gépekről a Terminátor vagy a Mátrix juthat eszünkbe, a macskáról pedig a Macskafogó. A mesebeli egyveleg remekül lett összegyúrva, és így teljes egészében szolgálja a cselekményt. A történet szépen ível, A-ból szórakozva jutunk el B-be; az út során a karakterek finomodnak, de egyúttal felfedik előttünk rejtett erőiket és tulajdonságaikat.

Ami a technikai megvalósítást illeti, szintén logikus és bravúros megoldásokkal találkozhatunk. A rendező az animáció mellett élő embereket is felvonultat filmjében, amelyek először ugyan megrendítik a nézőt, hiszen kiragadják a mesebeli valóságból, a dramaturgia szempontjából azonban szükség van rájuk. Az általuk padláson hagyott kacatokból épül fel a játékok mini társadalma, illetve a kiteregett ruhák felhőkként, a bőröndök pedig lakóhelyként funkcionálnak. A karatkerek fizikai tulajdonságai, vagyis testi felépítésük - báb, gyurma, fém, fa - szépen megférnek egymás mellett; ahogy mondani szokták a változatosság gyönyörködtet. A kavalkád nem zavar össze senkit, épp ellenkezőleg a mozizó érdeklődését is fenntartja, mivel jó párukban felmerülhet a kérdés: mi/ki jöhet még.A padláson, avagy kinek van ma szülinapja című alkotás könnyed szórakozást jelent felnőttnek, gyereknek egyaránt. A fordulatos cselekmény, a felmerülő kérdések, a képi világ változatossága biztosítja a nézők számára a kellemes időtöltést. Jiří Bárta nem bonyolít túl semmit, csupán útnak indítja hőseit, akiknek az élet útvesztőiben kell megállniuk a helyüket.

***


A padláson
Eredeti cím: Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?
Besorolás: animációs film
Nemzetisége: cseh-szlovák-japán
Hazai bemutató: 2010. június 10.
Rendező: Jiří Bárta
Forgatókönyvíró: Jiří Bárta, Edgar Dutka
Zene: Michal Pavlícek
Főszereplők: Barbora Hrzánová (eredeti hang), Boris Hybner (eredeti hang), Vladimír Javorský (eredeti hang)
Forgalmazó: Best Hollywood

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei