2011. május 12.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Paul - Idegen a fedélzeten

Simon Pegg és Nick Frost legfrissebb közös filmje láttán a bájos szó jut először az ember eszébe. A főszereplők - akik a valóságban is legjobb barátok - együtt írták a két brit lúzer és a szökevény űrlény road movie-ját. Hogy kalandjaik térdcsapkodásra, vagy csak sok-sok mosolyra késztetnek bennünket, alkatfüggő, egy viszont biztos: jókedvűen hagyjuk majd el a mozit.

Adott két nem kimondottan jóképű, ám annál szeretnivalóbb angol fiatalember, akik a Comic Con alkalmából érkeztek Amerikába, és ha már arra jártak, végig akarják látogatni az Államok leghíresebb UFO észleléseinek helyszíneit is. Igencsak megszeppennek, amikor röviddel a neves Fekete Postaláda megtekintése után személyesen is szembe jön velük rajongásuk tárgya, a nagyfejű, kistermetű és őrülten laza Paul - eredeti hangja Seth Rogen - személyében. A helyi ivóban beszerzett "Alien on board" matrica hirtelen új, zavarba ejtően valóságos jelentést nyer, hőseink pedig menekülni kényszerülnek a kormány emberei elől.

Mulder ügynök óta tudjuk, hogy az Egyesült Államok vezetőinek nincs jobb dolga, mint idegeneket rejtegetni, így a Fehér Ház szekrényeiből csontvázak helyett jó eséllyel kis zöld - esetleg szürke - emberkék hullanak ki. Ha egy ilyen szerzet hosszú raboskodás után egyszer csak úgy dönt, ideje hazautazni, na, akkor jönnek a tárgyalt moziban bemutatott bonyodalmak. Graeme Willy (Simon Pegg) és Clive Gollings (Nick Frost) igazi "britek Amerikában", akiknek nem elég, hogy pár nevadai bunkó csúnyán beléjük köt, az ország komolyabb árnyoldalaival is szembe kell nézniük.

Pegg és Frost a hasonlóan mókás Haláli hullák hajnala után eredeti környezetükből kiszakadva komédiáznak, és hozzák is a tőlük elvárt színvonalat. Nyilvánvaló, hogy külsejük és - amennyiben van szerencsénk eredetiben nézni az alkotást - akcentusuk is sokat hozzátesz az élvezethez, de azért színészi képességeiket sem kell szégyellniük. Mellettük elhalványul az őket követő ügynök (Jason Bateman) és a két idétlen nyomozó (Bill Hader és Joe Lo Truglio) figurája, de azért utóbbiak is szereznek pár derűs pillanatot csetlés-botlásukkal. Természetesen nem maradhat el a nő megjelenése és hőseinkhez való csatlakozása sem, a bigott katolikus Ruth (Kristen Wiig) személyében. Az ő szerethetőségén kicsit ront eltúlzott ábrázolása, ami sajnos azt a téves elképzelést erősíti, hogy aki keresztény, az biztosan hülye is.

A legtöbb azonban itt magán a címszereplőn múlott, hiszen, ha őt nem kedveljük, minden borul. Nos, elmondhatjuk, hogy a Pault létrehozó szakemberek kiváló munkát végeztek. Tündéri külsőt varázsoltak neki, személyiségét pedig hitelesen alkották egészen emberire. A kissé műmájer felszín alatt megbújó jóságos E.T. hamar magával ragadja a nézőt, és bár a végkifejlet eléggé kiszámítható, lelkesen drukkol neki. A lezárás előtt még jut a viccesek mellé egy-két megható momentum is, köszönhetően az aprócska szerepre beugró Blythe Dannernek, valamint egy - dörzsöltebbek számára nem nagy, de annál kellemesebb - meglepetés is, szintén egy nagy színésznő jóvoltából. A Paul azon vígjátékok táborát erősíti, amelyek a brit és amerikai elemeket ügyesen vegyítve hoznak létre kedves koktélt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei