2011. február 27.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Megszűnhet az uniós filmtámogatási rendszer

Az uniós filmtámogatási rendszer megszűntetését tervezi az Európai Bizottság. A Berlinálén tartott tájékoztatón hivatalosan is megerősítették a néhány hónapja felröppent hírt: a Media 2013, azaz a 2013-ban lejáró uniós film és audiovizuális támogatási program lejárta után nem indítanak új projektet az európai filmek támogatására.

Veszélybe kerülhet az európai filmgyártás jövője, ha az Európai Bizottság 2013-tól nem támogatja az uniós filmgyártást. Szerdán a Screen Daily honlapján jelent meg a támogatási program megszűnése ellen tiltakozó petíció, amelyet többek között Mike Leigh, Wim Wenders és Faith Akin is aláírt. A petíció aláírói mielőbbi párbeszédet kezdeményeznek az Európai Bizottság elnökével az EU film és audiovizuális támogatási programjának folytatásáról, hiszen véleményük szerint nagy részben ez a program tette lehetővé, hogy kisebb érdeklődésre számot tartó, igényes művészfilmek is elkészülhessenek.

Az európai uniós audiovizuális támogatási program 1991-től létezik. Az 1995-ig futó Media I támogatási rendszer 200 millió ecuval indult. A 2013-ig futó, jelenlegi negyedéves periódus költségvetése összesen 755 millió euró. A jelenlegi program támogatja a filmfesztiválokat, a terjesztést, a szakmai képzéseket, valamint a filmtervek készítését és a promóciót is.

A Media 2013-ból a magyar filmkészítők is jelentős forrásokhoz jutottak: 2010-ben például ebből a programból részesült támogatásban Mundruczó Kornél Szelíd teremtés − a Frankeinstein terv című filmje, illetve a Tűzvonalban című magyar sorozat is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei